Bacak yorgunlukları ve ağrıları nasıl önlenir? Çorap seçimi önemli

Bacak yorgunlukları ve ağrıları nasıl önlenir? Çorap seçimi önemli

Bacak yorgunlukları ve ağrıları çoğu zaman tıbbi bir müdahale gerektirmeden tedavi edilebilir ancak oluşmadan önlenmesi yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle oldukça kolaydır…

Kimi zaman aşırı kullanılması, kimi zamanda az kullanılması bacaklarda yorgunluk ve ağrılara neden olmaktadır. Bununla birlikte, dengeli bir diyet, günlük yapılan aktiviteler ve özellikle ayakkabı ve çorap seçimi bacaklarda yorgunluk ve ağrıların önlenmesinde anahtar rolündedir…

BACAK YORGUNLUKLARI NASIL ÖNLENİR?

Yorgun bacak riskinizi önlemek veya azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var:

Günlük önerilen miktarda besin aldığınızdan emin olmak için dengeli ve sağlıklı bir diyet yapın. Bu size günlük aktivitelerinize devam etmeniz için enerji sağlamaya yardımcı olur.

Doğrudan güneşe maruz kalmadan veya diyetinizden bol miktarda D vitamini alın.

Özellikle uzun süre ayakta kalacaksanız, uygun ayakkabılar giyin. Destekleyici, rahat ve doğru oturan bir ayakkabı seçin. Ek destek için yastıklı tabanlık ekleyin.

Kalkın ve mümkün olduğunca sık hareket edin. Her gün minimum 15 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Hareketsiz kaldığınız her saat için en az beş dakika hareket edin veya gerin.

Otururken bacaklarınızı çaprazlamayın.

Dik oturun veya dik durun ve düzgün bir duruş sergileyin.

Bol su için.

Optimum ağırlığı koruyun.

Kompresyon çorapları giyin.

Ayaklarınızın altında yastıklarla uyuyun.

Bol bol dinlenin.

Alkol, şeker ve kafeini sınırlayın veya bunlardan kaçının.

Eğer sigara içiyorsanız, bırakın.

YORGUN BACAKLAR İÇİN 8 NEDEN

Çeşitli faktörler bacakların yorulmasına neden olabilir. Yorgun bacaklara ağrı veya kramp eşlik edebilir. Yorgun bacaklar genellikle endişe kaynağı değildir, ancak yorgunluk 
olduğunda vücudunuza dikkat etmeniz yine de önemlidir. 

İşte yorgun bacakların bazı olası nedenleri:

1. Aşırı kullanım

Son zamanlarda bacaklarınızı normalden daha fazla kullandıysanız, yorgun hissedebilirler. Yeterince dinlendiğinizden ve vücudunuzun sınırları içinde çalıştığınızdan emin olun. Bu, stres, zorlanma ve yaralanmalardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Çalışırken sık sık bacaklarınızı kullanıyorsanız, gün içinde bol bol ara verin.

2. Yetersiz kullanım

Bacaklarınızı kullanmamak bacak yorgunluğuna da neden olabilir. Uzun süre oturmanız gerekiyorsa, her saat başı en az beş dakika ayakta durun ve aktif olun.

Yatakta uzun süre vakit geçiriyorsanız, basit bacak kaldırma egzersizleri yapın ve her saat esnetin. Bacaklarınızı yastıklarla kaldırın.

3. Kas krampları

Bacaklarınızın aşırı kullanımı kas kramplarına neden olabilir. Kas krampları bacaklarınızın yorgun hissetmesine neden olabilir.

Semptomlarınız azalana kadar bacaklarınızın ve vücudunuzun dinlenmesine bolca zaman tanıyın. Kramp şiddetli hale gelirse doktorunuza görünün.  

4. Hipokalemi

Kan dolaşımında düşük potasyum seviyelerine sahip olduğunuzda hipokalemi oluşur. Bu şunlara neden olabilir:

Yorgunluk

Zayıflık

Bacaklarda kramp

Kabızlık

Bazı ilaçlar veya durumlar hipokalemiye neden olabilir. Altta yatan nedeni ve sizin için en iyi tedavi seçeneğini belirlemek için doktorunuza danışın.

5. Varisli damarlar

Varisli damarlarınız varsa, yorgun, ağır veya ağrıyan bacaklarınız olabilir. Bunlar, damarlarınız düzgün çalışmadığında ve kan almaya başladığında meydana gelir. Bu, damarlarınızın 
genişlemesine ve şişmesine neden olur.

6. Zayıf dolaşım

Kan vücutta düzgün bir şekilde dolaşamıyorsa bacaklar yorgun düşebilir. Zayıf dolaşım genellikle vücudunuzun alt kısmını etkiler çünkü kanın yukarı doğru kalbinize doğru akması daha zordur. Bazen kan bacaklarınızda, ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda toplanabilir.

Zayıf kan dolaşımını şu şekilde iyileştirebilirsiniz:

Daha fazla hareket etmek

Sıkı giysilerden kaçınmak

Diyabet gibi altta yatan koşulları yönetmek

Dolaşımınızı iyileştirmek için adımlar attıysanız ancak iyileşme görmediyseniz doktorunuza görünün. Doktorunuz dolaşımınızı iyileştirmek için ilaç yazabilir.

7. Hamilelik

Hamilelikte şişme şunlardan kaynaklanabilir:

Hormonlar

Sıvı birikmesi

Damarlar üzerinde artan basınç

Bunun sonucunda bacaklarınız yorgun ve rahatsız hissedebilir. Kramp ve varisli damarlar yaşayabilirsiniz.

Sol tarafınızda uyumak, vücudunuzun alt kısmından kalbinize kan dolaşımını sağlayan damardan gelen basıncın bir kısmını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu beş egzersizi de 
deneyebilirsiniz.

8. Multipl skleroz (MS)

Kas yorgunluğu veya ağır bacaklar MS belirtisi olabilir. Aslında yorgunluk, bu rahatsızlığı olan kişiler arasında en sık bildirilen semptomdur. Isı ve nem yorgunluğu daha da kötüleştirebilir.

MS yorgunluğa neden olur çünkü durum sinirlerinizi etkiler ve beyniniz ile kaslarınız arasındaki iletişimi bozar.

bacak-yorgunluklari-ve-agrilari-nasil-onlenir-corap-secimi-onemliii.jpg

BACAK AĞRILARI NASIL ÖNLENİR?

Fiziksel aktiviteden kaynaklanan bacak ağrılarını önlemek için her zaman egzersizden önce ve sonra kaslarınızı germek için zaman ayırmalısınız. Bacak kaslarının ve tendonlarının yaralanmasını önlemeye yardımcı olmak için muz ve tavuk gibi potasyum içeriği yüksek yiyecekler yemek de yararlıdır.

Bacak kaslarında oluşabilecek sinir hasarına aşağıdakileri yaparak engel olabilirsiniz:

Haftanın beş günü, günde 30 dakika olmak üzere egzersiz yapın.

Sağlıklı kilonuzu koruyun.

Sigara içmekten kaçının.

Kolesterolünüzü ve tansiyonunuzu izleyin ve kontrol altında tutmak için adımlar atın.

Kadınsanız alkol tüketiminizi günde bir veya erkekseniz günde iki içki ile sınırlayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN