Bağ Kur borcu sorgulama sayfası | Nasıl emekli olurum?

Bağ Kur borcu sorgulama sayfası | Nasıl emekli olurum?

7256 sayılı yasa gereği, geçmiş dönemde Bağ-Kur borcu olan vatandaşlar, borçlarını ödeyerek emekli olabilecek. Geçmiş dönem borçları için indirim imkânı da sunulurken, yaşı dolanlar ödemelerini yapmaları durumunda emekli olabilecek.

Yürürlüğe giren torba yasa ile birlikte Bağ-Kur borçlarını sildirme imkânı da sunulurken, geçmişteki günlerini satın almak isteyen vatandaşlar için ise indirim avantajı sağlıyor. Gününü tamamlayanlar bu vesileyle emekli olabilecek. Ba-Kur borcu olanlar, borçlarını sorgulayarak, çıkacak miktarı ilgili kurumlara yatırabilecek.

BAĞ-KUR’LULAR NASIL EMEKLİ OLACAK?

Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe giren 7256 sayılı yasa ile vatandaşlar, devlete olan borçlarını yapılandırıyor. Yasa aynı anda çalışanların ve işverenlerin çeşitli haklarının düzenlendiği bir istihdam paketini de içine alıyor. Burada işverenlere önemli teşvikler verilirken, ek istihdamda işçilerin primlerini devlet üstlenmiş oldu. Bu şekilde yeni işçi alan işverenler prim derdinden kurtuluyor.

Yasanın içerisinde bulunan prim ve vergi borçlarının yapılandırılmasını içeren düzenleme ile birçok vatandaş borçlarını daha düşük enflasyon farkı ile ödeme imkânı ile karşı karşıya kalıyor. Hatta borcunu peşin ödemek isteyen vatandaşlar, faizin yüzde 90’ından kurtulmuş olacak. Taksitle ödemelerde ise 18 eşit taksite bölünerek, iki ayda bir ödeme ile toplamda 36 aylık vade imkanı sunulacak.

Bu düzenlemenin içerisinde Bağ-Kur borcu olan vatandaşlar için de çok önemli değişiklikler paylaşıldı. Düzenlemede Bağ-Kur'lulara primleri için dondurma, yapılandırma, ihya (prim canlandırma) kolaylığı sağlandı. Yapılandırmaya başvuruda bulunanlar borcundan rahat bir şekilde kurtulduğu gibi 5 puanlık indirimden de faydalanmış olacak.

BORÇTAN KURTULMA İMKANI

Sabah’ta yer alan habere göre, Bağ-Kur prim borçları 31 Aralık 2020 tarihine dek başvuruda bulunularak yapılandırılacak. Dileyen vatandaşlar peşin, isteyen ise ikişer aylık dönemler ile 18 eşit taksitte ödeme yapabilecek. Borçların gecikme faizleri ve cezaları da silinmiş olacak, bunun yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplama yapılacak.

İlk taksit ödeme dönemi içerisinde 1 Mart 2021’e dek peşin ödeme yapan vatandaşlar, Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ından kurtulmuş olacak. Hesaplanan tutarın hepsini ilk 2 taksit ödeme dönemi içerisinde ödeyenler Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim alacak. Taksit seçilirse, borçlar belirlenen katsayılara göre artırılmış olarak ödenecek.

SİLDİRMEK MÜMKÜN OLACAK

Bağ-Kur'lulardan 31 Ekim 2020 tarihine dek olan prim borçlarını düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ikinci ayın sonuna dek ödemeyenlerin veya yapılandırmayanların prim borcu silinirken, borca ilişkin hizmet zamanları dondurulacak. Bu zamanlar emeklilik için geçerli sayılmayacak.

Dondurulan sigorta zamanlarının hepsi, ardından istenmesi durumunda ihya edilebilecek. Yani yeniden satın alınarak emeklilik hesabında kullanılmış olacak. Burada ileriki zamanlarda yapılacak ihyaları o zamanki asgari ücret üzerinden ödemek gerekiyor. Sürenin bir kısmını değil hepsini de almak gerekir.

bag-kur-borcu-sorgulama-sayfasi-nasil-emekli-olurum-001.jpg

BAĞ KUR GEÇMİŞ DÖNEM GÜNLERİ ÖDEMEK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Yapılandırma için e-Devlet kapısı ve kurumların internet sayfaları aracılığıyla online başvuru yapılabilecek. Bu şekilde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını koşullarında yüz yüze başvuru ya da kurumlardaki yığılmalar da engellenmiş olacak.

BAĞ-KUR BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Bağ-Kurlular, geçmiş dönem borçlarını e-Devlet kapısı üzerinden ya da muhasebecileri aracılığıyla öğrenebilir.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN