Bakanlık yeniden harekete geçti! Kartal Şehir Parkı imara açılıyor

Bakanlık yeniden harekete geçti! Kartal Şehir Parkı imara açılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Kartal Şehir Parkı’nı ortadan kaldıran imar planının mahkemece iptal edilmesine rağmen, dönüşümde ısrarcı olduğu ve yeniden harekete geçtiği ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İstanbul 10. İdare Mahkemesi 2018 yılında “Kartal Şehir Parkı”nı ortadan kaldıran imar planı değişikliğini iptal etmesine rağmen bu alanın dönüşümüyle ilgili ısrarından vazgeçmediği ortaya çıktı.

Yeniden harekete geçen bakanlık, Kartal Şehir Parkına 17 katlı konutların yapılması, Çavuşlu’daki eski taşocağının ise Millet Bahçesine dönüştürülmesi için yeni imar planı hazırladı.

ANKA’nın haberine göre, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucunda İstanbul 10. İdare Mahkemesi 2018 yılında “Kartal Şehir Parkı”nı ortadan kaldıran imar planı değişikliğini iptal etmişti. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın burası için yeniden harekete geçtiği öğrenildi.

20 KASIM’A KADAR İTİRAZ EDİLEBİLECEK

Bakanlık, 174 bin 600 metrekare büyüklüğündeki Kartal Soğanlık Mahallesi’nde bulunan “Kartal Şehir Parkı” arazisine karşılık, Çavuşlu Mahallesi’nde bulunan 315 bin metrekare büyüklüğe sahip eski taşocağı arazisini “Millet Bahçesi” olması için imar planı hazırladı.

“Millet Bahçesi” planı ile “Kartal Şehir Parkı” alanını ticaret ve konut alanına açan planı yeniden devreye sokan imar planı, 20 Kasım 2020 tarihine kadar, itirazların alınması için askıda kalacak.

Kartal Anadolu Adalet Sarayı’nın doğusunda bulunan “Kartal Şehir Parkı” proje alanına yeni plana göre ticaret ve konutların yer aldığı 17 katlı inşaatlar yapılacak.

BAKANLIĞIN GEREKÇESİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni hazırlanan imar planını özetle Şu gerekçelerle savundu:

“Söz konusu planlama çalışması, daha önce planlama alanına ilişkin Bakanlığımızca onaylanan ve yukarıda özetlenen imar planlarına ilişkin mahkemelerce alınan iptal kararlarının icaplarının yerine getirilmesi sebebi ile hazırlanmıştır.

Mahkemelerin iptal kararlarındaki en önemli gerekçe; planlama alanında ilgili idaresince onaylanan imar planlarında hakim fonksiyon olan ‘Şehir Parkı’ fonksiyonunun herhangi bir eşdeğer alan gösterilmeden “TİCK”(Ticaret konut) fonksiyonuna alınmasıdır.

Bu defa, planda ayrılan TİCK fonksiyonu büyüklüğünde eşdeğer bir yeşil alan, yine Bakanlığımızca onaylanan ‘İstanbul İli, Kartal İlçesi, Esentepe ve Çavuşoğlu Mahalleleri, Millet Bahçesi ve Çevresine İlişkin İmar Planı’nda ayrılmıştır.

Planlama alanı ile eşdeğer alan olarak ayrılan alan, her ne kadar farklı plan bölgelerini kapsasa da, ‘Millet Bahçesi’nin büyüklüğü (315.375 m²) ve ulaşım ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda, yalnızca bulunduğu mahalleye değil, kent ölçeğinde hizmet verebilecek kapasitede bir yeşil alan olması sebebi ile planlama alanı ile farklı plan bölgelerinde bulunması hususu bir önem taşımamaktadır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN