Barış Pınarı'nda kara harekatı başladı... Mehmetçik 3 koldan Fırat'ın doğusuna girdi

Barış Pınarı'nda kara harekatı başladı... Mehmetçik 3 koldan Fırat'ın doğusuna girdi

Son dakika: Kıbrıs'tan sonra en büyük harekatta ikinci aşama başladı... Bugün saat 16.00'da ilk hedeflerin vurulduğu Barış Pınarı Harekatı'nda mehmetçik 22.00 sularında karadan da Suriye'ye girdi. Komandolar 3 koldan Fırat'ın Doğrusuna sarktı. İlk hedefler Resulayn ve Telabyad. TSK birlikleri kısa sırada Telebyada giriş yaptı. Milli Savunma Bakanlığı harekata ilişkin açıklama yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütüne ait toplam 181 hedefi ateş altına alındığını duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığından, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Fırat'ın doğusuna kara harekatının başladığı bildirildi. Milli Savunma Bakanlığının Twitter adresinden yapılan açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Suriye Milli Ordusu, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Fırat'ın doğusuna kara harekatına başladı." ifadeleri kullanıldı.

19-10/09/1.png

4 KOLDAN KARA HAREKATI BAŞLADI

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Barış Pınarı Harekâtı’nı Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekât Merkezi’nden sevk ve idare ediyor.

181 HEDEF ATEŞ ALTINA ALINDI

Türk Silahlı Kuvvetleri, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında hava kuvvetleri unsurları ve ateş destek vasıtaları ile şu ana kadar terör örgütüne ait toplam 181 hedefi ateş altına aldı.

19-10/09/de.png 

 UÇAKLAR 30 KM DERİNLİKTE VURDU

TSK'nın bugün başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nda önce uçaklar terör örgütü mevzilerini vurdu. Resulayn'da dumanlar gökyüzün kapladı. Birbiri ardına kalkan savaş uçakları 30 km derinlikteki hedefleri yerle bir etti. ABD'nin hava sahasını açmayacağı yönündeki endişeler ve iddialar ise boş çıktı. Türkiye'nin harekatına özellikle AB'den sert tepki geldi. İngiltere, Fransa ve Almanya'nın başını çektiği ülkeler BM Güvenlik Konseyi'ni acil koduyla toplantıya çağırdı.

19-10/09/20191009_2_38648128_48329777.jpg

SAAT SAT BARIŞ PINARI HAREKATINDA YAŞANANLAR

23:19 Trump: PKK Türkiye'nin baş düşmanıdır, yıllardır mücadele ediyorlar. Artık bu sonu gelmez savaşı bitirmenin zamanı gelmişti. Erdoğan, Suriyelilerin ülkelerine dönmesini istediğini söylüyor. Türkiye olmasaydı milyonlarca Suriyeli dünyaya dağılacaktı.

23:07 Milli Savunma Bakanlığından, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Fırat'ın doğusuna kara harekatının başladığı bildirildi.

21:57 Suriye'de Fırat Nehri'nin doğusunu işgal eden terör örgütü YPG/PKK'nın Cerablus'taki sivillere saldırısında 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

20:48 ABD Başkanı Donald Trump: ABD bu saldırıyı desteklemiyor ve bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu Türkiye'ye açıkça belirtmiştir. Siyaset sahnesine girdiğim ilk günden itibaren bu sonu gelmez ve anlamsız savaşları sürdürmek istemediğimi vurguladım, özellikle de ABD'nin yararına olmayanları. Türkiye sivilleri, Hıristiyanlar dahil dini azınlıkları koruyacağı ve herhangi bir insani krizin yaşanmayacağı konusunda taahhütte bulundu.

20:26 Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK) Suriye Milli Ordusu ile Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılmasının ardından Tel Abyad'daki terör noktalarına yönelik atışlar devam ediyor.

19:35 Reuters: Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye'nin saldırıları dolayısıyla DEAŞ ile mücadeleyi durdurduReuters, Amerikan ve Kürt kaynaklarına dayandırdığı haberinde Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Türkiye'nin saldırıları dolayısıyla IŞİD ile mücadeleyi durdurduğunu öne sürdü.

19-10/09/08-suriye-m4-yolu-1-harita-s3f_yourikkjuyul7gvadw-1570626802.jpg
19:20 TSK'nın bölgeden İnsansız Hava Aracı (İHA) aracılığıyla görüntü almasını engellemeye çalışan terör örgütü mensuplarının sınıra yakın bölgelerde lastik yaktıkları, ateşler nedeniyle gökyüzünde siyah bulutların oluştuğu görüldü.


19:00 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında "Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı" yapıldı. 

19-10/09/20191009_2_38649817_48332163.jpg

18:55 Savaş uçakları, Fırat nehrinin doğusunda, terör örgütü YPG/PKK’nın işgalindeki bölgede yaklaşık 30 kilometre derinliğe kadar indi. Ayn İsa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki terör örgütü hedefleri, savaş uçaklarınca bombalandı. Öte yandan TSK Topçu birlikleri, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad'da örgütün mevzilerini obüs atışlarıyla hedef alıyor.

18:50 BM Güvenlik Konseyi Avrupa üyelerinin talebiyle yarın toplanacak

18:45 ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen Koral Elektronik Harp Sistemi, Barış Pınarı harekatında önemli rol oynadı.

Koral, askeri araçlara entegre edilen ve geniş frekans bandında görev yapabilen bir radar sistemi. Milli ve yerli sistem olan Koral, radarları kör etmek, iletişimi kesmek ve diğer bilgisayarlı sistemleri işlevinden uzaklaştırmak için geliştirildi. Koral, bir elektronik destek aracı ve 4 elektronik taarruz aracından oluşuyor. Elektronik destek aracı, hedefi çok sıkı bir şekilde takip edip hangi bantta yayın yaptığını bulduktan sonra o banttaki elektronik taarruz aracına gereken bilgileri aktarılıyor. Ve hedef, elektronik taarruz aracı tarafından hedef işlevini yapamayacak hale getiriliyor. Yerli hava savunma sistemi Koral, Suriye sınır hattına sevk edilerek aktif hale getirilmişti. Sistemin menzilinin yaklaşık 200 kilometre olduğu belirtiliyor. 

19-10/09/20191009_2_38650132_48332588.jpg

18:40 Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar, Suruç'taki tüm okullarda, Birecik'te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime iki gün ara verildi.

18:28 AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker: Türkiye'nin Suriye'yle sınırına ilişkin bazı güvenlik kaygıları bulunuyor. Buna rağmen Türkiye'ye ve tüm aktörlere itidal ve halihazırda başlayan operasyonu durdurma çağrısında bulunuyorum. Eğer Türkiye'nin planı bir güvenli bölge oluşturmaksa, AB'de bunun masraflarını karşılamasını beklemesin. Bu konuyu Türk dostlarımızın dikkatine getirmemiz gerekiyor.

18:25 Milli Savunma Bakanlığı: Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1373 (2001), 1624 (2005), 2170 (2014), 2178 (2014), 2249 (2015), 2254 (2015) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan “Meşru Müdafaa Hakkı” çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nda olduğu gibi, harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta, sivil/masum kişilerin ve harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

18:20 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Barış Pınarı Harekatı uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız çerçevesinde başlatılmıştır. Suriye rejiminin İstanbul Başkonsolosluğuna Barış Pınarı Harekatıyla ilgili notayla bildirim yapıldı.

18:17 Anadolu Ajansı: Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı'dan YPG/PKK'lı teröristlerce atılan 6 roket, Nusaybin ilçe merkezindeki bazı noktalara isabet etti.

18:03 İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Türk topçusu atışa başladığında herkes susar. Ve Yahya Kemal der ki; “Şu kopan fırtına Türk ordusudur yâ Rabbi Senin uğrunda ölen ordu, budur yâ Rabbi Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın Galib et; çünkü bu son ordusudur İslâm’ın” Allah askerlerimizin ayağını taşa değdirmesin!

17:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum.

17:45 Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş: Vatanımızın güvenliği, milletimizin huzuru, bölgemizde barış ve selametin temini için başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın zaferle sonuçlanması için yarın tüm camilerimizde sabah namazında Fetih Suresi okunacak, şanlı ordumuza dua edilecektir. Tüm kardeşlerimizi bekliyoruz.

17:40 Ceylanpınar Belediyesi vatandaşları uyarmak için anonslar yapıyor.

17:37 Nusaybin ilçesinin karışışında bulunan Suriye'nin Kamışlı kentinde YPG'li teröristler, Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasının ardından roketle saldırıda bulundu. Teröristlerin attığı roket, Bahçelievler Mahallesi'ndeki bir binanın duvarına isabet etti. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, sınır hattındaki askeri birlikler, Kamışlı'daki teröristlerin bulunduğu alanı top atışına tuttu.

17:36 Süleyman Soylu: Altında kimin imzası olursa olsun, terörün kökünü kazımaya, zulmü bitirmeye kararlıyız. Bu coğrafyanın evlatlarına terörü değil huzuru miras bırakmak için yola çıktık. Cenab-ı Hak ordumuzu mansur ve muzaffer eylesin.

17:35 İngiltere ve Fransa BM Genel Kurulunu acil toplantıya çağırdı.

17:34 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmasının ardından Resulayn'ın bazı bölgelerinden dumanların yükseldiği gözlendi.

17:35 Haraketlin başladığının duyurulmasından bir süre sonra üssü Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 4 savaş uçağı İncirlik Hava Üssüne iniş yaptı. Ardından 1 nakliye uçağı da İncirlik'e indi. Uçakların inişinin ardından üs yine sessizliğe büründü.

17:30 CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan #BarışPınarıHarekatı'nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için… Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin.

17:29 Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde okullar pazartesi gününe kadar tatil edildi.

17:28 Şanlıurfa Valiliğince sınır hattındaki belirlenen bölgelerin "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edildiği bildirildi.

19-10/09/haritasuriye-ld0ap_tnheoegkg9nf3syg.jpg

17:25 Suriye tarafında terör örgütlerince işgal edilen bölgelerden atılan 2 havan mermisi Ceylanpınar ilçe merkezine düştü. Saldırıda ölen veya yaralanan olmadı.

TÜRKİYE BİLGİLENDİRDİ 

17:23 Milli Savunma Bakanlığı: ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri saat 14.00’ten itibaren Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin bilgilendirildi.

17:20 MHP lideri Devlet Bahçeli: Türkiye Cumhuriyeti, saat 16.00 itibarıyla başlayan Barış Pınarı Harekatı'yla bekasını ve milli varlığını çok ciddi şekilde tehdit eden hain ve bölücü örgütleri yuvalandığı ve saklandığı coğrafi alanlarda etkisiz hale getirmek için kutlu bir sefere çıkmıştır.

19-10/09/20191009_2_38648535_48330449.jpg

BAKANLIKTAN İLK AÇIKLAMA

17:15 Milli Savunma Bakanlığı: Hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek, DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine ve topraklarına dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı saat 16.00’da uygulanmaya başlamıştır.

16:40 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Bu sürecin ABD'nin bizi bir oyalama süreci olduğunu görünce harekete geçtik..

16:30 Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK) Telabyad çevresindeki terör hedeflerine obüs atışları yaptı.

16:20 ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin Büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

16:16 Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tweetini kaynak göstererek "Suriye'ye operasyon başladı" başlığı ile duyurdu. Reuters Türk yetkililere dayandırdığı haberinde harekatın öncelikle hava saldırısı ile başladığını ve top atışları ile karadan devam edeceğini duyurdu.

19-10/09/screenshot_1-1570625571.jpg

16:15 Rakka'nın kuzeyindeki Ayn Isa'daki Hoshan köyünde YPG eğitim kampına isabet edildi.

16:12 Türk savaş uçakları, YPG hedeflerini vurmaya başladı.

16:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HAREKAT MERKEZİNDE

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında "Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı" yapıldı.

19-10/09/erdogan-1570637790.jpg

19-10/09/20191009_2_38652982_48336943-1570637798.jpg

19-10/09/20191009_2_38652982_48336944-1570637803.jpg

SURİYE'YE DÜZENLENEN BEŞİNCİ OPERASYON

Barış Pınarı Harekatı, Türk odusunun Suriye'ye düzenlediği beşinci operasyon. 

Operasyonların ilki Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi için Şubat 2015'te gerçekleştirilen Şah Fırat'tı. 

İkinci operasyon Fırat Kalkanı, Ağustos 2016'da başlayıp yedi ay beş gün sürdü. Operasyonun amacı "Türkiye'nin kendi varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı grupları bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliği sağlamak" şeklinde açıklanmıştı. 

Ekim 2017'de başlatılan üçüncü askeri harekat, İdlib Operasyonu'ydu. 

Türkiye, Rusya ve İran’ın birlikte uygulamaya geçirdiği Astana sürecinin bir sonucu olan operasyon, dördüncü çatışmasızlık bölgesinin İdlib'de kurulmasını amaçlıyordu. 

Barış Pınarı'ndan önceki son harekat Zeytin Dalı ise Ocak 2018'de başlatılan, Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıfat kentine yönelik operasyondu. 

BU DA İLGNİİZİ ÇEKEBİLİR

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN