Basketbol FIBA Şampiyonlar Ligi grupları belli oldu mu? 2020-21 sezonu Türk takımları hangi gruplarda?

Basketbol FIBA Şampiyonlar Ligi grupları belli oldu mu? 2020-21 sezonu Türk takımları hangi gruplarda?

FIBA Şampiyonlar Ligi 2020-21 sezonu grupları belli oldu! Avrupa basketbolunda EuroLeague ve EuroCup'tan sonra ilgiyle takip edilen FIBA Şampiyonlar Ligi'nde yeni sezon grup kuraları çekildi. Bu sezon Galatasaray, Darüşşafaka, TOFAŞ, Türk Telekom ve Pınar Karşıyaka'nın mücadele edeceği turnuvada normal sezon, 13 Ekim 2020 Salı günü oynanacak maçlarla başlayacak. İşte Türk takımlarının FIBA Şampiyonlar Ligi'ndeki rakipleri...

'Basketbol FIBA Şampiyonlar Ligi grupları belli oldu mu?', '2020-21 sezonu Türk takımları hangi gruplarda oynayacak?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. EuroLeague ve EuroCup'taki ekonomik gelirden ve idari sistemden memnun olmayan Galatasaray ve Darüşşafaka, bu sezon FIBA Şampiyonlar Ligi'ne katılma kararı alınca TOFAŞ, Türk Telekom ve Pınar Karşıyaka ile beraber turnuvada Türkiye'den 5 takım mücadele edecek. Detaylar haberimizde...

FIBA ŞAMPİYONLAR LİGİ 2020-21 SEZONU GRUPLARI BELLİ OLDU

Avrupa basketbolunda FIBA Şampiyonlar Ligi 2020-21 sezonunun eleme turları ve normal sezon kura çekimi İsviçre'nin Mies bölgesindeki Patrick Baumann Basketbol Evi'nde gerçekleşirken, turnuvanın normal sezonunda mücadele edecek 5 Türk kulübünün rakipleri de belli oldu.

Temsilcilerimizden Türk Telekom ile Darüşşafaka C Grubu'nda yer alırken, Galatasaray A Grubu, TOFAŞ B Grubu ve Pınar Karşıyaka D Grubu'nda mücadele edecek.

Elemelerden gelecek 4 takımın gruplara dağılmasıyla tamamlanacak normal sezonda mücadele edecek takımların kesinleşeceği Şampiyonlar Ligi'nde gruplar şu şekilde oluştu:

A GRUBU

Dinamo Banco di Sardegna Sassari (İtalya)
Galatasaray (Türkiye)
Iberostar Tenerife (İspanya)
Peristeri (Yunanistan)
Rytas Vilnius (Litvanya)
SIG Strasbourg (Fransa)
VEF Riga (Letonya)
Elemelerin Galibi (Hapoel Tel Aviv/Bakken Bears/Belfius Mons-Hainaut/Anwil Wloclawek)

B GRUBU

Casademont Zaragoza (İspanya)
ERA Nymburk (Çek Cumhuriyeti)
Falco Vulcano Szombathely (Macaristan)
JDA Dijon (Fransa)
Nizhny Novgorod (Rusya)
Start Lublin (Polonya)
TOFAŞ (Türkiye)
Elemelerin Galibi (Iraklis/Keravnos/Dnipro/Donar Groningen)

C GRUBU

Darüşşafaka (Türkiye)
Filou Oostende (Belçika)
Hapoel Bank Yahav Jerusalem (İsrail)
Happy Casa Brindisi (İtalya)
Limoges CSP (Fransa)
San Pablo Burgos (İspanya)
Türk Telekom (Türkiye)
Elemelerin Galibi (Igokea/U-BT Cluj-Napoca/Sporting CP/Fribourg Olympic)

D GRUBU

AEK (Yunanistan)
Brose Bamberg (Almanya)
Cholet (Fransa)
Fortitudo Bologna (İtalya)
Hapoel Holon (İsrail)
Pınar Karşıyaka (Türkiye)
RETAbet Bilbao (İspanya)
Elemelerin Galibi (Balkan Botevgrad/Tsmoki-Minsk/London Lions/Neptunas Klaipeda)

BASKETBOL ŞAMPİYONLAR LİGİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Normal sezon 13 Ekim 2020'de başlayacak turnuvada, gruplarını ilk 4 sırada bitiren takımlar play-off'lara katılma hakkı kazanacak.

Şampiyonlar Ligi 2020-21 sezonu elemelerinin ilk turu 15 ve 18 Eylül'de, ikinci eleme turu maçları ise 22 ve 25 Eylül'de oynanacak. Kazanan 4 kulüp, Devler Ligi'nde normal sezonunda oynama hakkı elde edecek.

Müsabakaların takvimi ilerleyen günlerde açıklanacak.

FIBA ŞAMPİYONLAR LİGİ HAKKINDA

FIBA'nın Avrupa basketbol kulüpleri arasında düzenlediği uluslararası basketbol turnuvasıdır. Avrupa'nın en prestijli basketbol turnuvası kabul edilen EuroLeague'in doğrudan rakibi olması amaçlanan turnuvanın ilki 2016-17 sezonunda gerçekleştirildi.

Ekim 2015'te FIBA, 16 takımın lig usulüyle oynayacağı bir turnuva önererek Avrupa'nın bir numaralı turnuvasında kontrolü ele alma girişiminde bulundu. Buna göre 8 takıma da turnuvaya doğrudan katılma garantisi sunulacaktı. Avrupa kulüpleri turnuva formatını kabul ettiler ancak EuroLeague bünyesinde devam etme kararı aldılar. Bunun üzerine FIBA sportif başarıya dayalı yeni bir basketbol kulüp şampiyonası düzenleyeceğini duyurdu.

EuroLeague'e göre Şampiyonlar Ligi'nde yer alan kulüplerin ekonomik ve sportif güçlerinin birbirine yakın olması dikkat çekiyor. Bu da daha rekabetçi bir basketbol turnuvasının ortaya çıkmasını sağlıyor. Öte yandan Şampiyonlar Ligi, EuroLeague'e göre Avrupa'da daha geniş bir coğrafyaya yayılmasından dolayı, gençiş kitlelerce takip ediliyor. 2019-20 sezonunda FIBA Şampiyonlar Ligi'ne 29 ülkeden 48 takım katılmıştır. Aynı sezonda EuroLeague'de ise 10 ülkeden 18 takım yer almıştır.

FIBA ŞAMPİYONLAR LİGİ'NİN FORMATI

Turnuvanın normal sezonu 40 takımdan oluşmaktadır. Bunlardan 32'si doğrudan turnuvaya katılırken 8'i eleme turları sonucunda belirlenir. Normal sezondaki 40 takım sekizerli 5 gruba ayrılır. Gruplarda ilk dörde girenler ile en iyi dört grup beşincisi dahil toplam 24 takım playoff turuna yükselirken grubunu 5. ve 6. sırada tamamlayanlar mücadeleye daha düşük seviyedeki FIBA Avrupa Kupası'nda devam ederler.

Şampiyonlar Ligi'ndeki play-off turu iki aşamadan oluşmaktadır. Grup liderleri ve grubunu ikinci sırada tamamlayan takımlar arasında yapılan sıralamada ilk üçe girenler (toplam 8 takım) doğrudan 16 takımlı tura katılır. Diğer gruptan çıkan takımlar (16 takım) 'ilk tur' adı verilen ön elemeye girer. Bu turda başarılı olan 8 takım da 16 takımlı tura katılır. Bu turlar ve çeyrek final çift maçlı eleme formatında oynanır. Çeyrek finalden yükselen dört takım dörtlü finalde (Final Four) mücadele eder.

FIBA ŞAMPİYONLAR LİGİ PARA ÖDÜLÜ

2016-17 sezonu için FIBA, normal sezonda gruplara katılma hakkı eden takımlara 100 bin euro, son 16 turuna yükselen takımlara 20 bin euro, çeyrek finaldeki takımlara 40 bin euro, turnuvada dördüncü olan takıma 60 bin euro, üçüncü olan takıma 80 bin euro, finalist olan takıma 100 bin euro ve şampiyon olan takıma 100 bin euro para ödülü kazanacağı açıklamıştır.

Gruplara Katılma: 100 bin euro
Son 16: 20 bin euro
Çeyrek final: 40 bin euro
Dördüncü sıradaki takım: 60 bin euro
Üçüncü sıradaki takım: 80 bin euro
Finalist: 100 bin euro
Şampiyon: 340 bin euro

FIBA ŞAMPİYONLAR LİGİ ŞAMPİYONLARI

2019-20: Koronavirüs salgın hastalığı nedeniyle iptal edildi
2018-19: Segafredo Virtus Bologna (İtalya)
2017-18: AEK (Yunanistan)
​​​​​​​2016-17: Iberostar Tenerife (İspanya)

FIBA ŞAMPİYONLAR LİGİ HANGİ KANALDA?

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da FIBA Şampiyonlar Ligi'nin ülkemizdeki resmi yayıncısı S Sport olacak. 2020-21 sezonunun tamamı S Sport ekranlarından sporseverlerle buluşacak.

S SPORT NASIL İZLENİR?

Birçok spor organizasyonunun ülkemizdeki resmi yayıncısı olan S Sport, ücretli platformlardan yayın yapıyor.

S Sport'un izlenebileceği platformlar şöyle:

* Digiturk 85. Kanal

* D-Smart 78. Kanal

* TV+ 77. Kanal

* Tivibu 74. Kanal

* Kablo TV 240. Kanal

* Vodafone TV 11. Kanal

Öte yandan S Sport'un internet üzerinden hizmet veren dijital yayın platformu S Sport Plus'ta da FIBA Şampiyonlar Ligi yayınlarını izlemek mümkün.

Son dakika spor haberlerini KARAR SPOR'dan takip edebilirsiniz.

EUROLEAGUE 2020-21 SEZONU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

ZELJKO BRADOVIC FENERBAHÇE'DEN NEDEN AYRILDI?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN