Gelibolu Yarımadası'nda büyük yangın: Söndürme çalışmaları sürüyor

Gelibolu Yarımadası'nda büyük yangın: Söndürme çalışmaları sürüyor

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde çıkan orman yangını kısa sürede geniş bir alana yayıldı ve bazı köyleri tehdit etti. Havanın kararmasıyla havadan müdahale sona ererken, karadan devam eden söndürme çalışmaları, şiddetli rüzgar nedeniyle güçlükle yürütülüyor. Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu. Bakan Pakdemirli'den yangına ilişkin son dakika açıklaması geldi.

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde orman yangını çıktı. Alevler kısa sürede geniş bir alana yayıldı ve bazı köyleri tehdit etti. Havanın kararmasıyla havadan müdahale sona ererken, karadan devam eden söndürme çalışmaları, şiddetli rüzgar nedeniyle güçlükle yürütülüyor.

BAKAN PAKDEMİR'DEN YENİ AÇIKLAMA!

Pakdemirli, '' Ana amacımız sabaha kadar kara ekiplerimizle tabiri caizse yangını dövmek, akabinde sabahın ilk ışıklarıyla hava araçlarıyla beraber artık neredeyse söndürme faaliyetlerine veya soğutma faaliyetlerine geçmek.'' ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda çıkan orman yangınını yerinde takip ediyor. Bakan Pakdemirli, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığında oluşturulan yangın koordinasyon merkezinde ekiplerin çalışmalarını inceledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda çıkan orman yangınını yerinde takip ediyor. Bakan Pakdemirli, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığında oluşturulan yangın koordinasyon merkezinde ekiplerin çalışmalarını inceledi.

'TÜM TEKNOLOJİLERİ KULLANIYORUZ'

Pakdemirli açıklamasının devamında, ''Tüm teknolojileri kullanıyoruz. Yani tabiri caizse uzay aracı hariç, uzay mekiği hariç tüm teknolojileri kullanıyoruz. İHA'lar var, buradan birazdan dronelar havalanacak ama en önemli silahımız insan, orman teşkilatımızın değerli mensupları'' dedi.

1994 yılında büyük dehşetin yaşandığı 4 bin hektardan fazla alanın kül olduğu Tarihi Gelibolu Yarımadası bugün bir kez daha aynı acıyı yaşıyor. Bölgede o zaman dikilen ağaçlar şimdi büyümüş olsa da bugünkü yangında ekipler özellikle alevlerin tarihi alana, şehitliklere ulaşmaması için çalışıyor.

Yalova köyü Ilgardere mevkiinde bugün 15.00 sıralarında henüz belirlenemeyen bir sebepten dolayı yangın çıktı. Şiddetli rüzgarın tesiriyle kısa sürede büyüyen yangın, Çanakkale İskele Meydanı başta olmak üzere birçok yerden görüldü. Yoğun dumanların yükseldiği bölgede Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin söndürme çalışmaları sürüyor.

Orman Genel Müdürlüğü ateş kuşlarının Çanakkale için havalandığını açıkladı. Bölgeye 2 uçak, 13 helikopter, 75 arazöz, 7 dozer sevk edildi. Muğla'dan gelen yangın söndürme uçağının 15 ton su kapasiteli olduu, diğer helikopterlerin ise 2,5 ton su kapasiteli olduğu öğrenildi.

KÖYLER BOŞALTILIYOR

Şiddetli poyrazın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangında, Yalova köyünün ardından Kumköy ve Bigalı köyü de boşaltıldı

BAKAN PAKDEMİRLİ OLAY YERİNDE

Çanakkale'nın Gelibolu Yarımadası'ndaki orman yangını poyrazın etkisiyle büyürken, 20 helikopter 2 uçak, 107 arazöz ve 400'den fazla personel yangına canla başla müdahale ediyor. Ekipler alevlerin şehitliklere ulaşmaması için çaba sarfederken, İzmir programını yarıda kesen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yangın söndürme çalışmalarını havadan inceledi.

YOĞUN DUMAN BOĞAZ'I KAPLADI

Yoğun duman Çanakkale Boğazı'nı kaplarken, bölgede 400 kişiden oluşan ekiplerin 107 arazöz ve 7 dozerle devam eden söndürme çalışmalarına 2 amfibik uçak ve 20 helikopterle havadan destek sağlanıyor.

BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı: Gelibolu yarımadasında çıkan orman yangının söndürülebilmesi için TSK’ya ait araç-gereç ve personelimiz, Çanakkale Valiliği ile koordinasyon içinde gerekli katkıyı vererek istenilen talepleri karşılamış, süreç yakından takip edilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN