BESleme demedim mi?

Yıllar yıllar önceydi.

‘BES kimi BESleyecek?’ diye başlık atmıştım.

Yapmayın, etmeyin bu şekilde bu BES sistemini çıkartmayın demiştim.

Çünkü Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) zorunluydu. Yani zorunlu başlıyordu ama ardından cayma hakkı vardı. Oysa asıl zorunluluk Hazine payındaydı. Hazine’ye vergi ödeyen her TC vatandaşı zorunlu olarak BES’cileri beslemek zorundaydı.

Ama asıl beslenecek olanların finansal aracılık sistemi olduğunu hemen söylemiştik. Ülkemizde fon yönetiminin nasıl işlediğini bilenlerden biriydik. Fonlara varlık satın alınırken nasıl kulislerin yapıldığını da duyuyorduk.

Neyse... Foncular kazandı, aracılar kazandı, ama Millet kazanamadı.

Milletin kazanmayacağını BES mucidi Mehmet Şimşek’e de söylemiştim. Hatta ilk adım olarak “Neden SPK’yı şeffaflaştırmıyorsunuz?” demiştim.

Ama artık o günler çok geride kaldı.

Uzman fon yöneticisi kuralları koydu. Parayı nereye yatıracaklarını da açıkladı: Yüzde 25 DİBS ve yüzde 10 BIST dedi.

Fabrika işletemez denilen devletin 70 milyar dolarlık malını sattılar. Ama aynı devlet, özel sektörün fonlarını yönetmeye talip oldu.

Verimlilikte sınıf atlıyoruz.

PARA YOK PARA

Bir okurdan:

“Yazınızı okurken bir teşvik uygulaması aklıma geldi. Biz işverenler olarak bazı teşviklerden yararlanıyoruz. Mesela ben 27103’ten bir kişi çalıştırıyorum, başkaları da var aynı şekilde. Devlet bize 1 Şubat ile 30 Nisan arası ek istihdam yaratanlara ilk 3 ay ücret + prim devam eden 6 ayda ise yüzde 100 prim desteği verecekti. Ücret desteğini ise direkt çalışanın hesabına yatırmayacak, işveren tarafından ödenen 2020 lirayı SSK prim borçlarından düşecekti. Ama biz hazirana giriyoruz böyle bir para gelmiyor.”

Ne diyeyim şimdi okura... Efendim bütün parayı 31 Mart seçimleri için harcadık, ayağımızı da yorganımıza göre uzatamıyoruz mu diyeyim.

Bakınız 31 Mart seçimlerine giderken devletin kasasından verdikçe verdik ve para bitti. Çünkü, devlet gelir de elde edemiyor. Sebebi de duran ekonomi...

2019 ilk 4 ayında vergi gelirleri sadece ve sadece yüzde 6,4 artışla 190 milyar 852 milyon liradan, 203 milyar 33 milyon liraya yükselebildi.

Şimdi emekli maaşları var...

Bayram ikramiyeleri var.

Bu paraların SGK bütçesinden ödenmesinin imkanı yok.

O zaman bütçeden aktarılacak ve ödenecek.

Bütçeden “Devlete iş yaptım, ödemem geldi” diye bekleyenler var ise bir süre daha bekleyecekler.

Durum biraz zor.

YORUMLAR (55)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
55 Yorum