Beştepe'den kamu çalışanlarına uyarı: Güvenli haberleşme için VPN kullanın

Beştepe'den kamu çalışanlarına uyarı: Güvenli haberleşme için VPN kullanın

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin hazırladığı 'Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi'nde kamu çalışanlarından güvensiz ağlar üzerinden güvenli haberleşme sağlamaları için VPN teknolojisi kullanmaları istendi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin hazırladığı 'Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi'nde kamu çalışanlarından güvensiz ağlar üzerinden güvenli haberleşme sağlamaları için VPN teknolojisi kullanmaları istendi.

Anayurt gazetesinden Uğur Duyan'ın haberine göre, Dijital Dönüşüm Ofisi'nden yapılan açıklamada, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapı hizmeti veren işletmelerde bulunan mevcut ve yeni kurulacak bilgi sistemlerinde, rehberde yer verilen tedbirlere uyulmasının zorunlu olduğunun altı çizildi.

VPN TEKNOLOJİLERİ REHBERE GİRDİ

İnternet ağı üzerinden kritik veri taşınması durumunda, güvenli protokollerin kullanılmasının istendiği rehberde, güvenli protokol olarak kabul edilen uygulamalar arasında VPN teknolojileri de sıralandı.

Rehberde bu durum şöyle ifade edildi: Ağda kritik verinin taşınmasında güvenli protokoller kullanılmalı (VPN teknolojileri, SSL/TLS vb.) ve kritik veri şifreli olarak taşınmalıdır.

UZAKTAN ÇALIŞMADA DA VPN KULLANILABİLECEK

Koronavirüs salgını ile yaygınlaşan uzaktan çalışmanın da ele alındığı rehberde "Kuruma uzaktan bağlanacak cihazların; zararlı yazılımdan korunma, işletim sistemi ve uygulama güncelliği vb. hususlar kapsamında kurum politikalarına uygunluğu güvenli uzaktan bağlantı sağlayan sistemler üzerinden (VPN vb.) kontrol edilmelidir. Kurum politikasına uymayan cihazlara bağlantı izni verilmemelidir" denildi.

Koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeni ile giderek yaygın-laşan uzaktan çalışma politikalarına da değinilen rehberde "Kurum personeli, uzaktan çalışma faaliyetlerin- de yalnızca kurum tarafından sağla- nan ve/veya yapılandırma ayarları kurumun bilgi güvenliği gereksinim- lerine uygun olan cihazları kullanmalıdır" ifadelerine yer verildi.

"ERİŞİM KURUM BİLGİSAYARLARI İLE SINIRLANDIRILMALI"

Uzaktan çalışma durumunda, kurum kaynaklarına erişimin VPN teknolojileri ve çok faktörlü kimlik doğrulama ile sağlanmasının talep edildiği rehberde "Erişimler kurum politikalarına göre en az yetki prensibine göre sınırlandırılmalıdır" denildi.

Uzaktan çalışmada erişimin kurum bilgisayarları ile sınırlandırılmasının istendiği rehberde, uzaktan çalışma kapsamında sadece kurum cihazları üzerinden erişim sağlanması ve VPN erişiminde kurum tarafından sağlanan cihazlar için oluşturulan sertifikaların kullanılması da talep edildi.

MİLLİ VE YERLİ YAZILIMLAR TEŞVİK EDİLECEK

Anadolu Ajansı'nın haberine göre de kamu kurum ve kuruluşları ile kritik altyapı niteliğinde hizmet veren işletmelerin bilgi ve iletişim güvenliği kapsamında genel olarak alması gereken tedbirleri belirlemek için 6 Temmuz 2019'da Resmi Gazete’de, Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlanmıştı.

Yayımlanan genelge doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi hazırlandı.

Rehberle bilgi güvenliği risklerinin azaltılması, ortadan kaldırılması ve özellikle gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik bilgi ya da verinin güvenliğinin sağlanması için asgari güvenlik tedbirlerinin belirlenmesi hedefleniyor. Belirlenen tedbirlerin uygulanması için yürütülecek faaliyetler rehberde tanımlanıyor.

Rehberle başta yerli ve milli ürün kullanımının teşvik edilmesi, rehberi uygulayacak kurum ve kuruluşlarda yapılacak mükerrer çalışmaların ve yatırımların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

NE OLMUŞTU?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, TBMM'den geçerek yasalaşan sosyal medya teklifinin Genel Kurul görüşmeleri öncesinde yazılı bir açıklama yaparak "Erişim engeli koyulan platformlara, yasaklı sitelere VPN (sanal özel ağ) üzerinden de erişimin önlenmesi için yeni ve köklü tedbirler alınmalı, uluslar- arası işbirliği geliştirilmelidir" ifadelerini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN