Beyrut'taki patlamada yeni iddialar: Turuncu ateş topuna bakın, bu kesinlikle askeri bir patlayıcı!

Beyrut'taki patlamada yeni iddialar: Turuncu ateş topuna bakın, bu kesinlikle askeri bir patlayıcı!

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki korkunç patlamanın ardından, felaketin nedenine ilişkin ortaya pek çok iddia atıldı. Son olarak eski CIA çalışanı Robert Baer, CNN'e verdiği görüşte 'Bu kesinlikle gübre hammaddesi olan amonyum nitrata benzemiyor, patlayan şey açıkça askeri bir patlayıcı, bundan neredeyse eminim' dedi. Korkunç patlamanın görüntülerini de göstererek yorum yapan Baer 'Turuncu ateş topuna bakın! Bu kesinlikle, iddia ettiğim gibi, askeri bir patlayıcı' diye konuştu.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki korkunç patlamanın ardından, felaketin nedenine ilişkin ortaya pek çok iddia atıldı.

Eski CIA çalışanı Robert Baer, CNN International'a Beyrut'ta gerçekleşen patlamayla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Baer, olay yerinde askeri mühimmat bulundurulduğu ihtimali üzerinde duruyor. Baer, patlamaya sahibinin kim olduğu bilinmeyen bu askeri mühimmatlar ile silahların neden olmuş olabileceğini belirtiyor.

"BU KESİNLİKE ASKERİ BİR PATLAYICI"

Korkunç patlamanın görüntülerini de göstererek yorum yapan Baer "Bu kesinlikle gübre hammaddesi olan amonyum nitrata benzemiyor, patlayan şey açıkça askeri bir patlayıcı, bundan neredeyse eminim. Turuncu ateş topuna bakın! Bu kesinlikle, iddia ettiğim gibi, askeri bir patlayıcı" ifadelerini kullandı.

Baer, şöyle devam etti: "Olayın videolarında patlamanın başında görülen beyaz toz bulutu amonyum nitrat bulunduğunun ve bunun patladığının kanıtı. Ancak benim gördüğüm kadarıyla devam eden patlamaların sebebi sonrasında havaya uçan askeri mühimmatlar."

"OLAYIN SEBEBİ BELKİ SORUMSUZLUK..."

Baer, olayın kaza sonucu meydana geldiği görüşünü de destekledi: "Olayın sebebi belki sorumsuzluk, belki de kötü yönetimdi, buna katılıyorum. Ancak patlamada askeri ekipmanların da olup olmadığı ve eğer varsa neden orada tutulduğu mutlaka cevaplanması gereken bir soru."

Baer "Yıllarca Lübnan'da çalıştım. Kimsenin orada patlayıcı askeri mühimmat bulundurulduğunu kabul edeceğini sanmıyorum, böyle bir şey yapmak aptalca olacaktır" dedi.

"PATLAYICI MADDELER HAVAYA UÇTU"

ABD'li patlayıcı uzmanı Tony May de CNN'e yaptığı açıklamada patlama anının video görüntülerini yorumladı.

Beyrut'ta gerçekleşen patlamayla ilgili önemli ipuçları veren May "Yıllarca hükümet adına hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki patlamalarla ilgili olarak incelemeler yaptım. Lübnan’daki bu olayda depoda bir yangın çıktığı ve çıkan yangının yüksek düzeyde patlayıcı maddeleri havaya uçurduğu açıkça belli oluyor" dedi.

"AMONYUM NİTRAT PATLAMASI İLE UYUMLU DEĞİL"

Mayi Bağdat’ta bulunduğu sırada incelediği bir amonyum nitrat patlamasında ortaya sarı dumanların çıktığını söyleyen May, Beyrut'taki patlama esnasında görülen pembe ya da kırmızı renkteki dumanların amonyum nitrat patlamasıyla uyumlu olmadığını belirtti.

Ancak May, patlamanın amonyum nirtrat patlaması olmadığı anlamına gelmediğini de belirtti. May "Dumanlar, sadece amonyum nitrat dışında başka bir maddenin de patlamış olabileceğine dair bir ipucu" dedi.

May, videolarda görülen beyaz ışıklarınsa büyük patlamaya yol açan ve bunun hemen öncesinde gerçekleşen küçük patlamaların göstergesi olabileceğini söyledi.

LÜBNAN NE DEDİ?

Lübnanlı yetkililer ise patlamanın nedeni olarak ele geçirilen ve yıllarca Beyrut’un gece hayatı ve alışveriş merkezlerine çok yakın bir konumda olan limandaki depoda bekletilen yüksek oranda amonyum nitrattan kaynaklandığını resmi olarak açıkladı.

Lübnan Başbakanı Hassan Diab, 6 yıldır bekletilen 2750 ton gibi büyük miktarda amonyum nitratın bu şiddetli patlamaya neden olduğunu söyledi.

Diab, patlamayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını, olayın suçlusu bulunana ve bu kişi veya kişilere en yüksek düzeyde ceza verilene kadar pes etmeyeceklerini dile getirdi.

AMONYUM NİTRAT NEDİR?

Amonyum nitrat amonyak ve nitrojenden oluşan bir bileşik. En yaygın kullanım alanı ise gübreler. Ancak çok yüksek oranda patlayıcı etkiye sahip olduğu için bomba yapımında da kullanılıyor.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN