Beyrut'taki patlamanın yankıları: Tehlike için 6 kez yargıya başvurduk!

Beyrut'taki patlamanın yankıları: Tehlike için 6 kez yargıya başvurduk!

Lübnan Gümrük Genel Müdürü Bedri Zahir, Beyrut Limanı'ndaki patlayıcı maddelerin oluşturduğu tehlike için 6 kez yargıya başvuruda bulunduklarını söyledi.

Lübnan Gümrük Genel Müdürü Bedri Zahir, yerel basına yaptığı açıklamada "Bugüne kadar Beyrut Limanı'nda bulunan şiddetli patlayıcı maddelerin liman ve Beyrut için ciddi bir tehlike oluşturduğuna dair 6 kez yargıya başvurduk" dedi.

Patlayıcıların oradan çıkarılmasını talep ettiklerini ancak hiçbir karşılık bulamadıklarını belirten Zahir, patlamanın nedeni için ise uzmanların raporunu beklediklerini ifade etti.

Zahir, ayrıca Beyrut Limanı'nda havai fişeklerin olup olmadığına dair bir soru üzerine de "Büyük ihtimalle havai fişekler vardı" dedi.

PATLAMA İLE İLGİLİ DİĞER İDDİALAR

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki korkunç patlamanın ardından, felaketin nedenine ilişkin ortaya pek çok iddia atıldı.

Son olarak eski CIA çalışanı Robert Baer, CNN'e verdiği görüşte 'Bu kesinlikle gübre hammaddesi olan amonyum nitrata benzemiyor, patlayan şey açıkça askeri bir patlayıcı, bundan neredeyse eminim' dedi. Korkunç patlamanın görüntülerini de göstererek yorum yapan Baer 'Turuncu ateş topuna bakın! Bu kesinlikle, iddia ettiğim gibi, askeri bir patlayıcı' diye konuştu.

ABD'li patlayıcı uzmanı Tony May de CNN'e yaptığı açıklamada patlama anının video görüntülerini yorumladı.

Beyrut'ta gerçekleşen patlamayla ilgili önemli ipuçları veren May "Yıllarca hükümet adına hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki patlamalarla ilgili olarak incelemeler yaptım. Lübnan’daki bu olayda depoda bir yangın çıktığı ve çıkan yangının yüksek düzeyde patlayıcı maddeleri havaya uçurduğu açıkça belli oluyor" dedi.

Mayi Bağdat’ta bulunduğu sırada incelediği bir amonyum nitrat patlamasında ortaya sarı dumanların çıktığını söyleyen May, Beyrut'taki patlama esnasında görülen pembe ya da kırmızı renkteki dumanların amonyum nitrat patlamasıyla uyumlu olmadığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Beyrut Limanı'nda dün patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.

Lübnan Kızılhaçı, Beyrut'ta meydana gelen patlamada 100 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin kişinin ise yaralandığını bildirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN