Bilim insanları açıkladı! İngiltere varyantının yerel versiyonu ortaya çıktı

Bilim insanları açıkladı! İngiltere varyantının yerel versiyonu ortaya çıktı

Bilim insanları ABD'nin Oregon eyaletinde ilk kez İngiltere'de ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs varyantının yerel bir versiyonunu tespit etti. Şimdiye kadar bu varyantı taşıyan tek vaka bulundu.

EDA NARİN | KARAR

ABD'nin Oregon eyaletindeki bilim insanları ilk kez İngiltere'de ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs varyantının yerel bir versiyonunu tespit etti. Araştırmacılar şimdiye kadar bu versiyonun sadece tek bir vakasını buldu ancak genetik analiz, varyantın toplulukta elde edildiğini ve hastada ortaya çıkmadığını gösterdi.

"KENDİLİĞİNDEN OLUŞTU"

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde çalışmayı yöneten bir genetikçi olan Brian O'Roak, "Bunu dünyanın başka yerlerinden ithal etmedik. Kendiliğinden oluştu" dedi. O ve meslektaşları, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin varyantları izleme çalışmalarına katıldı ve sonuçları bilim insanları tarafından paylaşılan veri tabanlarına depoladı.

HEM DAHA BULAŞICI HEM DE DAHA ÖLÜMCÜL

The New York Times'da yer alan habere göre, başlangıçta İngiltere'de tanımlanan, B.1.1.7 adı verilen varyant, Amerika Birleşik Devletleri'nde hızla yayılıyor ve 46 eyalette en az 2 bin 500 vaka açıklandı. Virüsün bu formu, orijinal versiyondan hem daha bulaşıcı hem de daha ölümcül ve birkaç hafta içinde Amerika'daki çoğu enfeksiyonun nedenini oluşturması bekleniyor. Oregon'da ortaya çıkan yeni versiyon aynı omurgaya sahip ama aynı zamanda Güney Afrika, Brezilya ve New York'da dolaşan virüs varyantlarında görülen (E484K veya "Eek") mutasyonuna da sahip.

"BAĞIŞIKLIK TEPKİSİNİ KÖRELTEREK AŞILARI DAHA AZ ETKİLİ HALE GETİRİYOR"

Güney Afrika'daki laboratuvar çalışmaları ve klinik deneyler, Eek mutasyonunun vücudun bağışıklık tepkisini körelterek mevcut aşıları daha az etkili hale getirdiğini gösterdi. Eek ile B.1.1.7 varyantı da İngiltere'de ortaya çıktı ve bilim insanları tarafından "endişenin varyantı" olarak tanımlandı. Dr. O'Roak, Oregon'da tespit edilen virüsün bağımsız olarak evrimleştiğini söyledi. Dr. O'Roak, analiz ettikleri 13 test sonucundan 10'unun tek başına B.1.1.7 ve birinin kombinasyon olduğunu açıkladı.

"İZLEMEYE DEĞER"

Diğer uzmanlar, keşfin şaşırtıcı olmadığını, çünkü Eek mutasyonunun tüm dünyada virüs formlarında ortaya çıktığını söyledi. Ancak B.1.1.7'deki mutasyon oluşumunun izlemeye değer olduğunu söylediler. Britanya'da, varyantın bu versiyonu az sayıda vakanın sebebi olarak görülebilir. Ancak kombinasyon orada geliştiğinde, B.1.1.7 çoktan ülke geneline yayılmıştı.

"DAHA FAZLA MUTASYON BİRİKTİREBİLİR"

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde hesaplamalı genomik uzmanı olan Stacia Wyman, "ABD'ye B.1.1.7'nin henüz yeni tanıtıldığı noktadayız. Geliştikçe ve yavaş yavaş baskın hale geldikçe, daha fazla mutasyon biriktirebilir" dedi.

Viral mutasyonlar birbirlerini güçlendirebilir veya zayıflatabilir. Örneğin, Güney Afrika ve Brezilya'da tanımlanan varyantlar, Eek dahil olmak üzere aynı mutasyonların çoğunu içeriyor. Ancak Brezilya versiyonunda Güney Afrika versiyonunda bulunmayan K417N mutasyonu var.

EN DİRENÇLİ VARYANT GÜNEY AFRİKA VARYANTI

Nature'da perşembe günü yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, endişe verici üç varyantın tümünde - Britanya, Güney Afrika ve Brezilya'da tespit edilenler - antikora verilen yanıtları karşılaştırdı. Diğer çalışmalarla tutarlı olarak, Güney Afrika'yı etkisi altına alan varyantın bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorlara en dirençli olduğunu buldular. Ancak Brezilya'da dolaşan varyant, Eek mutasyonunu taşımasına rağmen, o kadar dirençli değil. Araştırmayı yöneten St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nde viral bir immünolog olan Michael Diamond, "İkinci mutasyona sahipseniz, kötü bir etki olarak görmüyorsunuz" dedi.

"TETİKTE OLMAYA DEVAM ETMELERİ GEREKİYOR"

Oregon'daki varyantın Güney Afrika'daki veya Brezilya'daki gibi davranıp davranmayacağını söylemek için henüz çok erken. Ancak Dr. Wyman, diğer mutasyonların Eek'in etkisini zayıflatabileceği fikrinin "harika bir haber" olduğunu söyledi. Her şeyden öte, Oregon bulgusunun, insanların nüfusun önemli bir kısmı aşılanana kadar maske takmak gibi önlemler almaya devam etme ihtiyacını güçlendirdiğini söyledi. "İnsanlar çıldırmamalı, tetikte olmaya devam etmeleri gerekiyor. Hala dolaşan ve daha aktarılabilir varyantlar varken korumamızı henüz hayal kırıklığına uğratamayız" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN