Bilim Kurulu üyeleri de 'kalabalık'lara tepkili: Hiçbir salgın tek bir pik ile bitmez!

Bilim Kurulu üyeleri de 'kalabalık'lara tepkili: Hiçbir salgın tek bir pik ile bitmez!

Kurban Bayramı'nı fırsat bilen vatandaşlar, sahil ve plajlara koşunca Türkiye'nin dört bir yanından sosyal mesafe kuralını hiçe sayan görüntüler geldi. Hemen her gün tweet atarak uyarıda bulunan Sağlık Bakanı Koca, görüntüleri "Birinci dalga sahillere indi" diyerek eleştirdi. Bilim Kurulu üyeleri de 'kalabalık'lara tepki gösterdi: Yaz döneminin getirdiği rehavetten bir an önce kurtulmalıyız. Duyarlılık yeniden artmalı. Maske, mesafe ve hijyenin hayat kurtardığı unutulmamalı. Hiçbir salgın tek bir pik ile bitmez, ikinci dalga mutlaka gelecektir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ardından Bilim Kurulu üyeleri de 'kalabalık'lara isyan ederek plaj ve sahillerden gelen görüntüler için "Çok üzücü ve korkutucu" dedi.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, Bilim Kurulu üyeleri şu uyarılarda bulundu:

"BAYRAM DÖNEMİNDE 30 KİŞİYE BULAŞMIŞ OLABİLİR"

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Uyarıları sürekli yapıyoruz ancak halkta bir bıkkınlık oluştu. Sanki artık çok ciddiye alınmıyor. Özellikle tatil yerlerinden gelen görüntüler çok üzücü ve ürkütücü. Ama olan oldu, tatil dönemi yaşandı. Artık tedbirleri daha ciddiye almalıyız. Şu anda asemptomatik taşıyıcı sayısı 230 bin civarında. Bu taşıyıcılar normal zamanda üç kişiye hastalık bulaştırıyorsa, bayram döneminde 30 kişiye bulaştırmış olabilir.

"İKİNCİ DALGA MUTLAKA GELECEKTİR"

Doç. Dr. Sema Kultufan Turan: Vaka sayıları tüm dünyada sıfırlanmadan tehlike geçmiş sayılmaz. Yaz döneminin getirdiği rehavetten bir an önce kurtulmalıyız. Duyarlılık yeniden artmalı. Maske, mesafe ve hijyenin hayat kurtardığı unutulmamalı. Hiçbir salgın tek bir pik ile bitmez, ikinci dalga mutlaka gelecektir.

"TAM ANLAMIYLA NORMALLEŞTİK"

Prof. Dr. Yeşim Taşova: Sosyal mesafeye çok da önem veremiyoruz. Normalleşme ya da hafif gevşeme kısmı derken tam anlamıyla normalleştik. Dolayısıyla sosyal mesafenin birçok alanda ihmal edildiğini görüyoruz. Bunun akabinde ister istemez rakamlarımızda artışlar görülüyor. Kurallara uyulmazsa, sonbaharda ikinci dalga gelebilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN