Bir garip Orhan Veli’nin yüzü nihayet gülecek

Bir garip Orhan Veli’nin yüzü nihayet gülecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Neyzen Tevfik’ten Elmalılı Hamdi Yazır’a, Orhan Veli’den Didem Madak’a, Adile Naşit’ten Mes’ud Cemil’e kültür ve sanat hafızamıza damga vurmuş 19 ismin bakımsız durumdaki mezar taşlarını yenilemek için harekete geçti. İstanbul Mezar Taşları Tasarım Yarışmasını başlatan belediye, Türkiye’ye mal olmuş değerlerin mezar İstanbul Mezar Taşları Tasarım Yarışmasını başlatan belediye, Türkiye’ye mal olmuş değerlerin mezar taşlarını ve çevrelerini düzenleyerek İstanbul’a yakışır hale getirecek.

KARAR / SALİHA SULTAN

Kültürel hafızamızın önemli isimlerinin mezar taşları Türkiye’nin gündemine genellikle bakımsızlık ya da yok olma tehlikesi haberleriyle birlikte geliyor. Bazen de mezarda yatan şahsiyetin kimliğine, onu Türkiye’ye mal eden özelliklerine uygun olmayan restorasyon haberleri ile de karşılaşıyoruz. Buna en iyi örneklerden birini, Türk şiirinde ‘Garip’ akımının kurucularından şair Orhan Veli’nin Aşiyan’da bulunan mezarının 2016’daki restorasyonuyla yaşadık. Orhan Veli’ye, 1950’deki vefatının ardından, dostlarından Sabahattin Eyüboğlu’nun başlattığı kampanya ile Abidin Dino’nun tasarladığı, Nevzat Kemâl ve Emin Barın imzasını taşıyan, pembe granitten bir mezar taşı yaptırılmıştı. Şairin yıllar içinde bakımsız hale gelen mezarı, 2016 yılında Beykoz Belediyesi tarafından yenilendi. Belediye, mezarın etrafını siyah granitle çevirip, duvarı yine granitle kapladı ve yanına, kitabe/mezar taşı niyetine tuhaf bir kutu kondurarak büyük tartışmalara neden olan bir restorasyona imza attı.

İMAMOĞLU AŞİYAN’DA VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU

Yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret duraklarından biri olan Aşiyan Mezarlığı’nı haziranda ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ziyaretinde edebiyatımızın büyük isimleri Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Veli Kanık ve Turgut Uyar’ın mezarlarını da ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat’tan Orhan Veli’nin mezarının başına gelenler hakkında bilgi alan Başkan İmamoğlu “Bu ve buna benzer mezarlıkların bütün maneviyatlarına uygun şekilde tasarlanması bizim bir borcumuz. İnşallah güzel sonuçlarla, güzel tasarımlarla nasıl vefalı bir kent olduğunu hissettiren alanları bu şekilde İstanbulluya kazandırmış olacağız” ifadeleriyle, mezar taşları için bir yarışma başlatacaklarını açıklamıştı.

SONUÇLAR 12 ARALIK’TA AÇIKLANACAK

İBB Başkanı İmamoğlu Aşiyan Mezarlığı’nda sözünü ettiği yarışma, dün İstanbul Mezar Taşları Tasarım Yarışması adıyla resmi gazetede yayımlandı. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23. maddesi ile Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği doğrultusunda açılan yarışma ile kişilikleri, eserleri ve temsil ettikleri değerlerle İstanbul’un olduğu kadar ülkemizin ortak kültürel hafızasında da iz bırakmış olan kişilerin mezarlarının ve yakın çevresinin yeniden tasarlanmasını sağlayacak. Tasarımcıların birden fazla mezar taşı projesiyle başvurabileceği yarışmaya katılmak isteyenler 18 Eylül’e kadar kayıt yaptırabilecek. Projeler ise, 24 Kasım’a kadar teslim edilecek. Jürinin 2 Aralık’ta değerlendirme yapacağı İstanbul Mezar Taşları Tasarım Yarışması’nın sonuçları 12 Aralık’ta ilan edilecek. Mezar taşlarında birinci olan tasarımcıya 12 bin 500, ikinci olanlara ise 7 bin 500 lira ödül takdim edilecek.

UĞUR DERMAN ve BAHA TANMAN JÜRİDE

Yarışmanın danışman jüri üyelerinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, akademisyen Uğur Derman, sanat tarihçisi Baha Tanman, İPA Yarışmalar Koordinatörü Ömer Yılmaz yer alıyor. Sanat tarihçisi Gevher Gökçe’nin başkanlık ettiği asli jüride ise mimar Bulut Cebeci ve Ertuğ Uçar, heykeltıraş Ferit Özşen ve Seyhun Topuz gibi isimler yer alıyor.

TASARIM BEKLEYEN MEZAR TAŞLARI

1. Adile Naşit (Adele Özcan)

2. Ahmet Mete Işıkara

3. Aşık Daimi (İsmail Aydın)

4. Cihat Burak

5. Didem Madak

6. Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır

7. Eremya Çelebi Kömürciyan

8. Halide Edip Adıvar

9. Halil Kaya

10. Hilmi Ziya Ülken

11. Lefter Küçükandonyanis

12. Mes’ud Cemil (Mesut Ekrem Cemil)

13. Metin Oktay 14. Naim Süleymanoğlu

15. Necmeddin Okyay

16. Neyzen Tevfik Kolaylı

17. Optik Başkan (Mehmet Işıklar)

18. Orhan Kemal (Mehmet Raşit Öğütçü)

19. Turgut Uyar

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN