Bir Türk takımı yok oldu dünya duymadı

Bir Türk takımı yok oldu dünya duymadı

Sovyetler Birliği dönemi, coğrafyada yaşayan Türkler için korkunç anılara sebep oldu. 1979 yılında Ukrayna'da Özbek takımı Pakhtakor'un yaşadığı uçak kazası bunu sadece bir örneği. Spor editörü Burak Tut, Karar TV'nin spor programı Topsuz Alan'da 'ihmaller zinciri sonucu ölen 179 kişinin yaşadığı' acı kazayı anlatıyor.

1979 yılının ağustos ayında Türk tarihinin en acı olaylarından biri gerçekleşti. Sovyet Futbol Ligi'nde o dönemde Türk toplulukları arasında en önemli futbol ekibi olan FC Pakhtakor Taşkent takımı, yaşadığı uçak kazası felaketi sonrasında 14'ü oyuncu ve 3'ü teknik ekip personeli olmak üzere 17 kişiyi kaybetti. Uçak kazasında ise 178 kişi hayata gözlerini yumdu.

1979 yılında Pakhtakor, Birinci Lig'te, düşme mücadelesi veren takım konumundayken, hızlı bir galibiyet serisi ile üst sıralara doğru tırmanıyordu. Formda olduğu bu dönem içerisinde Belarus'un Dinamo Minsk takımı ile mücadele vermek üzere yola çıktı. Ancak bu yol, sonun yoluydu...

Sovyetler Birliği lideri Leonid Brezhnev'i taşıyan uçak, Kırım'a yolculuk için harekete geçmişti. SSCB'nin en önemli adamının havada olması, geçtiği uçuş yollarının çevresinin güvenlik sebebi ile kapalı tutulmasını gerektirmişti. Bu da hava trafiğinin dengesinin bozulmasına sebep olmuştu. Daha az miktar yol, çok sayıda uçak... Uçak yolculuklarında düşük olan kaza riski, güvenlik sebebiyle daha artmıştı. Yani birinin güvenliği, binlerce insanın güvensiz bir durumda kalmasına sebebiyet vermişti.

Özbek Cumhuriyeti'nde ve hatta SSCB'nin tüm cumhuriyetleri içerisinde büyük bir üzüntü oluştu. Pakhtakor, 15 milyondan fazla insanı temsil eden bir takımdı. Aslında, bu futboldan daha fazlasıydı: Sadece 17 değil, 178 kişi hayatını kaybetmişti. Ama Pakhtakor, Özbek bölgesinde ve Türkler arasında büyük bir üne sahipti. Bu sebeple trajedi daha büyük bir hal adı.

Felaketten sonraki 2 yıl içinde son sıralarda yer alan Özbek temsilcisi, 1982 yılına gelindiğinde önemli Sovyet devlerini geçerek harika bir performans gösterdi ve ligi altıncı sırada bitirdi. Kulüp 1984 yılında düşüşe geçmeye başladı, sonraki altı sezonu İkinci Lig’de mücadele ederek geçirdi. Sovyetler Birliği'nin dağılması ile beraber, kulüp yeni Özbek Futbol Ligi'ne katıldı ve şaşırtıcı şekilde lig şampiyonu oldu. Ardından Pakhtakor kazandığı 11 lig şampiyonluğu ve 11 Özbek kupası şampiyonluğu ile günümüzdeki en önemli Özbekistan futbol temsilcisi konumuna geldi. Kulübün devam eden varlığı, Türk Dünyası'nda önemli bir temsilci konumuna gelmesini sağladı. Bu kaza kaybedilen hayatların yanında, bir duruşun da simgesi oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN