Biri bu hesabı izah etsin

Biri bu hesabı izah etsin

Yüzde 51’i Çinli konsorsiyuma 688 milyon dolara satılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde ‘Bu jesti baba evlada yapmaz’ hesabı... Konsorsiyum, 2023’te devlete geçecek köprüyü 3 yıl 8 ay işletecek. Projenin yapım maliyetini karşılaması nedeniyle bir borç da devralmayacak olan fon, 44 ay gibi kısa bir sürede Hazine garantisiyle kasasına 760 milyon dolar koyacak.

Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen üçüncü köprüde tartışma yaratan gelişmeler bitmiyor. 2013’te yapımına başlanan YSS için devlet, günlük 135 bin araç geçiş garantisi verdi. Ancak garanti sayısına ulaşılamayınca işletmeci ICA’ya, 2019’un ikinci yarısında Hazine’den 1.6 milyar TL ödeme öngörüldü. Köprü ve çevreyolu hisselerinin yüzde 51’inin 6 Çinli şirketten oluşan fona satılmasından sonra da dikkat çeken tablo ortaya çıktı.

ÇİNLİLER YATIRDIĞI PARAYI 2 YILDA ÇIKARIYOR

Çinli fon, 2019’da yalnızca Hazine garantisi olarak 500 milyon dolar ödenen projeyi 688 milyon dolara satın aldı. 2023’te devlete devrolacak YSS köprü ve çevreyolunu Çinli konsorsiyum 3 yıl 8 ay işletecek. Bu süreçte Hazine garantisi ve geçen araçlarla 2.9 milyar dolar gelir elde edilecek. Yüzde 51 hisseleriyle kasalarına 1.4 milyar dolar koyacak olan Çinli şirketler, 688 milyon dolara satın aldıkları hisselerle 44 ayda 760 milyon dolar kazanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN