Birikimler yastık altından konuta

Birikimler yastık altından konuta

Türkiye’de faiz indirimleri ve kampanyalarla birlikte son iki ayda satılan 420 bin konut sektöre 140 milyar TL’yi bulan kaynak akışı sağladı. Ev alanların 90 milyar TL’ye yakın bir parayı yastık altından çıkardığını belirten Demand Grup Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Demirbaş “140 milyarlık kaynak sadece inşaat sektörünü değil betondan demire, mobilyadan perdeye kadar 200’den fazla sektörü direkt etkiliyor” dedi.

Demand Grup Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Demirbaş son iki ayda 420 bin civarında konut satıldığını belirterek, bu sayede reel sektöre çok ciddi bir kaynak girdiğini söyledi. Demirbaş, satılan konut sayısına bakıldığında oluşan kaynağın 140 milyar lirayı bulduğunu belirterek, “Bu rakam, sadece inşaat sektörünü değil betondan demire, mobilyadan perdeye kadar 200’den fazla sektörü direkt etkiliyor. Hükümetin başlattığı kampanyanın reel sektöre nasıl bir katkı sağladığını net bir şekilde görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Demirbaş, yaklaşık 140 milyar liranın 47,5 milyar lirasının bankalardan çekilen kredi olduğunu, geri kalan tutarın ise vatandaşların kendi parası olduğunu söyledi. Bu dönemde özellikle altın ve dolar bozdurarak konut alanlara çok sık rastladıklarını dile getiren Demirbaş, “Kampanyayı fırsat bilen vatandaşların bir kısmı kredi çekerken, diğer kesim de yastık altındaki paralarını çıkardı. Altın ve doların tarihi zirveleri görmesi de vatandaşları konuta yönlendiren önemli unsurlardan biri oldu. İnsanlar bu dönemde konut almanın avantajlı olduğunu düşündü. Sonuç olarak kampanyalar sayesinde yastık altındaki altın ve döviz gibi tasarruflar ekonomiye kazandırılmış oldu” diye konuştu.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da düşük faiz kampanyasında satılan konutlardan ipotekli olanların yüzde 85’inin, ipoteksiz olanların ise tamamının reel sektöre kaynak olarak aktarıldığını söyledi. Durbakayım, bu açıdan bakıldığında satışların reel sektör için çok önemli bir can suyu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: Nakit olarak banka kredisi kullanılmadan satılan konutların büyük bir kısmının ödemesinin alternatif yatırım araçlarından geldiğini düşünüyoruz. Aslında döviz ve altın bozdurarak alınan konutlara cazip oranlı indirim, vergi muafiyeti gibi özel bir teşvik getirilirse söz konusu tasarrufların ekonomiye kazandırılması hızlanabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN