BM Gıda ve Tarım Örgütü: Küresel gıda fiyatları Temmuz'da arttı

BM Gıda ve Tarım Örgütü: Küresel gıda fiyatları Temmuz'da arttı

BM Gıda ve Tarım Örgütü, küresel gıda fiyatlarının Temmuz'da arttığını duyurdu. Küresel gıda fiyat endeksi, Temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,2, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 1 artarak 94,2 değerine ulaştı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden (FAO) yapılan açıklamaya göre, bitkisel yağ fiyat endeksi, Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 7,6 artarak son 5 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

TÜM SÜT ÜRÜNLERİ PAHALANDI

Tereyağı ve peynirden süt tozuna kadar tüm ürünlerde fiyatlar yükselirken, süt ürünleri fiyat endeksi de aylık yüzde 3,5 artış kaydetti. Tahıl fiyat endeksi ise Hazirana göre fazla değişim göstermedi.

Brezilya'dan gelen güçlü şeker kamışı kırma rakamları fiyat artışlarını nispeten yavaşlatırken, şiddetli kuraklık nedeniyle Tayland'da yükselen enerji fiyatları nedeniyle daha düşük şeker üretimi beklentileri şeker fiyat endeksinde yüzde 1,4'lük artışa neden oldu.

ET FİYATLARI TEMMUZ'DA DÜŞTÜ

Et fiyat endeksi ise Temmuz'da aylık bazda yüzde 1,8, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 9,2 düştü. Ana ihracat bölgelerinde koronavirüs salgınının etkilerinden dolayı sektörde yaşanan aksamalara rağmen küresel ithalat talep hacminin ihracatın altında kalması, domuz ve sığır eti fiyatlarını düşürdü.

Brezilya'da yüksek yem maliyetleri ve gelecekteki talebe ilişkin endişelerin tetiklediği üretim kesintilerinin etkisiyle kümes hayvanı eti fiyatları yükseldi.

Böylelikle küresel gıda fiyat endeksi, Temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,2, yıllık bazda da yüzde 1 artarak ortalama 94,2 puan oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN