Böyle devam edelim

Böyle devam edelim

Türkiye’de koronavirüs vaka sayısının katlanmasıyla ortaya çıkan vahim tablo hükümeti yeni tedbirler almaya sevkederken vatandaş da durumun ciddiyetini görüp kuralları daha sıkı izlemeye başladı. Hafta sonuna rağmen işlek sokakların boş kalması ‘Teyakkuz hali artarak uygulanırsa bu iş atlatılır’ uyarısının geçerliliğini gösterdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada koronavirüs salgınında test yapılan 55 bin 464 kişiden 7 bin 402’sinin sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. Koca, 108 vatandaşın hayatını kaybettiğini 70 hastanın da iyileştiğini belirtti. Bu süreçte yoğun bakımlardaki doluluk oranının ise yüzde 62-63 seviyesinde olduğu duyuruldu. Kovid-19 pandemisinin yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler ise ilave adımlarla sıkılaştırıldı. İlk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan sonra vatandaşlara yönelik yapılan ‘evde kal’ ve ‘sosyal mesafeyi koru’ çağrılarına ne kadar uyulduğu tartışılırken, sosyal hayata dair getirilen yeni kısıtlamalar ve vaka sayısındaki artış oranı sonrası yaşanan endişeyle birlikte yurt genelinde sokaklar boş kaldı. Vatandaşların büyük çoğunluğunun alınan önlemleri ve yapılan çağrıları dikkate aldığı görüldü.

İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelge ile salgınla mücadele amacıyla hafta sonları, vatandaşların sahil bölgeleri, mesire, orman, park ve piknik alanlarında piknik yapmak, balık tutmak, spor, yürüyüş gibi faaliyetlerinin yasaklanmasının ardından İstanbul’da da polis-zabıta ekipleri denetim yaptı ve uyarılarda bulundu. Avcılar’da spor yapmak isteyen az sayıda vatandaş evlerine gönderildi. Üsküdar ve Kadıköy sahilleri ile balıkçıların uğrak noktası Galata Köprüsü sakindi. Piknik ve mangal yapmanın da yasaklanmasıyla Aydos ve Belgrad Ormanı’ndaki piknik alanı kapatıldı. Yasaktan haberi olmadığını öne sürenler geri çevrildi. İDO da bazı seferlerini iptal etti.

Ankara’da güvenlik görevlileri, Mogan Gölü, Mavi Göl, Göksu Parkı ve diğer piknik alanlarının girişlerini dubalarla kapattı, güvenlik şeridi çekti. Yağışlı havaya rağmen sabah sporu için alanlara gelen vatandaşlar, güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine döndü. Personel servisleri, otobüsler, minibüsler, otogarlardaki terminaller, gezinti tekneleri, deniz turu organizasyonları yapan şirketler, turizm ve spor amaçlı faaliyet gösteren işletmeler denetlendi. Denetimlerde, karada ve denizde yolcu taşıyan araçların, belirlenen kapasitelerinin yarısı kadar müşteri aldığı, dezenfeksiyon prosedürüne uydukları, denizde turizm ve spor amaçlı çalışan işletmelerin ise kurallara uygun şekilde faaliyetlerini sonlandırıp iskelelerini kapattığı tespit edildi. Yurt genelinde mesire-ören yerleri, piknik alanları ve sahillere girişe yasak getirilmesiyle sokaklar büyük oranda boş kaldı.

KARANTİNA BÜYÜYOR

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 12 belde ve köyün karantina altında olduğunu duyurmasından sonra benzer tedbirler alınmaya devam etti. Van’ın İran sınırındaki Çaldıran ilçesine bağlı Han Mahallesi karantinaya alındı. Jandarma ekipleri mahalleyi giriş ve çıkışlara kapattı, bölgeye gelen araçlar geri gönderildi. Kaymakamlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada “İlçeye bağlı Han Mahallesi , Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındı. Vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeleri esnasında kurallara ve karantina kararına uymalarının Covid-19 salgınıyla mücadelede önem arz ediyor” denildi. Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Yukarıkarahacılı köyünde de karantina ilan edildi. Rize’de de 65 yaş ve üstü nüfusun yoğun olduğu merkeze bağlı Kendirli beldesi ile yakınında bulunan Yeni Selimiye, Beştepe, Esentepe ve Maltepe köylerinde karantina uygulaması başlatıldı. Cami hoparlörlerinden anonslarla vatandaşların karantina kurallarına uyması istenirken, sağlık ekipleri de ev ev dolaşarak yüksek ateş ve öksürük gibi şikayetleri olanları belirlemeye çalışıyor.

OTOGARLARA SAĞLIK KONTROL NOKTASI GELİYOR

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine koronavirüs tedbirleri kapsamında ‘Şehirler Arası Otobüs Yolcu Taşımacılığı’ ile ilgili ek bir genelge gönderdi. Genelgede, iller arası otobüs seferlerinin 28 Mart 2020 tarihi saat 17.00 itibariyle, sadece valiliklerin izni ile yapılabileceği belirtildi. Tüm vatandaşların bulundukları şehirde kalmalarının esas olduğu belirtilen genelgede “Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanlar ile özellikle son 15 gün içerisinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirler arası yolculuk yapması valilik izni ile gerçekleştirilebilecektir. İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, valilerin ve kaymakamların koordinesinde oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu’na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunacaklardır.

Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini de içerecek şekilde ‘Şehirler arası otobüs seyahat izin belgesi’ belgesi düzenlenecektir” denildi. Otogarlarda görev yapacak olan bu kurulun, vatandaşları sağlık kontrolünden geçirdikten sonra otobüs seferlerine izin vereceği açıklandı. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespit edilmesi halinde ilgili kişiler 14 gün süreyle izole edileceği kaydedildi. Ayrıca otobüs firmalarının şehir içi servislerine yasak getirildi. Yurt genelinde başka bir şehre gitmek isteyen vatandaşlar otogarlarda son gün kuyruklarına neden oldu. Öte yandan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da pandemi toplantısı sonrası “Bugün 17.00 itibariyle otobüsle şehir dışına çıkışlar durdurulmuştur. Ancak, tedavi için doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakını vefat eden/ağır hastası olan, son 15 günde gelip, kalacak yeri olmayan vatandaşlarımız, Kaymakamlık izni ile seyahat edebilecektir” dedi. Diğer taraftan TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü ise Başkentray ve Marmaray dışındaki Yüksek Hızlı, Anahat ve Bölgesel Trenler’in geçici olarak durdurulduğu açıkladı. Türk Hava Yolları da tüm yurt dışı seferlerini durdurdu. Yurt içinde ise sadece 14 noktaya uçuşların yapılacağını kaydeden THY, uçuşa gelen yolculardan valilik izin belgesi talep edecek. THY bugünden itibaren İstanbul, Ankara, Samsun, Trabzon, Erzurum, Van, Diyarbakır, Malatya, Gaziantep, Kayseri, Konya, Adana, Antalya ve İzmir’e sefer düzenleyecek. Öte yandan Sabiha Gökçen Havalimanı Güvenlik Komisyonu da bugün saat 20:00 itibariyle uçuşları geçici bir süre için durdurdu.

VALİLİKLEREDE MASKELİ KOVİD ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla 81 ilde valiliklerde koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için eş zamanlı olarak il idare kurulları toplandı. Pandemi zirvelerinde 30 büyükşehir başta olmak üzere sosyal izolasyon ve iller bazında sosyal mesafeyi en üst seviyeye taşıyacak her türlü ilave tedbir karara bağlandı. İstanbul’da Vali Ali Yerlikaya’nın başkanlığındaki toplantıya İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile diğer yetkililer de katıldı. Toplantıda İmamoğlu ve Yerlikaya ile yetkililerin maske taktıkları görüldü. Yerlikaya “Tedavi için doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakını vefat eden/ağır hastası olan, son 15 günde gelip, kalacak yeri olmayan vatandaşlarımız kaymakamlık izni ile seyahat edebilecektir” açıklaması yaptı. Sahil ve piknik alanlarında spor ve balık tutmak yasaklandı. Bursa Valisi Yakup Canbolat başkanlığında yapılan toplantıda ise maske takılmadı ancak koltuklar arasında birer boşluk bırakıldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, vatandaşların otokontrol yapması gerektiğini belirtirken, Elazığ Valiliği de kentte yoğun olarak yöresel ürünlerin bulunduğu kapalı çarşının kapanmasını kararlaştırdı.

CEZAEVİNDEKİ GÖRÜŞMEYE 15 GÜN ERTELEME

Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde 13 Mart’ta alınan tedbirlerin süresini Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri kapsamında iki hafta daha uzattı. Bakanlığın kararıyla, açık ve kapalı ceza infaz kurumlarındaki avukat ziyareti dahil bütün görüşler, açık ceza infaz kurumlarında kalanların özel izin hakları, hastalık ve güvenlik durumları dışında bir ceza infaz kurumundan başka kuruma yapılan nakiller, hükümlülerin kurum dışı çalışma, lokanta, sosyal tesis, dış kantin gibi işyurdu faaliyetleri iki hafta daha ertelendi. Tutuklu ve hükümlü yakınları zorunlu durumlarda ziyaretlerini başsavcılık kararıyla yapabilecek. Avukatlar zorunlu durumlarda maske ve eldiven takarak kapalı görüş yapabilecek. Öte yandan stajyer avukatların idari izinleri de 30 Nisan’a uzatıldı.

İZALSYON ODALARI HAZIR, HUZUREVİNE YAKIN TAKİP

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, koronavirüse karşı huzurevlerini yakından takip etmek üzere ülke genelinde ‘Takip İzleme Birimleri’ oluşturduklarını açıkladı. Yazılı açıklama yapan Selçuk, bu birimlerle huzurevlerinden gelen veri ve bilgilerin analiz ve anlık takip edilmesinin sağlanacağını ifade etti. Selçuk “Gerek görülmesi halinde, kuruluşlarımızda oluşturulacak ‘Sosyal İzolasyon Odaları’, ‘Sosyal İzolasyon Katı’ ve burada çalışacak sabit personelin belirlenmesi için hazırlıklarımızı tamamladık” değerlendirmesinde bulundu.

GENİŞ KARANTİNA ŞART

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kovid-19 salgını ile ilgili “Bu sorunu ‘Evde Kal Türkiye’ gibi kampanyalarla, vatandaşlarımızın kendi irade ve inisiyatiflerine bırakarak ve ayrıca iş ve gelir güvencesi sağlamadan vatandaşları kendi kaderlerine terk ederek çözmek mümkün değildir” ifadesini kullandı. “Evde Tut” başlıklı yazılı bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, kamuoyunun genel bir sokağa çıkma yasağı ve karantina beklentisi olduğunu ifade ederek ancak bu talepler karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sağlık Bakanı ve İçişleri Bakanı’nın sıklıkla “Herkes kendi OHAL’ini ilan etsin” dediğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanlığı’nın 65 yaş kısıtlamasını hatırlatarak “Ama sokağa çıkmaları yasaklanmayanların, akşam eve döneceklerini düşünmemiştir” görüşünü paylaştı.

Kılıçdaroğlu, iktidarın bugüne kadar salgınla ilgili önlem almakta önemli zafiyetler gösterdiğini savundu. Testlerin yaygınlaştırılması, sınırların kapatılması ve ulaşım kısıtlamalarındaki gecikmelerin bunlara örnek verilebileceği ifade eden Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın açıkladığı 7 maddelik yeni önlemler dizisinin de tek başına yeterli olmadığını ileri sürdü. “Bugün geldiğimiz noktada, geniş, yaygın ve etkin bir sokağa çıkma yasağı ve karantina ihtiyacı olduğu açıktır” çağrısında bulunan CHP lideri “Bu sorunu ‘Evde Kal Türkiye’ gibi kampanyalarla, vatandaşlarımızın kendi irade ve inisiyatiflerine bırakarak ve ayrıca vatandaşlara iş ve gelir güvencesi sağlamadan onları kendi kaderlerine terk ederek çözmek mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu. Bu nedenle 65 yaş ve üzerinde olanlar ile kronik hastalığı bulunanlar için getirilen sokağa çıkma yasağının, İl İdare Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun iktidara verdiği yetki çerçevesinde, bir an önce herkes için genelleştirilerek genel bir karantinaya dönüştürülmesinin zorunluluğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Bu süre içinde evde kalanların geçimlerini sağlayacak ekonomik önlemlerin de doğrudan iktidar tarafından alınması gereklidir. ‘Daha çok fedakarlık’ yapması gereken kesimlerin başında hazine garantili köprü, tünel, yol, hastane, havalimanı gibi işletmelerin işleticilerinin geldiğini de kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz. Doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken fedakarlık da unutulmamalıdır. Abonelerinin fatura ödemeleri, faizsiz olarak salgının kontrol altına alındığı tarihe kadar ertelenmelidir. TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD ve TESK gibi kuruluşların üyeleri, çalışanlarının iş akdine son vermemeli. Yasal bir desteğe ihtiyaç duyulması halinde (salgın hastalık süresince işçi çıkarma yasağı öngören bir düzenlemenin Parlamentoya gelmesi gibi) Parlamentoda bu kararların alınması için tam destek vermeye de hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Artık sorun ‘Evde kal’ aşamasından ‘Evde tut’ aşamasına geçmiştir. Bir an önce iktidarın bu önlemleri alması gerekmektedir.”

KADEMELİ İZALASYON BÜYÜYOR

Rize’ye bağlı Kendirli beldesinin ardından Van’da İran sınırındaki bir mahalle ve Yozgat’ın Yukarıkarahacılı köyü de karantinaya alındı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, sayaç okuma ve fatura dağıtım işlemlerini geçici olarak durdurdu. Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki görüşme, nakil ve aile odası yasaklarını iki hafta süreyle uzattı. Sosyal medyadaki provokatif paylaşımlar, karantina kurallarına uymama ve stokçuluk nedeniyle 372 kişi hakkında işlem yapıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN