Boyun fıtığı nedir?

Boyun fıtığı nedir?

Boyun fıtığı, intervertebral servikal diskte bir çıkıntıdır. Bu çıkıntı bir kola bağlı bir sinire bastırır, böylece muhtemelen bir omuz veya koldan yayılan ağrıya neden olur. Diğer belirtiler hastanın elinde veya parmaklarında karıncalanma ve bazen güç kaybı olmaktadır. İkincisi meydana gelirse, kolda siniri çalışmayı durdurmuş demektir. Genel olarak, belirtiler ya sol kolda ya da sağ kolda (her ikisinde değil) ortaya çıkacaktır.

Boyun fıtığı, intervertebral servikal diskte bir çıkıntıdır. Bu çıkıntı bir kola bağlı bir sinire bastırır, böylece muhtemelen bir omuz veya koldan yayılan ağrıya neden olur. Diğer belirtiler hastanın elinde veya parmaklarında karıncalanma ve bazen güç kaybı olmaktadır. İkincisi meydana gelirse, kolda siniri çalışmayı durdurmuş demektir. Genel olarak, belirtiler ya sol kolda ya da sağ kolda (her ikisinde değil) ortaya çıkacaktır.

Servikal omurgada aralarında intervertebral diskler bulunan 7 omur vardır. Bu diskler, amortisör görevi görür ve omurganın esnekliğini arttırır. Boyun kaslarıyla birlikte boynun hareket etmesine izin verir. Uzman doktorlar tarafından tespit edilip müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde daha büyük sakatlıklara sebebiyet verir.

Uzmandoktor.net tarafından hazırlanan yazımızın devamında tüm merak ettiğiniz sorulara cevaplar bulabilirsiniz. Daha detaylı bilgiler için uzmandoktor.net adresini ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.

BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalar genellikle boyun fıtığı başlamadan önce boyun ağrısı çekerler. Boyun fıtığı semptomları, muhtemelen uyuşma veya karıncalanma ile birlikte bir koldan yayılan ağrıyı şeklinde gelir. Bu semptomlar, basılan sinirin servis alanında az ya da çok ortaya çıkacaktır, ancak bu, boyun fıtığı ile bel sırt fıtığı ile olduğu kadar net değildir. Sinir üzerine uygulanan basınç sinir fonksiyon kaybına neden olmaktadır.

Sinirler ikili bir işleve hizmet eder: kaslara, aynı zamanda cilt bölgesine de hizmet ederler. Başka bir deyişle, her sinir kendi kasına ve cilt bölgesine sahiptir. Boyun fıtığı hastaları bir veya daha fazla kasta güç kaybı yaşayabilir ve karıncalanma veya uyuşma yaşamaktadır. Öksürme, hapşırma veya gerilme, omurga kanalındaki basınca neden olduğundan ve bu nedenle kol sinirlerine uygulanan basınç arttığından, hasta öksürürken veya hapşırırken koldan yayılan ağrı daha yoğun olmaktadır.

BOYUN FITIĞI NEDENLERİ NELERDİR?

İntervertebral diskin dejenerasyonu, herkesin başına gelen normal bir süreçtir, ancak bazı insanlar diğerlerinden daha ciddi şekilde etkilenecektir. Bununla birlikte, bir disk, dış halkasında, içinden diskin içeriğinin omurga kanalına doğru zorlanabileceği bir yırtılma yaşayabilir. Genellikle, halka en zayıf noktasında yırtılır, bu da bir kol sinirin spinal kanaldan ayrıldığı noktadır.

Herkes boyun fıtığı yaşayabilir ve bazılarının neden etkilenmediğini, bazılarının ise neden etkilendiğini bilmiyor. Bununla birlikte, bazı ailelerin fıtıklara diğerlerinden daha eğilimli olduğu bilinmektedir. Sigara içmenin omurların ve omurlar arası disklerin kalitesini olumsuz etkilediği de bilinmektedir.

BOYUN FITIĞI TEŞHİSİ

Her şeyden önce, bir nörolog semptomlarınızı dinleyecektir. Bundan sonra, kapsamlı bir nörolojik muayene yapacaktır. Koldaki ağrının gerçekten bir şişkin intervertebral diskten kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için ek bir inceleme yapılması gerekecektir.

Bazen bu aşamada röntgen görüntüleri çekilir. Bu tür görüntüler hastanın kemik yapısını, yani omurları görmek için incelenmektedir. Bu, servikal omurların şekli ve omurların birbirine göre nasıl konumlandırıldığı hakkında bir fikir verir. Kendi kısımları için, MRI taramaları boynun “yumuşak kısımlarını”, yani intervertebral diskleri, kasları ve kan damarlarını göstermek için yapılır.

BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ

Nörolog, işi gereği semptomlarınızın ciddiyetine ve muayenesinden sonra bulgularına bağlı olacak çeşitli tedavi seçeneklerini anlatacaktır. Her fıtık ameliyat gerektirmez. Sadece beklemek ve dinlenmek, tüm fıtıkların yüzde yetmiş ila seksenin kendi kendine iyileşmesini sağlar.

Bu nedenle, hastalar ameliyat konusunda acele etmemelidir. Öte yandan, bir hasta ameliyattan önce çok uzun süre beklerse iyileşme süreci daha uzun sürebilir. Genel olarak , cerrahlar hastaya ameliyattan önce en az altı hafta beklemesini ister (acil cerrahi endikasyonu yoksa), ancak ağrının başlamasından sonraki 6 ay içinde (ağrı bu kadar uzun sürerse) ameliyat yapmak isteyecektir.

BOYUN FITIĞINA NE İYİ GELİR?

Boyun fıtığı tanısı kona hastanın ilk yapacağı işlem 7-10 gün arası istirahattir. Boyun fıtığına iyi gelecek özel yastıkların yanında uzman kişilere masaj ve egzersiz gibi fiziksel tedavi uygulamaları yaptırması faydalı olacaktır.

BOYUN FITIĞINA NE İYİ GELMEZ?

Boynu zorlayacak hareketler, ani hareketler ve yapılan işten dolayı yukarı yada aşağı uzun süreli bakmak gibi durumlar boyun fıtığının ilerlemesine kişinin omurunun zarar görmesine neden olur.

HAMİLELİKTE BOYUN FITIĞI

Hamilelik döneminde normale nazaran daha fazla riskli olduğu söylenemez. Fakat büyüyen göğüsler fazla yükü sebebi ile boyun fıtığına yatkınlığı olumsuz yönde etkileyebilir.

ÇOCUKLARDA BOYUN FITIĞI

Çocuklarda boyu fıtığı beklenen bir durum olmadığından akut travmalar elenmeli ve doğumdan kaynaklanabilecek anormallikler ve metabolik hastalıklar incelenmesi gerekmektedir.

BEBEKLERDE BOYUN FITIĞI

Bebeklerde de çocuklarda olduğu gibi boyun fıtığı beklenmeyen bir rahatsızlık çeşididir. Ağrıya sebebiyet veren doğumla yada metabolik bir hastalık ile alakalı olması muhtemeldir.

BOYUN FITIĞI İÇİN HANGİ DOKTOR VE HANGİ BÖLÜME, NE ZAMAN GİDİLMELİ?

Kişi boyun fıtığı belirtilerini kendinde görüyor ise hastanesinin beyin cerrahisi bölümüne başvurması gerekmektedir. Ortopedi hastaneleri boyun fıtığı konusunda hizmet vermektedirler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN