‘Bu nasıl saygısızlık’ tepkisini Twitter duydu

‘Bu nasıl saygısızlık’ tepkisini Twitter duydu

İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına Kur’an-ı Kerim’deki Hz. Yusuf kıssasını alet eden Misvak dergisi hesabına Twitter’da tepki yağdı. Ancak sosyal medya düzenlemesi ‘değerleri aşağılayan paylaşımlara geçit verilmeyecek’ söylemiyle savunulurken ve hükümet karşıtı iletilere anında müdahale edilirken dini değerlere yönelik bu çirkinlik karşısında harekete geçilmedi. Vatandaşın isyanını devlet kurumları değil, Twitter yönetimi duydu ve Twitter CEO’su Jack Dorsey (@Jack) derginin Twitter hesabını kısıtlandığını duyurdu. Devletin dikkate almadığı hassasiyete Twitter’ın kulak verip harekete geçmesi eleştiri konusu oldu.

Türkiye’de sosyal medyanın kısıtlanmasına yönelik halihazırda kapsamlı mekanizmalar mevcutken hükümetin getirdiği yeni düzenleme tartışılmaya devam ediyor. TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen tasarı ‘daha sıkı denetim getirilecek’ diye savunuldu. Ancak son örnek ‘Önleyici aygıtlar var ama duruma göre işliyor’ eleştirisini tekrar gündeme getirdi. Karikatür dergisi Misvak, Kur’an-ı Kerim’deki Hz. Yusuf kıssasını siyasi istismar ve mizah konusu yaptı.

DİNİ HASSASİYETE TWİTTER KULAK VERDİ

Twitter kullanıcıları dini değerlere saldırı niteliğindeki karikatüre tepki gösterdi. “Bu mizah değil düpedüz hadsizlik” eleştirileri yapıldı. Ancak ısrarlı çağrılara rağmen skandala ilişkin ne BTK’dan ne ilgili bakanlıklardan bir adım gelmedi. Buna karşılık Türk kullanıcıların hassasiyetini Twitter CEO’su Jack Dorsey dikkate aldı. Derginin Twitter hesabı kısıtlandı. Devletin dikkate almadığı hassasiyete Twitter’ın kulak verip harekete geçmesi eleştiri konusu oldu.

ÇIRKINLIĞE TEPKI YAĞDI

Misvak dergisinin skandal karikatürüne kendi okurları da tepki gösterdi. Dini değerleri aşağılayan çirkinliği her kesimden kullanıcı hedefe koyunca derginin hesabı kısıtlandı.

'BU NASIL SAYGISIZLIK' TEPKİSİNİ TWITTER DUYDU

Misvak Dergisi, İstanbul Sözleşmesi’ni eleştirmek isterken Kur’an-ı Kerim’de yer alan Hz. Yusuf kıssasını karikatürleştirdi. “Kadının beyanı esastır” ilkesini hedef alan içeriğe, sosyal medyada ‘’Peygamber’e saygısızlık. Mizahın da bir adabı var” tepkileri yağdı. Ancak ne BTK ne de ilgili kurumlar harekete geçti. Paylaşımın yapıldığı dergi hesabı, kullanıcıların tepkisi üzerine üç gün sonra Twitter tarafından askıya alındı.

Bir yıl içerisinde 400 binden fazla içeriğin engellendiği Türkiye’de sosyal medya tasarısı muhalefetin sansür eleştirilerine karşın yasalaştı. Düzenleme yürürlüğe girerken, hükümete ‘belirli içerikler engellenecek’ eleştirileri yönetildi. Aile içi şiddetti önlemeye yönelik taahhütlerin yer aldığı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tartışmaları gündemdeyken Misvak dergisi konuyu tepki çeken bir karikatürle yorumladı. Karikatürde hakim Hz Yusuf’a yönelik “Her ne kadar gömleğiniz arkadan yırtılmış olsa bile Yusuf bey... Kadının beyanının esas olduğu için Züleyha hanım ne derse o” diyaloğu yer aldı. Sosyal medyada peygamber kıssası konusunda dergiyi daha hassas olmaya davet eden birçok paylaşım yapıldı, skandal içeriğe tepki yağdı. Paylaşımlarda “Hz. Yusuf ve Hz. Züleyha’nın muhterem kıssasını nasıl karikatür malzemesi yaparsınız, gündem konularına alet edersiniz?”, “Çirkin. Mizahın da bir adabı var.”, “Absürt, saçma bir karikatür. Kur’ân-ı Kerim kıssası sizin pervasız ve fütursuz düşüncenize mizah mezesi olamaz.”, ‘’Peygamber’e yapılan saygısızlık bu. Şuursuzluk. Sol cenahtan biri yapsa linç ederiz. Derhal özür dileyin ve kaldırın’’, “Hz Yusuf’un peygamber olduğunun farkında mısınız?” tepkileri yer aldı. Misvak’ın Twitter hesabının gelen tepkiler üzerine kısıtlandırıldığı görüldü. Twitter’ın hesaba ilişkin uyarısında “Dikkat: Bu hesap geçici olarak kısıtlandı. Be hesapta olağan dışı etkinlikler tespit ettiğimiz için bu uyarıyı alıyorsun” denildi.

Sosyal medya düzenlemesi, sanal mecralarda küfür, hakaret ve toplumsal-dini değerleri aşağılayan paylaşımlara karşı ‘daha sıkı denetim’ denilerek yasalaşmıştı. Ancak 6 Ağustos’ta paylaşılan söz konusu içerik Türkiye’dei yasalar çerçevesinde değil, sosyal medya mecrasının inisiyatifiyle engellenmiş oldu. Konuyla ilgili ne Bilgi Teknolojileri Kurumu ne de ilgili diğer kurumlar devreye girdi. Merkezi ABD’de bulunan Twitter, Türk kullanıcılarının tepkisini dikkate alarak derginin hesabını askıya aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN