Bul ve Getir

Kandil’e yapılan operasyonun detayları zaman geçtikçe daha fazla ortaya çıkmaya başladı. Operasyon safha safha planlandı. ilk safha, bu derinlikte bir operasyon yapmak için örgütün sınıra yakın olan sözde kamplarının temizlenmesi. Bu kamplar temizlenirken Kandil’e inilecek rota üzerine lojistik ve denetim için kurulacak mobil üsler inşa edilmeye başlandı. Bir taraftan da üsleri birbirine bağlayacak yollar zırhlı iş makinaları ile açılıyor.

Bu safhada Çukurca, Uludere ve Dağlıca’nın karşısına düşen PKK terör örgütüne ait kamp alanları da bu temizlik kapsamında baskı altına alınmaya ve bölgede yeni askeri üsler kurulmaya devam ediyor.

Kandil’e planlanan operasyonu yalnızca Şemdinli kırsalı ile sınırlı olduğu düşünmek hatalı bir anlayış olur. Kuzey Irak’tan terör örgütünün komple çıkarılması bir plan ve bunun alt parçası Kandil’dir.

Kuzey Irak’ta PKK terör örgütünün bütünü ile baskı altına alınmadığında Kandil’e yapılacak bir operasyon yalnızca örgütün yer değişikliğine yol açacaktır. Güvenlik yetkilileri bunu çok iyi bildiklerinden bir plan dahilinde operasyonu yürütmekteler.

Sınıra yakın bölgelerde bir temizlik ve süpürme harekatı sürdürürken derinlikte “Bul ve Yok et” ve “Bul ve Getir” diyebileceğimiz bir operasyon şekli icra ediliyor.

H H H

Kandil bölgesine bundan sonra yapılacak bir operasyon için bölge halkının desteğine veya sessiz kalmasına ihtiyaç duyuluyor. Çünkü girilecek vadi bölgesinde yerleşim yerlerinin sayısı oldukça fazla. Sivil halkla örgüt mensuplarının ayrıştırılması için bu desteğe ihtiyaç var.

Geçmişte Şemdin Sakık’ın getirilmesi de buna benzer bir destek sayesinde olmuştu. Bölgedeki sözde örgüt liderlerinin getirilmesi ve saha istihbaratı bu destekle daha kolay hale gelecektir. Örgüt bunun farkında olduğu için bölgede cep telefonlarını toplatırken aynı anda kontrol noktalarının sayısını artırmaya başladı.

Fakat onların anlamadığı güvenlik güçlerinin geldiği teknolojik gelişmeler bu desteği olmaz ve olmazdandan çoktan çıkarmıştır.

Yer tespiti için MİT in ve TSK nın onlarca farklı teknolojik enstrümanı mevcuttur. Tespitin ötesinde yok etmek içinde artık menzil kısıtlaması yoktur.

TSK ve MİT in operasyonel kabiliyeti Kandil’i ötesine geçeli çok uzun bir zaman oldu. Şimdi Kandil’i konuşmamızın sebebi de bu elde edilen kabiliyetler sayesinde oldu.

Önümüzdeki dönemde hemen Kandil’e bir bayrak dikmeyi bekleyenlere bir Üzücü birde sevindirici haberim olacak.

Kandil’e giden yol için zaman vermek için henüz erken ama “Bul ve Yok et” ve “Bul ve Getir “ için ise hergün değişik bir haber ile karşılaşabiliriz.

Türkiye askeri gücünü dış politikanın önünü açacak şekilde doğru ve gerekli yerlerde kullanmaya devam ediyor. Bu bence Kandil’e planlanan operasyondan daha büyük bir başarıdır. PKK yı ve bütün vekalet örgütleri de ortadan kaldıracak asıl güçte bu olacaktır.

Türkiye dış politikada uluslararası bir güç merkezi haline geldikçe vekalet savaşlarının hedefinden kurtulacaktır.

YORUMLAR (39)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
39 Yorum