Burdur'da deprem konulu konferans

Burdur'da deprem konulu konferans

Burdur Belediyesi’nin düzenlediği bir etkinliğe katılan AKUT Onursal Başkanı Nasuh Mahruki, deprem gerçeğine karşı öncesinde ve sonrasında bilinçli bir tutum içinde olmanın yaşam kurtaracağını söyledi. Mahruki, deprem öncesinde alınacak önlemler ve sonrasında bilinçli ve koordineli çalışmaların doğal afetlerde can kaybını en alt düzeye çekeceğini dile getirdi.

Burdur Belediyesi tarafından MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda “Afetlere ve Depremlere Nasıl Hazırlanabiliriz” adlı panel düzenlendi. Panele AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, konuşmacı olarak katıldı. AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki, “Bugün Burdur’da olmak benim için bir ayrıcalıktır. Deprem gibi önemli bir konuda bu kadar kalabalık bir kitleye hitap etmek de açıkçası çok heyecan verici. Maalesef başımıza geldikçe bu acı olaylara karşı duyarlı hale geliyoruz. Yakın zamanda yaşadığımız facialar bir kez daha deprem gerçeğinin ne kadar hayatımızın içinde olduğunu gösterdi. Bu anlamda deprem öncesinde alabileceğimiz önlemler ve sonrasındaki bilinçli kurtarma çalışmaları birçok hayatımızı bize bağışlar” diye konuştu.

KOLAY UNUTUYORUZ

Nasuh Mahruki, yaşanılan afetlerden ders çıkartılıp, hazırlıklı hale gelmeyi bir türlü beceremeyen bir yapıda olduğumuza dikkat çekerek, “Biz 17 Ağustos 1999’da en büyük yıkıma yol açan doğal afetlerden birini yaşadık. 20 yıl boyunca bir şekilde o acı olaydan çıkartmamız gereken dersleri ilk günlerde ve yıllarda çıkartmış gibi olsak da, öyle görünsek de, arkasını getiremedik ve yine 1999 depremine yakalandığımız gibi hazırlıksız, plansız, normal hayatın günlük koşturması içinde yolumuza devam ettik. Silivri ve arkasından Elazığ Depremi bize bu konunun ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha hatırlattı. Keşke hiç unutmasaydık ama maalesef toplum olarak çabuk unutan bir yapıya sahibiz. Çağdaş ülkelerde olduğu gibi yaşanılan acı olaylardan, çıkartılan dersleri bir düzen ile sisteme oturtmayı ve 7’den 70’e tüm yurttaşları, tüm toplumu bu konuda eğitip, bilinçlendirmeye, gerekli önemi vermemiş olmamızın endişesini yaşıyoruz. Yine de yapabileceğimiz bir takım şeyler var. Biliyorsunuz ki deprem öldürmez, depreme uygun inşa edilmemiş binalar öldürür” dedi.

DEPREM GERÇEĞİYLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ

Deprem bilinçlendirme panelinde bir konuşma yapan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, de belediye olarak depremlerde can ve mal kaybının yaşanmaması için ellerinden geldiğince kuralları iyi uygulamaya, insan hayatını mal ve can güvenliğinin en öncelikli tutmaya gayret ettiklerini dile getirdi. Ercengiz, deprem gerçekliğini kabul ederek bir yaşam oluşturmanın zorunluluğuna vurgu yaparak, “Öncelikle deprem kuşağı üzerinde bulunan bir kentte ve bir ülkede yaşıyoruz. Yurdun farklı noktalarından aldığımız deprem haberleri ile irkiliyoruz. Aslında deprem yeryüzünün bir gerçeğidir, ancak bunu kabullenmekte zorlanan bir Türkiye var. Son zamanlarda bilim adamlarının da bize her fırsatta söylediği, depreme hazır olmanın en temel dayanağının yapı stokunun güçlenmesi ve yapıyla ilgili sorunların çözülmesidir” şeklinde konuştu.

BİLİNÇLİ OLMAK ŞART

Başkan Ercengiz, Yerel yönetimler olarak, ellerinden geldiğince kuralları iyi uygulamaya, insan hayatına, malına ve can güvenliğine öncelik verdiklerine dikkat çekerek, “1914’te, 1971’de iki büyük deprem yaşamış bölgemizde, yakın zamanda özellikle batı Anadolu fay hattının hareketliliği neticesinde bir deprem meydana gelme ihtimali çok yüksektir. Bunun içinde bizler de hazırlıklıları önce bireysel, daha sonra toplumsal ve kurumsal olarak yapmak zorundayız. Depremin yaşanılabilir olduğu konusunda bilinçli, hazırlıklı ve önlemlerini almış olmalıyız” dedi. Başkan Ercengiz, mahallelerde de AKUT tarzı arama kurtarma ekipleri oluşturmak istediklerini sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN