Bursa'nın dereleri simsiyah akıyor

Bursa'nın dereleri simsiyah akıyor

Etrafında yoğun sanayi kuruluşları olan Bursa'da dereler son yıllarda simsiyah akıyor. Fabrikaların arıtmadan saldıkları atık sular sebebiyle kirlenen dereler, tarla ve bahçelere ulaşıyor. Üreticiler gıda ürünlerini bu suyla sulamak durumunda kalıyor.

Etrafı sanayi kuruluşlarıyla kaplı Bursa'da fabrikaların atık sularını arıtmadan salmaları nedeniyle dereler siyah akıyor. Üreticiler ise akan kirli suyla tarlalarını ve bahçelerini sulamak zorunda kalıyor. Çevreciler ise bu duruma dikkat çekiyor ve yetkililere acil eylem planı uygulaması çağrısında bulunuyor.

dere.jpg

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) üyeleri, derelerin kirli ve siyah akmasına tepkili. DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, "Bugün burada görüyoruz ki, yetkililerin suyun sağlıklı bir şekilde topluma ulaşabilmesi için acil eylem planları yapması gerekmektedir" dedi.

demir.jpg
DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir

'ÇAY, TERTEMİZ DOĞUYOR KİMYASAL ATIK HALİNE GELİYOR'

Dünya Sağlık Teşkilatının verilerine göre dünyada 2 milyara yakın insanın sağlıklı ve temiz suya erişemediğini dile getiren Demir, "Her gün 30 bin insan kirli sudan dolayı ölmekte. Milyonlarca insanın buna bağlı hastalıklardan dolayı hayat kalitesinin düştüğünü ifade edilmekte. Başta Bursa olmak üzere Türkiye’nin birçok noktasında küresel ısınma sebebiyle gerekli yağışı almayan şehirlerimizdeki barajlarda ciddi kurumalar söz konusu.

Diğer yandan yer altı sularımızda ciddi çekilme ve akar sularımızda kirlilik söz konusu. Şu ân yanında durduğumuz Nilüfer çayı Bursa’ya hayat veren bir çay. Uludağ’dan tertemiz bir şekilde başlayan yolculuğunda 200 kilometre yol alarak Marmara denizine dökülmektedir. Bu çay Uludağ’dan tertemiz şekilde doğuyor, ama şehir şehir merkezine girdiğinde su değil kimyasal atık hâline geliyor.

bidon.jpg

'SU ALIP TAHLİL YAPSAK SUYA RASTLAMAYIZ'

Bulunduğumuz noktada çaydan su alıp tahlil yapsak suya rastlayamayız. Dünya Su Gününde biz DOĞADER olarak karar vericilere seslenmek istiyoruz. Artık lütfen suyun önemini vurgulayan konuşmaların yanı sıra, acil eylem planlarıyla akar ve yer altı sularımızın temizlenmesi için harekete geçin" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN