Çalışma hayatında 400 milyon saatlik kayıp

Çalışma hayatında  400 milyon saatlik kayıp

ILO, 2020 ikinci çeyreğinde yaşanan iş saati kayıplarının, yüzde 10,7 olan tahminlerin üzerine çıkarak yüzde 14 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Yaklaşık 400 milyon tam zamanlı iş saatinin kaybı yaşandığı belirtilen çalışmada, küresel çapta işçilerin yüzde 93’ünün salgın nedeniyle işinin etkilendiğini, iş saati, gelir gibi kayıplara uğradığı vurgulandı.

Salgın ile birlikte hem çalışma şartları hem de çalışma saatlerinde değişiklikler görüldü. Bazı şirketler yeni normal dönemde daha verimli çalışırken, bazıları da mevcut şartların gerisinde kaldı.

Özellikle çalışma saatlerinde gerilemeler görülürken, kaybın artacağı tahmin ediliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2020 ikinci çeyreğinde yaşanan iş saati kayıplarının, yüzde 10,7 olan tahminlerin üzerine çıkarak yüzde 14 olarak gerçekleştiğini açıkladı. ILO kovid-19 izleme çalışmasının 5’inci versiyonunu yayınladı. Yaklaşık 400 milyon tam zamanlı iş saatinin kaybı yaşandığı belirtilen çalışmada, küresel çapta işçilerin yüzde 93’ünün salgın nedeniyle işinin etkilendiğini, iş saati, gelir gibi kayıplara uğradığı vurgulandı. ILO güncellenen çalışmasında, en fazla iş kaybının Amerika katısında yaşandığını, en az iş kaybının ise Afrika bölgesinde olduğunu belirtti. Çalışmada senaryolar da güncellendi. Buna göre, temel senaryoda, 2020 sonunda, 2019’a göre çalışma süreleri yüzde 4,9 oranında daha az gerçekleşmiş olacak. İkinci dalga olacağı varsayılan kötümser senaryoda ise iş kaybı süresi aynı döneme göre yüzde 11,9 olarak gerçekleşecek.

İyimser senaryoda ise talep ve arzın iyileşeceği, istihdamın başlayacağı bir gelişmede dahi iş süresi kaybı yılsonunda yüzde 1,2 düzeyinde olacak. Güncellenen çalışma kadınlara yönelik yaptığı değerlendirmede, yapısal olarak bütün dünyada kadın işgücünün sorunlarının bulunduğu, geçmiş dönemde yaşanan kısmi iyileşmedeki kazanımların da kaybedilme riski ile karşı karşıya bulunulduğu; iş hayatında cinsiyet eşitsizliğinin biraz daha ağırlaşacağı vurgulandı. Kadınların, barınma, satış gibi yoğun olduğu iş kollarının krizde en ağır etkilenen sektörler içinde olduğu, Dünya genelinde, çalışan tüm kadınların yaklaşık 510 milyonunun veya yüzde 40’ının, en çok etkilenen dört sektörde çalıştığı, erkeklerde ise bu oran yüzde 36,6 düzeyinde olduğu belirtildi.

YOKSULLUK SINIRI 7 BİN LİRA

Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mesut Öner Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan ‘Açlık-yoksulluk’ araştırmasının haziran ayı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Haziran ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 485,8 TL, yoksulluk sınırı ise 7 bin 82,7 TL olarak tespit edildiğini belirten Öner “Yapılan araştırmaya göre haziran ayında mayıs ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,07’lik bir artış yaşandı. Haziran ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 25,97 artışla taze fasulye, yüzde 21,65 artışla sivri biber, yüzde 10,47 artışla yer fıstığı; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 24,31 azalışla sarımsak, yüzde 23,9 azalışla domates, yüzde 20,18 azalışla patates madde fiyatlarında yaşanmıştır. Aydınlanma madde fiyatında ise haziran ayında mayıs ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmemiştir. Haziran ayında mayıs ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,04’lük bir artış gözlenirken; haziran ayında mayıs ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,68’lik bir artış olmuştur” dedi.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN