Can Bartu kimdir? Ne zaman öldü, kaç yaşındaydı? İşte hayat hikayesi

Can Bartu kimdir? Ne zaman öldü, kaç yaşındaydı? İşte hayat hikayesi

Sporculuk kariyerinde hem futbol, hem de basketbol forması giyerek Türk spor tarihine geçen Can Bartu'nun heykeli dikildi. 'Sinyor' lakaplı efsane futbolcunun heykeli, Lefter Küçükandonyadis ve Alex de Souza heykellerinin bulunduğu Yoğurtçu Parkı'nda yer alıyor. İşte, Can Bartu biyografisi...

Fenerbahçe Spor Kulübü'nün efsane isimlerden biri olan Can Bartu'nun heykeli Kadıköy'deki Yoğurtçu Parkı'nda açıldı. Başkan Ali Koç'un talimatıyla 2019 yılında başlayan heykel çalışması, koronavirüs salgını nedeniyle ertelenmişti.

Can Bartu'nun eşi, "İki arkadaş yan yana olsun" diyerek; Can Bartu'nun heykelinin, Lefter Küçükandonyadis'in heykelinin yanına konmasını istemiş ve Şükrü Saracoğlu Stadyumu'na bakmasını talep etmişti.

Fenerbahçe Marşı'nda da adı geçen 'Sinyor' lakaplı futbolcu, Fiorentina formasıyla Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk futbolcu olarak tarihe geçmişti.

2021-06-29-180014.jpg

1973-74 sezonunda Süper Lig, Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası, Başbakanlık Kupası'nı kazanan Fenerbahçe için marş yazılması kararlaştırıldı. Fecri Ebcioğlu prodüktörlüğünde bir 45'lik hazırlandı, sözleri ise yine Fecri Ebcioğlu tarafından yazıldı, Nesrin Sipahi tarafından seslendirildi. Koro olarak Fenerbahçeli futbolcular, teknik direktör Didi, başkan Emin Cankurtaran da kayda dahil oldu. Marş genel olarak o zamanlarki Fenerbahçe sempatisinden ve başlangıç bölümündeki "Cihatlar.. Lefterler... Canlar... Fikretler..." sözleri Cihat Arman, Lefter Küçükandonyadis, Can Bartu, Fikret Kırcan ve Fikret Arıcan'dan bahseder.

yasa-fenerbahce.jpg

CAN BARTU'NUN HAYAT HİKAYESİ

31 Ocak 1936 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Can Bartu aslen Çerkestir.

Sporculuk kariyerine Fenerbahçe'de basketbol oynayarak başladı. 6 kez basketbol milli takım formasını giyen Can Bartu, daha sonra Fikret Arıcan'ın aracılığıyla Fenerbahçe'de futbol oynamaya başladı.

1955-1961 yılları arasında sarı-lacivertli formayı giyerken, 28 kez de milli takıma çağırıldı.

1958'de Türkiye-Romanya maçında kaleci Turgay Şeren'in sakatlanması üzerine Can Bartu maçın 76. dakikasında kaleye geçti. 85. dakikada Ahmet Berman'ın ters vuruşuyla bir gol yedi. Böylece milli takımda hem gol atan hem gol yiyen tek futbolcu oldu.

resized-00eed-bf45d483d37zculu4ae3hmh.jpg

AVRUPA KUPALARI FİNALİNDE FORMA GİYEN İLK TÜRK FUTBOLCU

Milli takımdaki başarısıyla dikkat çeken Can Bartu, 1961'de İtalya'nın Fiorentina takımına transfer oldu. 1962'de Venezia takımında, 1964'de Lazio'da oynadı.

Fiorentina'nın Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda İspanya'nın Atletico Madrid ile 10 Mayıs 1962'de İskoçya'nın Glasgow kentinde oynadığı final maçında forma giydi ve Avrupa kupalarında final maçı oynayan ilk Türk futbolcu oldu.

1967'de Türkiye'ye dönerek eski takımı Fenerbahçe ile sözleşme imzaladı. Teknik ve zarif oyunu ile göz dolduran Can Bartu, tüm kariyeri boyunca sarı-lacivertli formayla 330 maça çıktı, 162 gol attı.

2643550-ad3d5c17a901433c0ae50ba391551a3f.jpg

METİN OKTAY İLE FORMALARI DEĞİŞTİRDİLER

1969'da Metin Oktay'ın jübilesi dolayısıyla Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta sahaya çıktı. Metin Oktay kısa bir süre Fenerbahçe forması giyerken, Can Bartu da maça Galatasaray formasıyla çıkarak tarihi anlara imza attı.

Fenerbahçe Spor Kulübü tarihine basketbol ve futbolla beraber yazılan Can Bartu, Türk milli takımı formasını hem basketbolda hem de futbolda giyen ilk ve tek sporcu oldu.

Can Bartu aynı gün içinde, Spor ve Sergi Sarayı'nda Galatasaray ile oynanan basketbol maçında 32 sayı kaydederken, akşam Mithatpaşa Stadyumu'nda Beşiktaş ile oynanan futbol maçına çıktı ve 1 gol kaydettiği müsabakada takımıyla 4-2 galip geldi.

d355r0zxsaentvv.jpg

FENERBAHÇE'NİN TARİHİNE GEÇTİ

1970 yılında futbolu bırakan Can Bartu spor medyasında gazetecilik yaptı. Çeşitli programlarda ve gazetelerde yorumculuk yapmaktadır.

Fenerbahçe Spor Kulübü'nün, 25 Temmuz 2009 yılında Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde yapılan Yüksek Divan Kurulu Toplantısı'nda yönetim kurulunun önerisiyle yapılan oylama sonucunda Samandıra Kamp Merkezi'ne Can Bartu'nun ismi verildi.

1974 yılında hazırlanan Fenerbahçe Marşı'nın sözlerinde Can Bartu'ya da yer verildi.

Can Bartu 12 Nisan 2019 Cuma günü 83 yaşında hayatını kaybetti.

2019-martttt-bartuuuu-001.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN