Çanakkale Tabip Odası'ndan dikkat çeken iddia: Vaka sayılarını kontrol etmek için test yapılmıyor

Çanakkale Tabip Odası'ndan dikkat çeken iddia: Vaka sayılarını kontrol etmek için test yapılmıyor

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, Dardanel fabrikasında korona vakaları tespit edilmesine karşın işçilerin test uygulanmadan çalıştırılmaya devam edildiğini iddia ederken, Sağlık Bakanlığı'nın vaka sayısını kontrol edebilmek amacıyla hastaların temas ettiği kişiler de dahil olmak üzere sıklıkla test uygulamadığını öne sürdü.

Yaz tatili ve Kurban Bayramı’yla birlikte İstanbul ve Bursa başta olmak üzere metropollere yakınlığı ve doğal/turistik güzellikleriyle tatilcilerin gözdesi olan Çanakkale’de turizm hareketliliği yaşandı. Son günlerde artan Covid-19 vaka açıklamaları kent halkını tedirgin ederken, gözler rakamlara çevrildi.

Resmi açıklama yapılmazken, Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, 5 Ağustos tarihinde 66 olan korona virüsü nedeniyle yatan hasta sayısının, 6 Ağustos itibariyle 55 olduğunu söyledi. Yoğun bakımda korona virüsü nedeni ile yatan hasta sayısının ise 16’dan 15’e düştüğünü belirten Erensoy, bu hastaların tamamının entübe olduğu bilgisini verdi. Ayrıca bir tane de çocuk entübe olduğu öğrenildi.

"İŞÇİLER TEST YAPILMADAN ÇALIŞTIRILMAYA DEVAM EDİYOR"

Duvar'ın haberine göre; Çanakkale Tabip Odası Başkanı Erensoy, Çanakkale’de artan vakalara, pandemiyle mücadele sürecine ve önümüzdeki döneme, özellikle eylül ayına dikkat çekerek değerlendirmelerde bulundu.

Çanakkale’de vaka artışlarını, Lapseki’deki gıda soğutma fabrikasında ve Dardanel’de Covid-19 vakalarının tespitiyle fark ettiklerini söyleyen Erensoy, Dardanel gibi 1000 civarı işçinin çalıştığı bir fabrikada 10’arlı vakaların tespitinin büyük bir tehlikeye işaret ettiğini dile getirdi. Erensoy şunları söyledi:

“Böyle büyük bir fabrikada çalışan isçilerin tamamına ve ailelerine, ailelerinin temaslılarına Covid bulaşabilirdi. İl Pandemi Kurulu, bu kadar kalabalık nüfusun evlerde kontrol edilemeyeceğini düşünerek işçilerin yurtlarda karantinaya alınmasına karar verdi ve bu arada işçiler fabrikada çalışmaya devam ettiler. Bu noktada yapılması gereken bu kalabalık gruba yaygın test uygulamak ve virüs taşıyanları virüs bulaşmamış olanlardan katiyetle ayırmaktı. Bu işçiler herhangi bir test uygulanmadan ne kadar dikkat edilirse edilsin birlikte çalıştırılmaya devam ediyorlar. Biliyoruz ki sağlık bakanlığı ve sağlık müdürlükleri vaka sayısını kontrol edebilmek amacıyla Covid pozitiflerin temaslıları da dahil olmak üzere sıklıkla test uygulamıyor ve biz bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz.”

"SÜREÇ ŞEFFAF YÖNETİLMİYOR"

“Çanakkale’de ve tüm Türkiye’de Covid-19 ile ilgili yaşanan süreç, şeffaflıkla yönetilmiyor” diyen Dr. Erensoy, sağlık müdürlüklerinin yeni vaka sayısını, toplam vaka sayısını, hastanelerde yatan vaka sayısını, yoğun bakımlarda yatan vaka sayısını, tanı alan sağlık çalışanı sayısını, sağlık işkolundaki demokratik kitle örgütleri ve toplumla paylaşmadığını vurguladı. Erensoy şöyle devam etti:

“1 Haziran’dan beri pandemiye yönelik, açık havada kısıtlamaların devam ettiği tek nokta; basın açıklamaları, yürüyüş ve mitinglerle ilgili. Ne zaman muhalefetin yükseldiği bir alan oluyor, ‘pandemi var’ denilerek basın açıklaması ve yürüyüş yasağı konuyor ama bu arada düğünler yapılabiliyor. ‘Pandemi var’ deniliyor ancak polis müdahaleleri ile sosyal mesafe diye bir şey asla gözetilmiyor. Bu derece şeffaf yürütülmeyen ve anayasanın eşitlik ilkesini ihlal eden boyutlarda bazen pandemi var, bazen pandemi yok davranışı, toplumun devlete güvenini ciddi şekilde sarsıyor ve toplumun, devletin verdiği kararlara uyum gösterme kapasitesini de düşürüyor.”

"DURUMA GÖRE PANDEMİ"

“Çanakkale’ye özgü yaşadığımız özel bir uygulama da, Kazdağları’nda altın madenine karşı nöbet tutanlara ve onlara destek için gelenlere, onlara erzak getirenlere pandemi gerekçe gösterilerek, ormana giriş pandemi nedeniyle yasak denilerek engel olunmaya çalışılıyor. Ciddi oranda para cezalarıyla insanlar yıldırılmaya çalışılıyor. Şimdiden kesilen cezalar 400 bin lirayı buldu. Ormana giriş yasak denilirken ve başka hiçbir orman için bu yasak uygulanmazken, nöbet tutulan alanın hemen yanındaki Balaban Dinlenme Tesisleri dolup dolup taşıyor. Plajları, kafeleri, restaurantları, AVM’leri saymıyorum bile. Bu tür ‘duruma göre pandemi’ uygulamaları, pandeminin toplum tarafından ciddiyetle algılanmasına çok ciddi zarar veriyor.”

KRİTİK DÖNEM EYLÜL AYI

Kurban bayramında insanların kurallara dikkat etmedğini söyleyen Çanakkale Tabip Odası Başkanı Erensoy bunun sonuçlarının görülmeye başladığını belirterek eylül ayına dikkat çekti: “Ankara, Diyarbakır, Urfa gibi şehirlerde yoğun bakım yatakları konusunda sıkıntı yaşanıyor. Eylül ayıyla birlikte grip vakaları da çıkmaya başladıktan sonra, bizi daha kaotik bir ortamın beklediğini öngörebiliriz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN