Canan Güllü kimdir, kaç yaşında, nereli, ne iş yapıyor? İşte hayat hikayesi

Canan Güllü kimdir, kaç yaşında, nereli, ne iş yapıyor? İşte hayat hikayesi

Kadın hakları savunucusu Canan Güllü, 2021 yılında Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü'ne layık görüldü. Dünyada 14 kadına verilen prestijli ödülün online düzenlenen törenine, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Jill Biden da katıldı. İşte, Canan Güllü biyografisi...

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2007 yılından bu yana her yıl Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlediği Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülleri'ne, 2021 yılında Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü de ödüle layık görüldü. İnternet üzerinden düzenlenen törende, 14 kadına ödülleri verildi.

Törende konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güllü ile ilgili şu ifadeleri kullandı: "Canan Güllü, bir kadın hakları aktivisti ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı'dır. Geçen yıl, Türkiye'nin aile içi şiddete karşı tesis edilen insan hakları antlaşması olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine karşı başarılı bir örgütleme yapmıştı."

ABD Dışişleri Bakanlığı bu yıl Venezuela, Guatemela, Kongo, Belarus, İran, Mynamarve Çin dahil farklı ülkelerden 14 kadına Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü verdi. Bakanlık ayrıca, farklı zamanlarda öldürülen 7 Afgan aktivist kadını ise onur ödülüne layık gördü.

protokol-3-001.jpeg

CANAN GÜLLÜ'NÜN HAYATI

1981 yılında dünyaya geldi.

9 yaşında annesinin teşvikiyle 'Kız Çocukları Okusun' kampanyası ile aktivistliğe başladı. Gençliğinde mücadele isteği artan Canan Güllü, örgütlü bir yapının içinde olursa daha etkili görev alabileceği düşüncesiyle Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği'ne (KASAİD) üye olmak istedi fakat 'çok genç olduğu' gerekçesiyle üyeliğe kabul edilmedi. Üye olarak kabul edilmediği KASAİD'in daha sonra yönetim kurulu başkanlığına seçildi. 2005 yılında 186 şube ve 52 bin 500 üyesi bulunan, kadın STK'ların çatı örgütü Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) başkanlığına getirildi.

Canan Güllü, kadınların yönetim, istihdam ve eğitime katılımlarını artırmak için faaliyetler yürüttü. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadına yönelik şiddet konularında uzun yıllar yasa yapım süreçlerinde çalışmalarda bulundu. 2014 yılında TKDF'nin devraldığı, Türkiye'de kadına yönelik şiddeti önleme ve müdahaleye yönelik çalışan ilk ve tek hat olan Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı'nın kuruluşundan itibaren başarılı ve kararlı bir işleyişine katkıda bulundu.

CANAN GÜLLÜ'NÜN KARİYERİ

81 il ve 600 ilçede ensest konusunda saha çalışması gerçekleştirdi ve Türkiye'de konuşulması tabu olan Ensest Atlası'nı hazırladı. 2013'de Çözüm sürecinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 36 ilinde bölgenin durumu hakkında çalışmalar yürüttü.

Canan Güllü, 2012 yılında yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Avrupa Konseyi'nin kadınlara yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bununla mücadele edilmesini öngören anlaşmayı, Türk hükûmetinin uygulama konusundaki eksikliklerine ve bütünüyle uygulanmasına dönük kampanyalara öncülük etti.

canan-1-001.jpg

ÖZEL YAŞAMI

1981 doğumlu olan Canan Güllü, 2023 yılı itibarıyla 42 yaşındadır ve bekardır.

Sosyal paylaşım sitesi Instagram'da @trkadinderneklerifederasyonu, Twitter'da @tkdfederasyon kullanıcı adıyla yer almaktadır.

CANAN GÜLLÜ ÖDÜLLERİ

2016 - Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (SSYV) Üstün Yönetici Ödülü
2018 - Atatürk Üstün Kadın Hizmet Ödülü
2020 - Kanada'nın Türkiye Büyükelçiliği İnsan Hakları ödülü
2020 - Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi (UKKSA) Yaşam boyu Onur Ödülü
2020 - Türk Üniversiteli Kadınlar 'Önder Kadın Ödülü'
2021 - ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü
* ÇESAV Altın Madalya

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN