Çavuşoğlu ve AK Parti'den Azerbaycan Büyükelçiliği'ne dayanışma ziyareti

Çavuşoğlu ve AK Parti'den Azerbaycan Büyükelçiliği'ne dayanışma ziyareti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği'ne dayanışma ziyaretinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim'i makamında ziyaret etti. Kurtulmuş, "Omuz omuza bu süreci de inşallah büyük bir zaferle aşacağımızı ilan etmek bakımından buradayız" derken Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nı (AGİT) çözüm için somut adım atmamakla eleştiren Çavuşoğlu, Azerbaycan’la Ermenistan arasındaki Karabağ sorununun kalıcı çözümüne vurgu yaptı.

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Azerbaycan’a olan desteğimizi sadece Türk halkı değil tüm dünya biliyor. Bugün Azerbaycan büyükelçiliğini ziyaret ederek Türkiye’nin ve Türk halkının desteğini bir kere daha vurgulamak istedik. Bugün Ceyhun (Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov) kardeşimle bir kez daha görüştük. Sürekli temas halindeyiz. Gelişmeleri birlikte takip ediyoruz.” dedi. Bakan Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas’la da telefonda görüştüklerini, Karabağ meselesini ve Ermenistan’ın saldırganlığını konuştuklarını, çözümle ilgili görüş önerilini paylaştığını kaydetti.

Çavuşoğlu özetle şunları söyledi:

AGİT SOMUT ADIM ATMADI: Bu sorunun çözümü basit. Tek bir şey var, Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilecek. Bu çekilme olmadığı sürece bu sorun çözülmez. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve birliği konusunda Birleşmiş Milletler kararları ortada. Tüm bunlara rağmen bugüne kadar AGİT Minsk grubu eş başkanları ve genel olarak AGİT bu sorunun çözümü konusunda somut hiçbir adım atmadı. Artık somut olarak bu sorunun çözümünü istiyoruz.

ÇABALARIMIZIN FAYDASI OLMADI: Türkiye olarak bu sorunun siyasi yoldan barışçıl çözümü konusunda özellikle iktidara geldiğimiz günden bu yana da çok çaba sarf ettik. Ancak bu çabalarımızın da bir faydası olmadı.

AZERBAYCAN’LA ERMENİSTAN’I BİR TUTMAMAK GEREKİYOR: AGİT başta olmak üzere, bu konuya ilgi gösteren tüm dünya için söylüyorum: Azerbaycan’la Ermenistan’ı bir tutmamak gerekiyor. Bugün haklı olarak Ukrayna’nın ve Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü hep birlikte savunuyoruz. Bu doğru bir şeydir. Söz konusu Azerbaycan olunca toprakları işgal edilen Azerbaycan’la işgalci Ermenistan’ı eşit tutuyoruz. Bu yanlış bir yaklaşım, haksız bir yaklaşım. Bugün bunu Heiko Maas’a da aynı şekilde söyledim.

BU SORUNU ÇÖZELİM Kİ KAFKASYA’YA BARIŞ VE İSTİKRAR GELSİN: Biz Türkiye olarak ve Türk Milleti olarak her zaman Azerbaycan’ın yanında olduk. Tıpkı Azerbaycan’ın her zaman bizim yanımızda olduğu gibi sahada ve masada Azerbaycan’ın yanındayız. Artık bu meseleyi kökünden çözmek istiyoruz. Bu sorunu çözelim ki bölgeye, Kafkasya’ya barış ve istikrar gelsin. Azerbaycan’ın işgal edilmiş toprakları azad edilsin ve 1 milyona yakın göç etmek zorunda kalan Azerbaycanlı kardeşlerimiz de evlerine dönebilsin.

BİR MİLLET İKİ DEVLET OLMANIN GEREĞİNİ YAPIYORUZ: Türk diplomasisi olarak sadece bu meselede değil dünyanın her yerinde kardeş Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğiz. Bir millet iki devlet olmanın gereğini yapıyoruz. Bizim özellikle Azerbaycan’ın büyükelçiliğinin olmadığı yerlerde de adeta Azerbaycan’ın büyükelçiliği gibi hizmet vermeye devam edeceğiz. Keza Azerbaycan’ın tüm temsilcilikleri de Türkiye’nin temsilciliği gibi hizmet veriyor yeri geldiği zaman bir devlet gibi hizmet veriyoruz. Devlet olarak millet olarak dayanışmamızı sürdüreceğiz.

OMUZ OMUZA BÜYÜK ZAFER

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise, "Aynı ırktan olduğumuz, aynı dinden olduğumuz, aynı coğrafyayı paylaştığımız dost ve kardeş Azerbaycan halkına karşı dayanışmamızı göstermek, birlikte olduğumuzu ifade etmek omuz omuza bu süreci de inşallah büyük bir zaferle aşacağımızı ilan etmek bakımından buradayız" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN