Çavuşoğlu'ndan Avrupa'ya: Göçmenleri durduracak noktada değiliz

Çavuşoğlu'ndan Avrupa'ya: Göçmenleri durduracak noktada değiliz

İngiltere Dışişleri Bakanı Raab ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Avrupa'ya giden göçmenlerin durduracak noktada değiliz" mesajı verdi. Bakan Raab ise İdlib'deki gerginlik için "NATO olarak da bizler Türkiye'nin İdlib'de yeniden ateşkesi tesis etme çabalarına destek veriyoruz" ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Avrupa'ya giden göçmenlerin durduracak noktada değiliz" mesajı verdi. Bakan Raab ise İdlib'deki gerginlik için "NATO olarak da bizler Türkiye'nin İdlib'de yeniden ateşkesi tesis etme çabalarına destek veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Raab'ın açıklamalarından satır başları kısa şöyle:

"Buradaki insani dramda ilk ve en önemli sorumluluk, Suriye rejimi ve Rusya'nındır. Suriye rejimi ve Rusya'nın İdlib'deki zalimane saldırıları büyük önem taşımaktadır ve yakın geçmişteki en yıkıcı, zarar verici saldırılardan biri olmuştur.

Aynı zamanda, NATO olarak da bizler, Türkiye'nin İdlib'de yeniden ateşkesi tesis etme çabalarına desteğimizi ifade ettik. Türkiye'nin Suriye'de yeniden ateşkesi tesis etme ve Şam rejiminin zalimane saldırılarından sivilleri koruma çabalarını destekliyoruz.

İngiltere için NATO müttefiki, G20 üyesi, Avrupa Konseyinin kurucu üyesi olarak Türkiye, İngiltere için vazgeçilmez bir ortaktır. Önceliklerimizden biri, 2020 yılı içerisinde Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını imzalamak olacaktır. İhtiyacınız olan her zaman sizin yanınızda olacağız.

"BU İLERİYE DÖNÜK ATILACAK ÖNEMLİ BİR ADIM"

Türk dostlarımızla dayanışma içerisindeyiz. Uçuşa yasak bölge konusunda detayları dikkatli şekilde incelemeliyiz. Bu, ileriye dönük atılacak önemli bir adım. Ne derece uygulanabilir olduğunun incelenmesi lazım. Bunun ardında yatan nedeni, düşünceyi anlıyoruz ancak buna çok dikkatli bir şekilde odaklanıp konuyu ele almak gerekir. Genellikle Türkiye'nin oynadığı rol gözardı ediliyor gibi görünüyor ama biz İngiltere olarak Türkiye'nin oynadığı rolü takdirle karşılıyoruz.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları ise şöyle:

"Geçiş sürecinin sona ereceği 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla geçerli olacak şekilde bir ticaret anlaşmasının imzalanma çalışmalarını sürdürüyoruz ve bu gündemimizdeki en önemli konulardan biri.

Rejimin, İdlib'in gerginliği azaltma statüsünü ortadan kaldırmasına yönelik saldırılarına son vermesi, yeni insani krizin önlenmesi ve ilave göç dalgalarının bertaraf edilmesi noktasında Birleşik Krallık ile görüşlerimiz örtüşüyor. Bahar Kalkanı Harekatı'nın hedefi de İdlib'de derhal ve sürdürülebilir bir ateşkesin tesisiyle Soçi Mutabakatı'nın tam olarak uygulanmasının sağlanmasıdır.

Bugünün şartlarında bizim bunları durdurmamız mümkün değil ve esasen böyle bir yükümlülüğümüz de yok. Dayanışma uğruna herhangi bir üye ülkenin bu tür insan hakları ihlallerini kimse ne sorguluyor ne de eleştiriyor. Özellikle insan hakları konusunda Türkiye'ye ders vermeye çalışan AB ülkeleri ve demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden Yunanistan da uluslararası hukuka uygun şekilde kapısına dayanan göçmenlere muamele etmek zorundadır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN