César’ın ayağını kaydıran bir ‘suçlu’

César’ın ayağını kaydıran bir ‘suçlu’

Pandemi mağduru sinema sektörünün umudu ‘Tenet’ Çarşamba günü nihayet vizyona girdi. Filmin ardından aylardır vizyon bekleyen kaliteli yapımlar da cesaretlendi. Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta 3’ü yerli 7 film vizyona giriyor. Tecavüz suçlamasının ardından ABD’den Avrupa’ya kaçan Roman Polanski’nin 12 dalda aday gösterildiği için kadın hakları örgütlerinin tepkisiyle karşılaşan, César Akademisini istifaya sürükleyen ‘Subay ve Casus’ filmi de bugün izleyiciyle buluşacak.

SALİHA SULTAN / KARAR

Sinema salonlarında bugün ABD’de tecavüz davasında yargılanırken Fransa’ya kaçan ünlü yönetmen Roman Polanski’nin ‘J’Accuse’ (Suçluyorum) filmi ‘Subay ve Casus’ adıyla vizyona giriyor. Şubat 2020’de Fransa’nın Oscar’ı olarak bilinen César Ödülleri’nde 12 dalda aday gösterilmesi üzerine kadın hakları örgütlerinin protestolarına dayanamayan César Akademisi üyelerinin istifasına neden olan film, bütün yaşananlara rağmen akademinin en iyi kostüm, en iyi uyarlama ve en iyi yönetmen ödüllerini topladı. Şu an 86 yaşında olan Polanski’nin filmi, 19. yüzyılda casuslukla suçlanan ve Şeytan Adası’na sürgüne gönderilen Yahudi asıllı Fransız asker Alfred Dreyfus’un davasını anlatıyor. Polanski’nin ‘bir masum için adalet aradığı’ film adını ise Fransa tarihinde Dreyfus Olayı olarak bilinen ve ünlü yazar Emile Zola’nın dönemin Cumhurbaşkanı Felix Faure’a yazdığı, 13 Ocak 1898’de L’aurore isimli gazetede yayınlanan ‘J’accuse’ (Suçluyorum) başlıklı açık mektuptan alıyor. Edebiyat tarihinde bu mektup bir aydının toplum içerisindeki güncel sosyal olaylara olan ilgi ve tepkisini dile getirişinin başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Polanski filminde bu mektubun gazeteye manşet olduğu sahneye de yer veriyor. Filmde Jean Dujardin, Louis Garrel ve Emmanuelle Seigner rol alıyor.

KANADA SİNEMASINDA ÇIĞIR AÇAN BİR YERLİ

Vizyonda yer alan ‘Kızıl Şampiyon’ (Indian Horse) ünlü Kanadalı yazar Richard Wagamese’nin romanının sinema uyarlaması olarak izleyiciyle buluşuyor. Kanada sinemasında çığır açtığı söylenen film, Vancouver Film Festivali’nde çok sayıda ödül kazandı. 20 yılı aşkın süre Clint Eastwood’un kamera operatörü olarak çalışan Kanadalı yönetmen Stephen S. Campanelli imzalı filmde Sladen Peltier, Forrest Goodluck, Ajuawak Kapashesit rol alıyor. Film, 70’lerde ırkçılıkla mücadele eden Saul’un, yedi yaşındayken ailesinden koparılarak Kanada’nın kötü şöhretli Katolik yatılı okullarından birine gönderilmesini ve bu baskıcı ortamda kendi Ojibway dilini konuşma ve geleneklerine göre yaşama özgürlüğünden mahrum oluşunu anlatıyor. Haftanın diğer yabancı filmi, Scott Martin’in rejisörlüğünü yaptığı; Jason Patric, Lou Diamond Phillips, Christoph Sanders, Scott Martin ve Stephanie Beran’ın başrollerinde yer aldığı ‘Big Kill Kasabası’. Aksiyon ağırlıklı Western türündeki film; Philadelphia’dan gelen bir yeni yetme, iki meşum, bir kaçak kumarbaz ve bir riskli vaizin bir kasabada yollarının kesişmesiyle patlak veren hadiseler çevresinde şekilleniyor. Vizyonda bu haftaki son yabancı yapım ise uzun süredir sinemadan uzak kalan çocuklar için beyazperdede. Izzy Clarke’ın yönettiği ve uzay gemileri ile galakside yolculuk yapan ‘Dinazorlar’ çocukların ayağını yeniden sinema salonlarına alıştıracak.

FİKRET MUALLA’NIN RENK CÜMBÜŞÜ

Vizyona giren yerli filmlerden ‘Renklerde Kaybolan Hayat: Fikret Mualla’ adından anlaşılacağı gibi Türk resim tarihinin önemli isimlerinden ressam Fikret Mualla’nın hayat hikayesini konu ediniyor. Metin Güngör’ün hem yönetim hem oynadığı filmde Okan Bayülgen de rol alıyor. Çekimi 2008’de gerçekleşen fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle montajı on yılda tamamlanan filmde Fikret Mualla’yı Şebnem Shaffer canlandırıyor. Dram türündeki yerli film ‘İntikam Soğuk Duş’ filminin yönetmen koltuğunda Engin Akyıldırım oturuyor. Gümrah Tolu, Alpay Atilla ve Muhammet Toy’un rol aldığı film eşi ve kızı Tuana ile birlikte köyde yaşayan Gümrah’ın bir gün işten çıkıp eve döndüğünde karşısına çıkan manzaradan sonra hayatının altüst olmasını izleyiciye aktarıyor. Yerli korku türündeki Bülent Aydoslu imzalı ‘Cin Bebek 2’ ise, bir cinden hamile kalan Ziffar adlı bir genç kızın başına gelen korku dolu hikayeyi beyazperdeye taşıyor.

GÖZLER SEKTÖRÜN ‘KURTARICISI’ TENET’TA

Pandemi mağduru sinema sektörünün aylardır beklediği ve ‘bütün dünyada aynı anda’ sloganıyla Türkiye’nin vizyon takvimine aykırı bir giriş yapan Tenet çarşambadan itibaren nihayet sinema salonlarında yerini aldı. Christopher Nolan imzalı Tenet’da John David Washington’la Robert Pattinson başrolde. Tom Cruise gibi birçok ünlüyü ilk günde sinema salonlarına koşturan filmin bu hafta sonu gişede yakalayacağı başarı büyük merak konusu. Sinema sektörü Tenet’in başarısının beyazperdede son altı ay yaşanan milyonlarca dolarlık kaybı bir nebze telafi etmesini bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN