Ceza infaz yasasınde son durum nedir? Ceza infaz indirimi Meclis'e sunuldu

Ceza infaz yasasınde son durum nedir? Ceza infaz indirimi Meclis'e sunuldu

Mahkum yakınlarının merakla beklediği ceza infaz düzenlemesi TBMM'ye sunuldu. İnfaz düzenlemesi ile; 75 yaş üstü mahkumların cezalarını evde çekmeleri, hamile ve hasta mahkumlara yönelik ev hapsi önerilerinin hayata geçirilmesiyle cezaevinden hızla çıkacak mahkum sayısının 100 bini bulacağı tahmin ediliyor. Peki, ceza infaz yasası kabul edildi mi? Ceza infaz yasası ne zaman çıkacak? Ceza infaz indiriminde son durum nedir? Detaylar haberimizde...

AK Parti, ceza infaz yasası önerisini son düzenlemelerin ardından Meclis'e getirdi. Yeni yasa önerisinin TBMM'de kabul edilmesi durumunda, ilk etapta 30-40 bin hükümlü serbest kalacak. Kademeli olarak toplamda 100-130 bin kişinin tahliye edilmesi planlanıyor. Bu da halen 300 bin kişinin bulunduğu cezaevlerinin toplamda üçte iki oranında boşalması anlamına geliyor. Mahkum yakınlarının merakla beklediği, "Ceza infaz yasası ne zaman çıkacak?", "Ceza infaz yasası kabul edildi mi?", "Ceza infaz indiriminde son durum nedir?" Detayları KARAR.com okurları için derledik...

CEZA İNFAZ İNDİRİMİNDE SON DURUM NEDİR?

AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı merakla beklenen infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Düzenlemenin detaylarına ilişkin AK Parti ve MHP grubu ortak açıklamada bulundu. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, infaz düzenlemesi ile ilgili, "Toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları, kapsamın dışına çıkarılmıştır" dedi.

Ayrıca Özkan'ın açıklamasından en öne çıkan açıklama ise, "Terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı şiddet suçu hariç olmak üzere, diğer suçlar bakımından kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenlenmiştir" şeklinde oldu.

CEZA İNFAZ YASASI'NDA NELER VAR?

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın açıklamaları şöyle:

* 70 maddeden oluşan teklifimizi tamamladık. İnfaz yasasında kadına şiddet, istismar , terör ve istismar dışarıda bırakılmıştır. Teklifte yapılan değişikliklerle ilgili görüşlerimizi paylaşacağız.

* Ceza infaz düzenlemesi ile süreler yeniden belirlenmektedir. Kasten adam öldürme, uyuşturucu, terör, kadına karşı suçlar dışındaki suçlar 1/2 ceza sistemi üzerinden düzenlenmiştir.

* Bazı suçlarda kamu düzenine verilen zarar göze alınarak cezaların artırılması öngörülüyor.

* Toplumda büyük zarar oluşturan efeciliğin cezası artırılacak. 1 Temmuz 2016 öncesi işlenmiş denetimli serbestlik suçlarında süreyi 3 yıla çıkarıyoruz.

* Amaçlı suç örgütü kuranların cezalarının tavan ve tabanını 2 yıl artırıyoruz.

* Kadınlar, yaşlılar ve anneler lehine de düzenlemeler yaptık. 0-6 yaş altında çocuğu bulunan ve kendine bakamayacak hastalığı bulunanlar için konutta infazı getiriyoruz.

* Hakim teminatına bağlana iyi hal indirimi itiraz müessesine de açılıyor.

* Toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları, kapsamın dışına çıkarılmıştır.

* Terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı şiddet suçu hariç olmak üzere, diğer suçlar bakımından kalıcı infaz oranı 1/2 olarak düzenlenmiştir."

CEZA İNFAZ YASASI KAÇ KİŞİYİ KAPSAYACAK?

45 bin kişi yararlanacak. Pandemi ile birlikte eve geçecek olanlar ile birlikte bu sayı 90 bine ulaşıyor.

CEZA İNFAZ YASASI NE ZAMAN GÖRÜŞLECEK?

2 Nisan 2020 Perşembe günü Adalet Komisyonu toplanacak. Yasa düzenlemesinin delecek hafta başında Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.

AÇIK CEZAEVİNDE KALAN MAHKUMLARA CORONA VİRÜSÜ İZNİ VERİLECEK Mİ?

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan: "Koronavirüsle mücadele kapsamında yapılan izin düzenlemesi var. Açık cezaevinde var olan izin müessesinin kapsamını genişletiyoruz. Açık cezaevinde kalanlar 2 ay izinli sayılacak. Kapalıda olup da açık cezaevine gelenler de bunlardan yararlanacak. İzin hakları şu anda da yasal olarak var. Denetimli serbestlik ve şartlı tahliye sürelerinde bir hukuka aykırı davranışta bulunurlarsa cezalarını yatmak için geri geleceklerdir. Sıkı şekilde takip edilecekler. İstisna olan suçlar tüm düzenlemelerde kapsam dışında olacak."

ADALET BAKANI GÜL'DEN CEZA İNFAZ YASASI AÇIKLAMASI

Ceza infaz düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "Bizim de gözümüz kulağımız Meclis'te. Çok gecikmeden Meclis gündemine gelecek" dedi. İnfaz süresinin kapsamına değinen Gül, "Süreçte çok şey söylendi, doğrusunu Meclis'te kanun teklifi verildiğinde, yasalaştığında göreceğiz" diye konuştu.

ADLİYEYE GELENLERİN SAYISI YÜZDE 95 AZALDI

Bakan Gül, koronavirüs tedbirlerine ilişkin, "Türkiye'deki adliyelerde insan sirkülasyonu yüzde 95'in üzerinde azaldı" diyerek, "Adli tatil konusunda herhangi bir düzenlemeye gerek görülmüyor. Olayın seyrine göre yargılamaların, sürelerin durdurulması uzatılabilir" ifadelerini kullandı.

3 AYLIK MAAŞINI BAĞIŞLADI

Adalet Bakanı Gül, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına uyarak 3 aylık maaşını Milli Dayanışma Kampanyası'na bağışladığını bildirdi.

CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ NEDİR?

TBMM'ye bu hafta sevk edilmesi beklenen infaz düzenlemesine geçici madde konularak, açık cezaevlerinde kalan 70 bin mahkumun, belli bir süreyle cezalarını evde çekmeleri planlanıyor.

Yapılacak düzenleme, halen açık cezaevlerinde kalan 70 bin kişiyi ilgilendiriyor. İnfaz düzenlemesinde, bu kişilerin belirlenen süreyle cezalarını evlerinde çekmeleri, salgın endişesinin ortadan kalkmasının ardından yeniden cezaevlerine dönmeleri planlanıyor. Ev hapsinin tüm koşulları bu kişiler için geçerli olacak. Açık cezaevlerine yönelik uygulama, 30 Mayıs 2020 tarihine kadar sürecek. Adalet Bakanlığı gerekirse, ev hapsi uygulamasını 2 ay daha uzatacak.

EV HAPSİYLE TAHLİYE

Ancak infaz düzenlenmesinin hayata geçirilmesinde bu kişilerin cezalarının indirim oranları da yeniden hesaplanacak. Tahliye süreleri tutanların, ev hapsi sona erecek. Ceza süresi henüz dolmamış olanlar ise salgın geçtikten sonra açık cezaevine dönecek ve kalan cezasını burada çekecek.

SAYI 100 BİNİ BULABİLİR

AK Parti kurmayları, yasal düzenlemede bulunan 75 yaş üstü mahkûmların cezalarını evde çekmeleri, hamile ve hasta mahkumlara yönelik ev hapsi önerilerinin hayata geçirilmesiyle cezaevinden hızla çıkacak mahkum sayısının 100 bini bulacağını hesaplıyorlar. Bu hesaplama, normal infaz düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle tahliye olacaklarla daha artacak.

ÜÇTE İKİSİ ÇIKACAK

Yapılan hesaplamalara göre infaz indirimiyle ilk etapta 30-40 bin hükümlü serbest kalacak. Kademeli olarak toplamda 100-130 bin kişinin tahliye edilmesi planlanıyor. Bu da halen 300 bin kişinin bulunduğu cezaevlerinin toplamda üçte iki oranında boşalması anlamına geliyor.

KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Öte yandan iktidar partisinin muhalefete seçenekli götürdüğü infaz düzenlemesi yeniden revize edildi. Cinsel istismar suçlarının kısmen de olsa af kapsamına girmesi önerisi, kamuoyundan tepki çekince geri çekildi. AK Parti içerisinde de buna itiraz edenler oldu. Bunun dışında ilk metinde kapsam dışı sayılan suçlardan bazıları infaz indirimine alınarak af genişletildi.

CİNSEL SUÇLAR KAPSAM DIŞI

Buna göre terör suçları, cinsel istismar suçları, kasten adam öldürme suçları ve uyuşturucu suçlarının bir kısmı af kapsamının dışında kalacak. Uyuşturucu kullanıcıları indirim kapsama alındı. Mükerrer işlenen suçlar da indirim kapsamına giriyor.

İnfaz çalışmasına ilişkin hazırlanan paketle ilgili olarak AK Parti hukukçularıyla Adalet Bakanlığı'nın yaptığı çalışma tamamlandı. Metnin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulması ve bu hafta içerisinde TBMM'ye verilmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN