Chiapas Müslümanları

Meksika denince aklımıza öncelikle Chiapas eyaletindeki yerlilerin Subcommandante Marcos liderliğindeki devrimci mücadelesi (barış anlaşmasıyla noktalandı) gelirdi, şimdi uyuşturucu baronu El Chapo ve çetesinin melanetleri geliyor.

El Chapo’yu bırakıp tekrar Chiapas’a baktığımızda, yerli halktan muhtedilerin oluşturduğu mütevazı bir İslam cemaati görüyoruz.

İhtida rüzgarı, İskoçyalı muhtedi Abdulkadir Es-Sufi’nin İspanyol müritlerinin tebliğ faaliyetleriyle esmeye başlamış.

Zamanla, otobüsle 12 saatlik mesafedeki Mexico City’ye gidip gelen ve oradaki Müslümanlardan aldıkları “yeni bilgiler” ışığında İspanyol hocalarıyla tartışmalara giren Chiapaslı muhtediler, onların çizgisinden kopmaya başlamışlar.

El’ân, aşağı yukarı 400 kişilik müstakil bir cemaat oluşturuyorlar.

***

Hispanik-Amerikalı Müslüman Nahela Morales, bir ihtiyaçları var mı diye bakmak için New Jersey’den kalkıp bu cemaati ziyarete gitti.

Kuzey Amerika Müslüman Dairesi (Islamic Circle of North America) adlı sivil toplum kuruluşunun internet sitesinde anlattıklarının hülasası:

Olağanüstü fakirler.

Evleri harabe.

Mescitleri bir ofis odası kadar.

Erkekler tarlalarda çok düşük yevmiyelerle çalışıyor, sık sık yağan yağmurlarda iş paydos edilince eve ekmek götüremiyor.

Kadınları, çamaşır yıkamak için uzaklardaki bir nehre kadar gitmek zorunda.

Hiçbir günleri yok ki, o gün karınlarını doyuracak kadar yemek bulacaklarının rahatlığı içinde olsunlar.

Ama hep gülümsüyorlar.

Müthiş bir tevekkül içindeler.

Kadınlara, ‘ABD’ye gelmek ister misiniz?’ diye sordum; hiç düşünmeden ‘Hayır’ dediler.

Subhanallah; refah toplumunun çocukları olan bizler için inanması güç, ama hallerinden memnunlar.

Benden bir tek şey istediler: Din konusunda merak ettikleri hususlardaki sorularına cevap.

(Kaynak: icna.org)

***

Dünyanın pek çok yerinde faaliyet gösteren TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı), yardım elini bir müddettir Chiapas Müslümanlarına da uzatıyor.

Ne güzel.

YORUMLAR (32)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
32 Yorum