CHP'li Güzelmansur'dan Kod 29 tepkisi: Sadece işveren beyanıyla işlem yapılmasın

CHP'li Güzelmansur'dan Kod 29 tepkisi: Sadece işveren beyanıyla işlem yapılmasın

CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur, SGK verilerini açıkladı ve Kod-29'a dikkat çekti. Bu verilere göre işten çıkarma yasağı kapsamında 176 bin 662 işçinin 2020 yılında işten çıkarıldığını belirten Güzelmansur, işten çıkarmalarda yalnızca işverenin beyanıyla işlem yapılmaması ve ispat yükümlülüğünün uygulanmasının gerekliliğini vurguladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) açıkladığı verilere ilişkin konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, buna göre bu yıl 1 Ocak-15 Şubat arasında 12.985 çalışanın Kod-29’la işten çıkarıldığını, bunun da her gün ortalama 289 emekçinin Kod-29 ile işine son verildiği anlamına geldiğini açıkladı.

İşten çıkarma yasağı kapsamında işverenler sadece Kod-29’a göre, işçilerin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı gerekçesiyle işten çıkarmaya başvurabiliyor.

mhemet-guzelmasur.jpg

KOD 29, YASAĞI DELMENİN YOLU OLARAK KULLANILDI'

Güzelmansur, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldığı bilgileri paylaşarak pandemi ile mücadele kapsamında işten çıkarılma yasağı olmasına rağmen, 2020 yılında 176.662 işçinin Kod-29 ile işten atıldığını aktardı. Kod 29’un işten çıkarma yasağını delmenin yolu olarak kullanıldığını Güzelmansur “İşte çıkarma yasağının olduğu 2020’de her gün ortalama 491 çalışan Kod-29’la işten atılmış” dedi.

'İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ UYGULANMALI'

Kod-29’un suiistimal edilmemesi ve birtakım kurallara bağlanması gerektiğini vurgulayan Güzelmansur “Kod-29 ile işten çıkarılan bir kişi kıdem tazminatı alamaz, ihbar tazminatı alamaz, işsizlik maaşından yararlanamaz. Dahası yeniden iş bulmasını çok zorlaştırır. İyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranış sebebiyle işten çıkarmanın adı olan Kod-29, işçi açısından doğurduğu bu olumsuzluklar nedeniyle belli kurallara bağlanmalı. Sadece işverenin beyanıyla işlem yapılmamalı, ispat yükümlülüğü uygulanmalı, SGK işverenin iddialarının doğruluğunu tespit ettikten sonra Kod-29’u devreye almalı” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN