CHP'nin koronavirüs raporundan çarpıcı tespitler: Vaka sayısı 1 milyona ulaşabilir!

CHP'nin koronavirüs raporundan çarpıcı tespitler: Vaka sayısı 1 milyona ulaşabilir!

CHP, koronavirüs salgını ile ilgili içinde çarpıcı detayların da yer aldı bir rapor hazırladı. Kılıçdaroğlu'nun liderlere gönderdiği mektuba eklediği raporda 'iyimser', 'olası', 'kötümser' ve 'felaket' olarak tanımlanan 4 ayrı senaryoya yer verildi. 'Felaket' senaryosunda Türkiye'deki vaka sayısının bir milyona ulaşabileceği belirtildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, siyasi parti liderlerine gönderdiği 196 sayfalık Koronavirüs Raporu'nda, salgının ulaşabileceği boyutlara ilişkin 4 senaryo yer aldı.

*'İyimser' senaryoda, "aşı veya ilacın bulunup pandemi halinin ortadan kalkacağı" bunun için "seyahatlerin ve sosyal etkinliklerin kısıtlandırılmasının, evde kalmanın özendirilmesinin gerektiği" belirtildi.

BÖLGE KARANTİNA GEREKLİ

*'Olası' senaryoda 'vaka sayısının 1000-10 bin arasına ulaşacağı, pandeminin devam edeceği, günlük ortama artış hızının yavaşlayacağı' değerlendirilirken, bunu sağlamak için 'bölgesel karantina' gerektiği belirtildi.

VAKA SAYISI 1 MİLYONU BULABİLİR

*'Pandeminin artış hızının azalmayacağı, uluslararası ilişkilerin kesileceği' savunulan 'kötümser' senaryoda ise 'birden fazla bölgede karantina' uygulamasının şart olduğu vurgulandı.

*Raporda yer alan ‘felaket’ senaryosunda ise vaka sayısının 1 milyona ulaşabileceği değerlendirilirken, "Pandemi devam eder, artış hızı artar, uluslararası ilişkiler kesilir, savaş ihtimali artar" denildi.

BİR DOLAR 8 TL'YE YÜKSELEBİLİR

Raporda salgının ekonomiye etkileri de yer aldı.

*'Olası' senaryoya göre; bir doların 8 TL’ye kadar yükselebileceği; ekonomik büyümenin -5 seviyelerinde gerçekleşeceği belirtildi.

*"Sabit kur rejimine geçiş ve sermaye kontrollerinin" başlayacağı savunulan 'kötümser' senaryoda, 'bankacılık sisteminin işlevsiz, piyasa faiz oranının anlamsız' olacağı ifade edildi.

11 MİLYON ÇALIŞAN İŞSİZ KALABİLİR

*'Felaket' senaryosunda ise ekonominin 30 puana kadar küçülebileceği ve bir 'bankacılık krizinin gerçekleşeceği' savunuldu.

*'Olası' senaryoda 1.5 ila 2.7 milyon, 'kötümser' senaryoda 3.9 ila 6 milyon, 'felaket' halinde ise 7 ila 11 milyon çalışanın işsiz kalabileceği, enflasyonun 60 puana kadar artabileceği öngörüldü.

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından dün basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Son 24 saatte 2 bin 69 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayımız 5 bin 698. Bugün kaybettiğimiz 17 kişiyle can kaybımız 92'yi buldu" açıklaması yapmıştı.

İl il vaka sayılarının açıklanıp açıklanmayacağına ilişkin soruya da Koca şu cevabı vermişti: "Bir bölgenin salgını taşıdığı, bazılarının taşımadığı, bir bölgeden başka bölgeye geçişin daha fazla olmaması için (İtalya'da olduğu gibi) açıklamak istemiyoruz. Cumhurbaşkanımız bu konuyu değerlendirmektedir. Daha fazla vakanın görüldüğü iller varsa bunun için yapılması gereken önerileri de Cumhurbaşkanımıza sunmuş bulunuyoruz. Benim bilgi vermem doğru değil."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN