Çikolata hafızayı güçlendirir mi? Çikolata yemek sınavda işe yarar mı?

Çikolata hafızayı güçlendirir mi? Çikolata yemek sınavda işe yarar mı?

Her sınav döneminde olduğu gibi bu zamanlarda da, ‘Çikolata hafızayı güçlendirir mi? Çikolata yemek sınavda işe yarar mı?’ soruları yeniden gündeme geldi. Uzun yıllar yapılan araştırmaların neticesinde, kan basıncıyla performansı arasındaki ilişkiyi anlamlandırmada çikolatanın yararlı olduğu görüşü savunuluyor.

Araştırmacıların yaptığı incelemelerin neticesinde çikolata yemenin beyne ve hafızaya iyi geldiği söyleniyor. Çikolatanın, beyin ve davranışlara olan etkisini inceleyen bilim insanları, çikolata tüketmenin kan akışını beyne doğru hızlandırdığını düşünüyor.

Indepenent gazetesinde yer alan habere göre; çikolatanın faydaları, 1970’li yıllarda psikolog Merrill Elias'ın yaptığı araştırmada paylaşılmış.

Psikolog Elias, insanların kan basıncıyla beyin performansı arasındaki ilişkiyi anlamlandırabilmek adına New York'ta binden fazla insanın bilişsel yeteneklerini inceledi.

Yıllar boyu devam eden araştırmaları kardiovasküler risk faktörlerine genişletti. Araştırmanın sonlarına doğru da katılımcılara beslenme şekillerine ilişkin sorular yöneltildi.

Elias araştırma sonuçlarına ilişkin, haftada en az bir kez çikolata yiyen insanların bilişsel olarak daha iyi bir performans gösterme eğiliminde olduklarını gördüklerini paylaştı.

ÇİKOLATA BEYNE VE HAFIZAYA FAYDALI MI?

South Australia Üniversitesi Beslenme Uzmanı Georgina Crichton'ın analiziyle yayımlanan bulgular, çikolatanın beyin ve davranışlara olan etkisini ortaya koyan nadir araştırmalar arasında yer alıyor.

İlk analizde Crichton, Elias ve Lüksemburg Sağlık Enstitüsü'nden epidomoloji uzmanı Ala'a Alkerwi, insanların girdiği test sonuçlarının ortalamasını değerlendirerek, haftada en az bir çikolata yiyenlerde, yemeyenlere oranla 'kognitif performans ile çikolata tüketimi arasında olumlu bir bağlantı olduğunu' görmüş.

BELLEĞE HATIRLAMAYA YARDIMCI OLUYOR

Uzmanlar, çikolata yemenin "Çalışma belleğini, görsel uzamsal hafızayı ve zekayı, soyut akıl yürütmeyi, tarama ve izlemeyi ve minimental durum muayenesini" geliştirdiğini öne sürüyor.

Bu bilimsel ifadelerin günlük yaşama yansımasıyla alakalı konuşan Crishton, örnek olarak da telefon numarasını ya da alışveriş listesini anımsamaya veya araba sürerken konuşmak gibi aynı anda iki iş yapmaya yardımcı olduğunu savunuyor.

İkinci analizde araştırmacılar, çikolata yemenin, bilişsel yeteneği öngörüp göremediği ya da beyin performansları diğerlerine oranla daha iyi olmasına etki edip etmediğini gözlemledi.

Bilişsel yetenekte çikolata tüketimi arasında bağ kurulduğuna dikkati çeken Elias, fakat tam manada bunun nasıl olduğunu anlayamadıklarını bildirdi.

Bilim insanları, kakaonun içerisindeki mikro besin elementlerinin beyne yararlı olduğu görüşünü biliyordu. 2011 yılında yapılan bir araştırmada ise 'psikolojik sürece de olumlu etkisi olduğu' ortaya koyuldu.

BEYNE VE HAFIZAYA YARARLI

Bu besini tüketmenin kan akışını beyne doğru hızlandırdığını düşünen araştırmacılar, bundan dolayı da bir takım beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini söylüyor.

Çikolatada yer alan metilksantin maddesinin de konsantrasyon seviyesi dâhil vücutta farklı fonksiyonlara etki ettiği ortaya çıktı.

Psikolog Elias küçük miktarlarda çikolata giyilmesini önerirken, bunu sağlıklı bir beslenmenin yerine koyulmaması gerektiğini vurguluyor

Bitter çikolata ve daha hafif çikolatayı ayrı ayrı incelemediklerini belirten Elias, bu incelemenin kendilerine olan bitenle alakalı daha fazla bilgi verebileceğini ifade ederken, yalnızca, ya daha evvel hiç çikolata yememiş olanları veya çok nadir, haftada, ayda bir yiyenleri incelediklerini anlatarak, onlarca çikolata yiyenlere ne olduğunu da görmek istediğini anlattı.

Bu sonuçla, çikolata yemenin hafızayı güçlendirdiği ve buna yararı olduğu söyleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN