Çinli diplomattan Trudeau'ya ağır hakaret

Çinli diplomattan Trudeau'ya ağır hakaret

Kanada ile Pekin yönetimi arasında Çin'in iki Kanada vatandaşının gözaltına alınmasıyla başlayan kriz büyüyor. Çinli bir diplomat, Kanada Başbakanı Trudeau'ya "Ülkeni ABD'nin koşan köpeğine çevirdin" diyerek Trudeau'nun ilişkileri mahvettiğini savundu.

Çin'in iki Kanada vatandaşını casusluk suçlamasıyla gözaltına aldığı için iki ülke arasında yaşanan kriz, Pekin yönetiminin Uygur Türklerine yönelik politikaları nedeniyle derinleşirken, Çinli bir diplomattan Justin Trudeau'ya ağır bir hakaret geldi.

'ÜLKESİNİ ABD'NİN KOŞAN KÖPEĞİNE ÇEVİRDİ'

Çinli diplomat Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun 'ülkesini ABD'nin koşan köpeğine çevirdiğini' söyledi. Çin'in Rio de Janeiro Başkonsolosu Li Yang, Kanada Başbakanı'nın Pekin ile 'dostane ilişkileri mahvettiğini' ifade etti.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; İki ülke arasındaki diplomatik krizden Trudeau'yu sorumlu tutan Yang, Twitter paylaşımında "Çocuk, senin en büyük başarın Çin ile Kanada arasındaki dostane ilişkileri mahvetmek ve Kanada'yı ABD'nin koşan köpeğine çevirmek oldu" ifadelerini kullandı.

'TASMAYI ELİNDEN KAÇIRDI'

Yang için "Sanki birisi tasmayı bırakmanın sorun olmayacağına karar verdi ya da tasmayı elinden kaçırdı" diyen Kanada’nın eski Çin büyükelçisi David Mulroney ise, Çinli diplomatın ifadelerinin hükümet yetkililerinin resmi açıklamalarından 'rahatsız edici bir kopuşa işaret ettiğini' söyledi.

KANADA İLE ÇİN ARASINDAKİ KRİZ

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği (AB), ABD, Kanada ve İngiltere Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin'e yaptırım uygulanacağını açıklamıştı. Pekin yönetimi de, bu yaptırımlara misilleme olarak İngiltere, ABD ve Kanada'dan bazı kişi ve kuruluşların 'kara listeye' alındığını duyurdu. Bu isimler arasında Kanadalı milletvekili Michael Chong da yer aldı. Çin'in açıklamasının ardından Kanada Başbakanı Trudeau, bir milletvekiline yaptırım uygulanmasının 'kabul edilemez' olduğunu söylemiş, 'insan haklarını savunmaya devam edeceklerini' belirtmişti. Trudeau, "Çin'in yaptırımları ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır" demişti.

Kanada'nın ABD'nin talebiyle Çin şirketi Huawei'nin üst düzey yöneticisi Meng Wanzhou'yu 2018'de tutuklamasından bu yana iki ülkenin ilişkilerinde gerilim yaşanıyor. Pekin yönetimi bu tutuklamaya misilleme olarak, Çin'deki Michael Kovrig ve Michael Spavoriki isimlerinde iki Kanada vatandaşını casusluk suçlamasıyla gözaltına almıştı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN