Çizgi romanlarla tarihi de öğrenebiliriz

Çizgi romanlarla  tarihi de öğrenebiliriz

Türkiye tarihinin önemli karakterlerini çizgilerle buluşturan Erol Abasız, çizgi romanların bir sanat dalı olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Abasız, Türkiye’deki çizgi romanların Batılı çizerlere ait olduğunu belirterek ‘’Çocuklar tarihi çizgi romanlarla öğrenebilirler’’ dedi.

SALİHA SULTAN

Bugüne kadar Yunus Emre, Alparslan, Mevlana, Ulubatlı Hasan, Nasreddin Hoca, Kılıçarslan ve Selahaddin Eyyubi gibi birçok tarihi kişiliği çizgi romanlarında anlatan çizer Erol Abasız, çizgi romanların kaybedilmeyi hak etmediği değerlendirmesini yaparak, “Batıda çizgi romanlar basılıyor, satılıyor hala. Şimdi Türkiye’de de çizgi roman var ama Batılı olanlar var. Yerliler bir kaç tane çıkartıyor ama arkası gelmiyor. Bir şey oluyor, ne olduğunu ben de anlamıyorum.” dedi. on yıllarda çizgi romana mecra bulmanın zorluklarından bahseden sanatçı, “Sonraki yıllarda çizgi romanın ateşi biraz düştü. Düşünce biz çizgi romanımızı güzelleştirelim diye renklendirmeye çalıştık. Bilgisayara aktardık, yazılarını değiştirdik tekrar yaptık, şimdi bekliyoruz.” dedi.

Erol Abasız, çizgi romanların okumayı teşvik ettiğini ve kendi eserlerinden tarih öğrenen birçok insan olduğunu vurgulayarak, “Çizgi roman da bir sanat dalı olarak kabul edilmeli, görsel bir anlatım, içerisinde edebiyat da var şiir de var. Mesela Yunus Emre’nin şiirlerini konuya uygun şekilde araya serpiştirerek en azından 15-20 şiirini okutmuş oluyoruz. Ayriyeten Yunus Emre kitabı almamış biri için avantaj.” ifadelerini kullandı. Erol Abasız, bugünkü çocukların da çizgi roman okuması gerektiğine dikkati çekerek “Çocuklarımızın bilgisayarlarda, cep telefonlarında, tabletlerde takip ettikleri çok zararlı, yabancı videolar. Onlarla meşgul olacaklarına tarihi kahramanlarla veya örf ve ananelerimizle ilgili menkıbeleri çizgi roman olarak görseler, görselin arasında verilen o hikayeleri de okusalar daha iyi olmaz mı?’’ ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN