Çok geç olmadan

Çok geç olmadan

Türkiye’de salgın zincirinin kırılmasında anahtar konumdaki İstanbul’da pazar günü sokaklar boştu. Ancak vatandaşın gönüllü evde kalma tedbiri yalnızca 24 saat sürdü. Sokaklar, yollar, pazarlar yine doldu. “Pazartesi günü toplu taşımada yolcu sayısı üç kat arttı” diyen İBB Başkanı İmamoğlu her fırsatta gündeme getirdiği çağrıyı bir kez daha yineledi: İstanbul’da acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli.

Türkiye’de yayılmaya devam eden koronavirüs için alınan tedbirlere her gün yenişsi ekleniyor. Ancak salgının yayılmasını engelleyecek en önemli tedbir olan sosyal izolasyon bütün tedbirlere rağmen bir türlü istenen düzeye ulaşmıyor. Geçtiğimiz hafta toplu taşıma oranlarında yaşanan düşüş ve cumartesi insanların sokaktan çekilmesi sonrası “Bu işi başaracağız” umudunu artırmıştı. Ancak İstanbul’da pazar ve havanın da güzel olması nedeniyhle pazartesi yaşanan yoğunluk ciddiyetin bir türlü anlaşılamadığını ortaya koydu. Durumun ciddiyetini ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun paylaştığı ulaşım grafiği gösterdi.

TOPLU TAŞIMA KULLANIMI 3 KAT ARTTI

İmamoğlu, kişisel Twitter hesabında da toplu taşıma kullanımına ilişkin verileri paylaştı. “Pazar ile Pazartesi arasında toplu ulaşımda 3 kat artış var. Yaklaşık 750-800 bin İstanbullu dün toplu taşıma kullandı” diyen İmamoğlu, devamında “Salgının bu denli hızla yayıldığı bir dönemde sokağa çıkmak ciddi risk. Hükümete bir kez daha çağrıda bulunuyorum; İstanbul’da sokağa çıkma yasağı tek önlemdir” ifadesini kullandı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLMALI

İBB Başkanı İmamoğlu ayrıca Halk TV’de katıldığı programda ise “Şu an pandeminin Türkiye’deki merkezi İstanbul. Vakaların da ne yazık ki ölümlerin de, merkezi İstanbul. Ben oran vermeyeyim ama yüzde 60’ın üzerindeki kısmın İstanbul’a ait olduğunu düşünüyoruz” dedi. İmamoğlu, İstanbul’da sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiği görüşünü bugün de tekrarladı ve şunları söyledi: “Büyük bir seferberliktir. ​İstanbul’da acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir ve İstanbul’la ilgili ben böyle 1 milyon 100 bin toplu taşıma yolculuğu, E-5’in yolların, özel trafikle dolu olduğu bir dönemin yaşanmasını istemiyorum. Evet, bedellerini ekonomik tedbirlerini konuşuruz. Ama bugünün de manşeti, dün gibi, biz sokağa çıkma yasağının İstanbul’a uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.”

PAZARLARDA KALABALIK SÜRÜYOR

Bu arada Avcılar’da yaşanan bir görüntü ‘Evde kal’ çağrısının nasıl da suistimal edildiğini ortaya koydu. Avcılar, Emekliler Parkı’nda da İBB ekipleri tarafından dezenfekte çalışmaları yapıldı. Buradaki bank ve masalar etrafında oturaranlar görevlilerin ellerindeki hortumlarla bölgeyi yıkayacağını görünce kısa sürede buradan uzaklaştı. Görevliler hortumla dezenfekte çalışmalarını tamamlayarak uzaklaşırken kısa süre sonra tekrar gelenler, bankları gazete kağıdıyla kurutarak oturmaya devam ettiler. Sultangazi’de de koronavirüs önlemleri kapsamında zabıta ekiplerince pazar yerlerinde denetim yapıldı. Pazar alanlarındaki kalabalık dikkat çekerken, kurallara uymayanlar uyarıldı.

KİLOMETRELERCE KUYRUK OLUŞTU

Öte yandan İstanbul’un giriş ve çıkışında yapılan koronavirüs denetimi nedeniyle Tuzla ve Silivri’de kilometrelerce kuyruk oluştu. Tuzla’da oluşan kuyruk evde kal çağrılarına uyulmadığını bir kez daha gösterdi. Trafik polisleri Tuzla TEM Otoyolu Ankara istikametinden geçen tüm araçları tek tek durdurdu. Hususi otomobil içinde yolculuk yapan vatandaşların kimlik kontrolleri yapıldı, ateşleri ölçüldü. Araç içinde 65 yaş ve üstü yolcu bulunan otomobillere Kabahatlar Kanunu’nun 32. Maddesi gereğince 392 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca TEM Otoyolu’ndan geçen şehirlerarası otobüslerin izin belgeleri kontrol edilirken; polis ekipleri TIR, kamyonet ve ticari araçların kasalarını, olası bir yolcu taşıma ihtimaline karşı denetledi. Denetim sırasında araçların tek tek kontrol edilmesi nedeniyle TEM Otoyolu’nda oluşan trafik havadan görüntülendi. Silivri Kınalı ile Tuzla’da uzun araç kuyrukları oluştu.

BURSA SOKAĞA AKTI

Türkiye’nin en büyük şehirlerinden olan Bursa’da da vatandaşlar evde durmadı. Pazartesi güneşli havayı gören Bursalılar sokağa çıktı. Şehir merkezindeki araç yoğunluğu ise herkesi şaşırttı. Yetkililer, evde kal çağrısını yinelerken, Bursa Pandemi Kurulu’nun ek tedbirler alabileceği konuşuluyor. Havanın bugün de güneşli ve 18 dereceye yükselmesinin önemine dikkat çeken yetkililer Bursalılardan biraz daha sabırlı olmalarını isteyerek, ‘lütfen evde kalın’ çağrısını tekrarladı. Bursa’da dün şehir merkezindeki insan kalabalığı, akşam saatlerinde araç trafiği gözlerden kaçmadı.

TUNÇ SOYER'DEN 2 HAFTA ÇIKMA YASAĞI ÖNERİSİ

‘Sosyal izolasyonun olmazsa olmaz’ denilen Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir için de 2 haftalık sokağa çıkma yasağı önerisi geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir milletvekillerinin ardından 30 ilçe belediye başkanıyla internet üzerinden toplantı yaptı. En kritik iki haftalık sürece girdiğimizi vurgulayan Başkan Soyer “Dünyadaki gelişmeleri ve Türkiye’deki gidişatı izlediğimizde ortaya çıkan tablo bu. Bu nedenle bugün Valimiz öncülüğündeki ilk Pandemi Kurulu toplantısında, bu hastalığın yayılma hızını hafifletmek için iki hafta süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinde fayda olduğunu ifade ettik. Bu iki haftalık kritik dönemde katı bir tedbir alınamazsa sağlık altyapısı anlamında sorunlar yaşanabileceğini söyledik. Takdir Valimizindir. Ama bizler her ilçemizde sokağa çıkmayı mümkün olduğu kadar kontrol altında tutacak tedbirler almak durumundayız. Aksi takdirde bu kritik dönemde çok daha ağır tablolar ortaya çıkabilir” dedi.

UMRECİLERE TAHLİYE BAŞLADI

Ankara, Konya, Kayseri, Sivas, Osparta olmak üzere pek çok şehirde karantina alınan umreciler için 14 günlük süre doldu. Ancak Ankara ve Konya’da bazı umrecilerin testi pozitif çıkınca tahliye işlemleri bir hafta daha uzatıldı. 29 Mart’ta tahliyesi planlanan ancak sağlık taramalarının sürmesi nedeniyle ayrılmaları ertelenen bazı kişilerin taşınması için Gölbaşı KYK Yerleşkesi’nde ve naklin gerçekleşeceği Hüseyin Gazi Öğrenci Yurdu’nda dün akşam hazırlık yapıldı. Sağlık kontrolleri tamamlananlardan yaklaşık 250’si otobüslerle Hüseyin Gazi Öğrenci Yurdu’na taşındı. Nakil işlemleri polis nezaretinde 14 otobüsle ve her araçta en fazla 20 kişi bulunacak şekilde gerçekleştirildi. Taşınan 250 kişi arasında Umre’ye gidenlerin yanısıra Suudi Arabistan’da çalışan ve seyahat amacıyla yurt dışına gidenlerin de olduğu ve yeni yerlerindeki odalarda tek kişi olarak kalacakları belirtildi. Konya’daki 2 KYK yurduna yerleştirilenlerden koronavirüs şüphesi olanlar, hastaneye götürülerek tedaviye alındı.

Testleri negatif çıkan umreciler ise tahliye edilerek memleketlerine gönderilmeye başlandı. İlk tahliye Kayseri’deki Hunat Kız Öğrenci Yurdu’nda başladı. Karantinaya alınan 244 umreciden yaklaşık 200’ünün yurtlardan çıkışı başladı. Umreciler memleketlerine gönderiliyor. Isparta’da da tedbirleri kapsamında karantinaya alınan 586 umreciden 293’ünün tahliye işlemleri tamamlandı. Eskişehir’deki yurtlarda da tahliye işlemi gerçekleştirildi. 17 Mart’ta karantinaya alınan 254 kişiden bazılarının tahliye işlemi tamamlandı.
Öte yandan Avrupa’dan gelen Türk vatandaşları İstanbul’da 3 yurda yerleştirilmişti. 14 günlük karantina süresi doldu. Güngören’deki Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu’ndan sağlık problemi olmayanlar tahliye edilmeye başladı.

İÇİŞLERİ'NDEN KAMPANYA GENELGESİ

81 İl valiliğine resmî yazı gönderen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, belediyelerin valilikten izin almadan yardım toplayamayacağını açıkladı. Soylu’nun yazısında “Yasalarımızda belediyelerin Yardım Toplama Kanunundan muaf olduklarına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla belirli banka hesapları ilan ederek vatandaşlardan yardım talep etmek gibi yardım toplama faaliyetlerine ilişkin tüm iş ve işlemleri Yardım Toplama Kanunu hükümlerine uygun olarak yapmak zorundadırlar” denildi. Bakan Soylu’nun genelgenin hemen ardından İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’nin başlattıkları yardım kampanyalarına Vakıfbank üzerinden bağış yapılamadığı görüldü. Vakıfbank, İstanbul Büyükşehir Beldiyesi ile Ankara Büyükşehir Beldiyesi’nin kampanya hesaplarını bloke etti. CHP kaynakları söz konusu bilgiyi doğrularken VakıfBank’tan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Bunun üzerine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’dan yasalı yanıt geldi.İmamoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda belediyelerin bağış toplama yetkisinin bulunduğuna ilişkin yasa maddelerine vurgu yaptı. İBB ayrıca blokajı mahkamaya taşıdı.

BAĞIŞ SEFERBERLİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan videokonferans yoluyla yaptığı kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle mağdur olan kişiler için vatandaşların bağış yapabileceği bir kampanya başlattıklarını açıkladı. “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” sloganıyla başlatılan kampanyanın ismini ise “Milli Dayanışma Kampanyası” olarak duyurdu. Aylık 81 bin 250 lira maaş alan Cumhurbaşkanı Erdoğan da 7 aylık gelirini bağışlayacağını ifade etti kampanyanın açılışını yaptığını söyledi. Buna göre Erdoğan’ın bağış yapacağı rakam 568 bin 750 TL. Erdoğan’ın açıklamasıyla birlikte sosyal medyada destek ve karşı çıkan tepkiler de yükseldi. Kabine üyelerinin 5.2 milyon liralık desteğiyle başlayan kampanyaya, MHP’den destek geldi. Kampanyaya TBMM Başkanı Mustafa Şentop da 5 maaşını bağışlayarak destek oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ kampanyasına ilişkin, “Koronavirüse karşı hepimiz eşit şartlarda değiliz. Maddi desteğe ihtiyaç duyanları lütfen destekleyin” çağrısı yaptı. Kampanyaya başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Ticaret Odası spor kulüpleri destek açıklaması yaptı.

MHP lideri Devlet Bahçeli de beş maaşıyla katıldığını söyledi. sosyal medyada paylaştığı mesajında “Bugün akşam Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmasını dikkatle takip ettim. ‘Biz bize yeteriz’ diyerek başlattığı “Milli Dayanışma Kampanyası’ hakikaten takdir ve tebrike layıktır. Sayın Cumhurbaşkanımıza gönülden teşekkür ediyorum. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı olarak Milli Dayanışma Kampanyası’na beş (5) maaşımla katılıyorum” dedi. Ancak kampanyaya başta Ana Muhalefet Partisi CHP olmak üzere, İYİ Parti, Gelecek Partisi’nden büyük tepki geldi.

İYİ PARTİ: ANLAŞILAN İHTİYAÇ AKÇESİ HARCANMIŞ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Fox Tv’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün başlattğı yardım kampanyasına tepki gösterdi “Müteahhitlere bu sene ödenecek para aşağı yukarı 21 milyar lira. Hiç değilse 3 ay bu insanlara devletimiz para ödemesin. Sayın Erdoğan’a bir önerim var maaş yetmez. 500 milyon dolarlık o meşhur Katar uçağını hemen bağışlasın” dedi. Sözlerine “Buradan rica ediyorum ‘evde kal Türkiye” diyerek başlayan Akşener şunları söyledi: “Zorunlu bir karantina, 3 haftalık bir sokağa çıkma yasağı ilan edilebilseydi bazı şeyler yolunda gidebilirdi. Şimdi sokağa çıkma yasağını yapmayacaklar. Bunu ilan ettiği anda bütün milletin giderlerini ödemek zorundalar. Bizim Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesi vardı, bu bizim kefen paramızdı. Anlaşılan harcanmış. İmar affından gelen para var. Bedelli askerlikten gelen para var yani vergi affından gelen var. Vatandaşın parasını ödeyecek kaynakları olmadığından ilan etmiyorlar. İtalya ve İspanya’ya uçak dolusu yardım yoluyoruz ama vatandaşa IBAN numarası veriyoruz. Bu devletin vatandaşların gözündeki algısını zayıflatır. Problemi doğru tespit edip doğru çözüm bulunmalı. Şahıs başına 500 lira, 5 kişi 2500 lira nakit yardımının hibe şekliyle yapılması lazım.

GELECEK PARTİSİ: BURADA BİR TERSLİK YOK MU?

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koronavirüsle mücadele kapsamında başlattığı ‘Milli Dayanışma Kampanyası’nı eleştirdi “Burada bir terslik yok mu?” diye sordu. Davutoğlu şunları söyledi: “Milletimiz fedakardır, ihtiyaç duyduğunda sadece malını değil canını da vermekten kaçınmaz. Tarihimiz bunun örnekleriyle doludur. Ancak koronavirüs karşısında bütün devletler vatandaşlarına para aktarırken, bizde vatandaştan para toplanıyor. Burada bir terslik yok mu?”

CHP: KASADAKİ 40 MİLYAR DOLAR NEREDE

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı yardım kampanyasına ilişkin olarak “Devletin gücünü ve kudretini de görmek isteriz” dedi. Altay “Aslında bize devletin vatandaşların gördüğü ve sandığı kadar güçlü olmadığını göstermekte. Hani IMF’ye borç verecek kadar güçlüydük. Hani Suriyelilere harcanan 40 milyar dolar nerede dediğimizde, ‘40 milyar dolar harcadık bir 40 milayra dolar daha harcarız diyen bir Cumhurbaşkanımız vardı’ Kasada var olduğunu iddia ettiğin 40 milyar dolar nerede de sen şimdi 7 maaş veriyorum sizde verin diyerek devlete yardım kampanyası açıyorsun” diye konuştu. Altay ayrıca Erdoğan’a bu kampanyaya gerek kalmayacağını söylediği 10 maddelik bir öneri sundu: 1- 13 özel uçağın 12 tanesini sat. 2- Kızılay’ın akladığı vergi kaçırmalarına el koy. 3- Yazlık, kışlık, uçan, yüzen saraylarını sat. 4- Man adası gibi adalara kaçırılan vergiyi hazineye irat kaydet. 5- Ensar, Türgev, TÜGVA gibi vakıflara kaydedilen taşınmazları hazineye irat kaydet. 6- Kamu özel işbirliğinden garanti kapsamında yapılan ödemeleri durdur, sözleşmeleri dolar yerine TL’ye çevir. 7- Beştepe sarayının günlük haracamalarından tasarruf et. 8- Kanal İstanbul çılgınlığından vazgeç. 9- Katar’ın ve yerli işbirlikçilerin hortumlarını kes vanalarını kapa. 10- 18 yıldır yaptığın özelleştirmelerden dolayı devlete takanlardan bu paraları tahsil et.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN