Corona virüs testi ücretli mi? Koronavirüs testi nasıl yapılır?

Corona virüs testi ücretli mi? Koronavirüs testi nasıl yapılır?

Dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye’de de vakaların görüldüğü yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgını ile ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Vakaların paylaşılmasının ardından ‘Koronavirüs testi nasıl yapılır?’ sorusu merak ediliyor. Peki corona virüs testi ücretli mi? İşte detaylar…

Koronavirüsten dolayı 150 bine yakın vaka görülürken, binlerce insan da hayatını kaybetti. Türkiye’de de görülen vakaların ardından, ‘’Koronavirüs (Kovid-19) test kiti nasıl yapılıyor? Corona virüs testi ücretsiz mi? Coronavirüs testi nasıl yapılıyor?’’ soruları merak ediliyor. Tüm bilgiler ise karar.com’da yer alıyor…

KORONAVİRÜS TESTİ NEREDE YAPILIR?

Sağlık Bakanlığı yeni tip korona virüsü (Kovid-19) için geliştirilen yerli tanı kitine ilişkin laboratuvar görüntülerini paylaştı. Yerli üretim kit ile tanı koyma sürecinin ciddi biçimde düştüğüne dikkati çeken Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve dünyadaki bazı merkezlerin coronavirüs ile alakalı bazı spesifik testleri tasarlayarak yayımladıklarını anımsatarak, bunların DSÖ Literatüründe yer aldığı bilgisini paylaştı.

Bu kaynakları takip ederek laboratuvarda hâlihazırda mevcut olan Pan korona virüsü PCR denilen yöntemi kullanmak ile birlikte Covid-19’a yönelik gerçek zamanlı PCR testini uygulamaya koyabilmek adına ilgili merkezlerle temasa geçtiklerini kaydeden Korukluoğlu, bu testte kullanılacak önemli bir bileşen olan ‘primer probların siparişini verdiklerini belirterek, daha sonra yine yerli üretim bir enzim ile birlikte bu primerlerin gelmesinin ardından yerli kaynaklar kullanılarak gerçek zamanlı bir kitin optimizasyon çalışmalarının yapıldığını bildirdi.

İlk optimizasyon çalışmalarında kullanılmak üzere yine laboratuvarlar tarafından uluslararası merkezlerden pozitif kontrollerin de talep edildiğini söyleyen Korukluoğlu, bu kapsamda yeni tanımlanacak olan bir ajanın Türkiye’de tanı kapasitesini yaratmaya yönelik adımları attıklarını kaydederek, ilk sonuçların da yüz güldürücü olduğunu paylaştı.

Zaman içinde bundan öncesinden kullanılan testlerin ardından bu yerli üretim kitin geliştirilerek laboratuvarlarda rutin uygulamaya koyduklarını açıklayan Korukluoğlu, şu anda bu geliştirilen kitte şüpheli gönderilen olası vaka tanımına uygun örneklerin analizinin yapıldığını kaydetti. Örnek geldikten sonra örneğin bir hazırlanma süreci olduğundan bahseden Korukluoğlu, daha sonra PCR denilen moleküler testin yaklaşık 90 dakika sürdüğünü söyledi.

CORONA VİRÜS (KOVİD-19) TANI KİTİ NEDİR?

Yurt dışında corona virüs için geliştirilen tanı testlerinden biri olan Covid-19 tanı kitinin Ankara'da Ulusal Viroloji Laboratuvarı'nda geliştirilirken, kitin neredeyse virüsün tespit edildiği tüm ülkelerde, halk sağlığı merkezlerinde kullanıldığı biliniyor. Normal şartlarda 4 -120 saat arasında neticelenen tanı testinin bu kit sayesinde 90 dakikaya kadar sonuçlanabileceği ortaya koyuldu. İlerleyen günlerde zamanın daha da düşürülmesi öngörülüyor.

TEST NERELERDE YAPILIYOR?

Kamu ve özel olmak üzere tüm hastaneler, hastadan numune alabilir. Fakat alınan numuneler, test edilmesi adına Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği 3 laboratuvara gönderiliyor.

Corona virüs şüphesi olan hastalar en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunabilir fakat bu kişiler enfeksiyon hastalıkları bulunan 2. ve 3. basamak hastaneye gönderiliyor. Coronavirüs vaka tanımına uygun olan kişilere koronavirüs (Kovid-19) testi yapılıyor. Kararı ise hekim verir, her isteyen corona virüs testi yaptıramaz.

TESTİ YAPAN ÜÇ LABORATUVAR VAR

Tanı testi yalnızca Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında yapılabilir. Test, şu anda Erzurum, Ankara ve İstanbul olmak üzere bakanlığın üç laboratuvarında ücretsiz olarak yapılır. Alınan testlere bu üç laboratuvarda bakar. Önümüzdeki zamanlarda Adana ve Samsun da eklenecek.

1. Basamak Sağlık Kuruluşlarında (Aile Sağlığı Merkezi) vaka yönetimi şöyle gerçekleşir; hastada ateş ve/veya solunum yolu enfeksiyonu bulguları (nefes darlığı, öksürük) varsa hastaya tıbbi maske takılarak diğer hastalardan ayrı bir muayene birimine alınıyor.

Son 14 gün içerisinde hızlı vaka artışının rastlandığı ülkelerde bulunma ya da corona virüs tanısı almış olan bir kişiyle temas öyküsü bulunuyorsa hasta il/ilçe sağlık müdürlüğüne iletiliyor. İl/İlçe sağlık müdürlüğünün organizasyonunda 2. ya da 3. basamak hastaneye sevki edilir.

2. ve 3. Basamak Sağlık Kuruluşlarında vaka yönetimi ise şöyle; hastada ateş ve/veya solunum yolu enfeksiyonu bulguları (nefes darlığı, öksürük) bulunuyorsa hastaya tıbbi maske takılarak diğer hastalardan ayrı bir muayene birimine alınır. Hasta, corona virüs tanımına uygunsa başvuruda bulunduğu hastanede bu hastalar için daha evvel belirlenmiş olan birimde izole ediliyor ve damlacık ve temas izolasyon kuralları uygulanarak izleniyor. Hastadan Kovid-19 Rehberi'ne göre solunum yolu örneği alınır. Örneğin pozitif çıkması durumunda hasta corona virüs tanısı ile güncel literatürdeki bilgiler ışığında tedavi edilir.

Kesin olan olgulardan yoğun bakım ihtiyacı olan ya da entübe edilen hastalar, 2.-3. düzey yoğun bakım ünitelerinde izolasyon odalarında izleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN