Corona virüsü ne zaman bitecek? Corona virüsü ne zaman ortaya çıktı?

Corona virüsü ne zaman bitecek? Corona virüsü ne zaman ortaya çıktı?

Corona virüsü ne zaman bitecek? Ulusal Sağlık Komisyonu, ölümcül koronavirüsün bitmesine dair öngörüde bulundu. Peki, corona virüsü ilk ne zaman çıktı? Corona virüsü bitecek mi? Corona virüsü ne zaman ortaya çıktı? İşte detaylar...

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle 12 Mart 2020 Perşembe günü saat 13.30 itibariyle dünya genelinde görülen 126 bin 660 vakadan 4 bin 641 ölüm yaşandı. 68 bin 305 kiş iise virüsü yenmeyi başardı. Koronavirüsten en çok ölüm yaşanan ülkeler sırasıyla; Çin (3 bin 56), İtalya (827), İran (354), Güney Kore (66) ve İspanya (55) olarak gerçekleşti. Türkiye'de bugüne kadar sadece 1 vaka görüldü. Vatandaşlar, "corona virüsü ne zaman bitecek?", "corona virüsü ilk ne zaman çıktı?", "Corona virüs ne zaman ortaya çıktı?" sorularının yanıtlarını merak ediyor. Detayları KARAR.com okurları içni derledik...

CORONA VİRÜSÜ NE ZAMAN BİTECEK?

Ulusal Sağlık Komisyonu Başkanı Zhong Nanshan, ölümcül koronavirüsün biteceği tarihe ilişkin açıklamada bulundu. Nanshan, global seviyeye ulaşan salgının haziran ayında bitmesini beklediklerini söyledi.

Daha önce corona virüsünün (Covid-19) için 'salgın değil' açıklamasını yapan Dünya Sağlık Örgütü de daha sonra koronavirüsün 'salgın' olduğunu duyurmuştu.

CORONA VİRÜSÜ İLK NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Koronavirüsü1960 yılında tespit edilen, birkaç çeşidi olan bir rahatsızlık türü dikkat çekiyor. Daha çok hayvanlarda görülen virüs, ilk kez insanlarda da görülmeye başlandı. Dünyayı etkisi altına alan şu anki salgın ilk olarak 2019'un Aralık ayında Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıktı. Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebilen Koronavirüs daha önce 2002'de çıkan SARS ile 2012'de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptandır. Soğuk algınlığına benzer bir tabloyla ortaya çıkan corona virüsün 2020'de çok ağır tablolarda seyrettiği bilinmektedir.

CORONA VİRÜSÜ İLK NASIL BULAŞTI?

Bilim insanları koronavirüs salgınının kaynağını tespit etmek için çalışma başlattı. Çin'in bir bölgesinde bir yarasa gökyüzünde süzülüyor ve geçtiği ormanlardan birine dışkısıyla koronavirüsün izini bırakıyor. Ormandaki yaban hayvanlarından biri, muhtemelen yaprakların arasında böcek arayan bir pangolin (karıncayiyen), bu dışkıya ulaşıyor ve enfeksiyonu kapıyor.

Yeni virüs de vahşi yaşam döngüsüne girmiş oluyor. Enfeksiyonu kapan hayvanlardan biri, bir kişi tarafından avlanınca da, hastalık bu kişiye bulaşıyor. Ve virüs yaban hayvanlarının satıldığı pazardaki işçilere bulaşıyor. Küresel boyutlara ulaşacak salgın da böylece doğmuş oluyor.

Bilim insanları, bu senaryoyu doğrulayacak kanıtlara ulaşmaya çalışırken, bir yandan da virüsün bulaştığı yaban hayvanlarını bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.

CORONA VİRÜS NASIL BULAŞIR?

Koronavirüs solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir.

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor.

CORONA VİRÜSÜ HAYVANDAN İNSANA BULAŞIR MI?

İnsanlarda görülen koronavirüs, ağır ve olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Koronavirüs, hayvanlardan insanlara sıçrama yapan virüslerdendir. Bu virüs insanlara geçtiği zaman mutasyona uğrar ve insanlar arasında yayılabilir.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ VAR MI?

Koronavirüsün henüz bir tedavisi veya ilacı bulunmuyor. Çoğu zaman belirtiler kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak belirtilerin giderilmesine yönelik tedavi uyguluyor. Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.

CORONA VİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Koronavirüs, korunma yolları gripten korunma yollarına benzer. Bu hastalıktan korunmak için el hijyeni son derece önemlidir. Koronavirüs korunma yolları olan bir hastalıktır. Sadece koronavirüsü değil pek çok hastalıktan korunmada el hijyeni birinci sırada yer almaktadır.

* Eller mutlaka temiz tutulmalıdır.
* Eğer kalabalık ortamlarda bulunuluyorsa, mutlaka bir yere dokunuluyordur. Bu nedenle eller iyice temizlenmeden, ağıza, buruna ya da göze dokunulmamalıdır.
* Eller su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Alkol bazlı el antiseptiğinden de el temizliğinde faydalanmak m Hasta olunduğunda, hapşırıldığında ya da öksürüldüğünde ele hapşırmamak ve öksürmemek gerekmektedir.
* Hapşırırken, öksürürken tek kullanımlık kağıt mendil tercih edilmelidir. Mendil bulunamıyorsa, kollardan biri ağız ve burun bölgesine götürülerek çıkacak damlacıkların havaya yayılması engellenebilir.
* Koronavirüs koruyucu maske kullanımı önemlidir. Hasta olan kişilerin maske kullanarak bu hastalığın başkalarına bulaşması önlenebilir.
* Bağışıklığı güçlendirecek şekilde beslenmek, taze sebze ve meyve tüketmek, bol sıvı almak, kalabalık ve kapalı alanlarda bulunmamak hastalıktan korunmak için alınacak önlemlerdendir.
* Kapı kollarına dokunulmamalı ve kapı kolları iyi dezenfekte edilmelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN