Corona virüsü Türkiye son durum: İşte il il corona virüsü vakası

Corona virüsü Türkiye son durum: İşte il il corona virüsü vakası

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü (koronavirüs) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin hangi illerden olduğunu ilk kez açıkladı. 81 ilin tamamında koronavirüs vakası görüldüğünü aktaran Bakan Koca, salgınının Türkiye'deki merkezinin İstanbul olduğunu söyledi. Peki, corona virüsü hangi illerde görüldü? Türkiye'de corona virüsünden kaç kişi öldü? İşte corona virüsü vakasının illere göre dağılımı...

12 Aralık 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan corona virüsü (koronavirüs) salgını, 10 Mart 2020'de ülkemizde görüldü. Ekonomiden spora, eğitimden eğlence sektörüne kadar hemen herkesi derinden etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle ülkemizdeki ilk ölüm 17 Mart 2020'de yaşandı. Her akşam kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vakalarının illere göre dağılımını ilk kez kamuoyuyla paylaştı. Vatandaşlar, "Hangi illerde corona virüsü var?", "Corona virüsü son dakika Türkiye ölü sayısı kaç oldu?", "Corona virüsü il il son durum nedir?" sorularının yanıtlarını merak ediyor. Detayları KARAR.com okurları için derledik...

CORONA VİRÜSÜ TÜRKİYE SON DURUM

1 NİSAN 2020 / TÜRKİYE GENELİ

* Toplam ölü sayısı: 277
* Toplam vaka sayısı: 15 bin 679
* Toplam iyileşen hasta sayısı: 333

Türkiye'de 1 Nisan 2020 Çarşamba günü saat 19.45 itibariyle toplam 15 bin 679 kişiye koronavirüs teşhisi konmuş durumda. Tedavi altına alınan hastalardan 333'ü virüsü yenmeyi başararak sağlığına kavuştu. Enfekte olan 277 vatandaşımız ise hayatını kaybetti.

HANGİ ŞEHİRLERDE KAÇ CORONA VİRÜSÜ VAKASI VAR?

Koronavirüs salgının 81 ilin tamamında görüldüğünü belirten Sağlık Bakanı Koca, vaka sayılarını aktardı.

Buna göre, en çok vaka sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Konya ve Kocaeli'de görüldü. İstanbul'da 8 bin 852, İzmir'de 853, Ankara'da 712, Konya'da 584, Kocaeli'de 410 kişide koronavirüs tespit edildi.

Virüsten kaynaklı en çok ölümün yaşandığı 10 il sıralamasında, İstanbul 117 kişiyle ilk sırada yer aldı. İzmir'de 18, Kocaeli'de 8, Konya ve Ankara 7'şer, Zonguldak, Balıkesir ve Trabzon'da 5'er, Adana ve Sakarya'da ise 3'er ölüm kayıtlara geçti.

Ayrıca 14 ilde vaka sayıları 10'un altındayken 13 ilde ise 100'ün üzerinde vaka bulunuyor. En az vaka görülen iller ise Hakkari, Burdur, Niğde, Şırnak, Aksaray ve Kırşehir oldu.

Söz konusu haritada illere göre vaka sayılarının dağılımı şöyle:

Adana 197
Adıyaman 26
Ağrı 29
Aksaray 4
Amasya 24
Ankara 712
Afyon 11
Antalya 95
Ardahan 5
Artvin 15
Aydın 12
Balıkesir 87
Bartın 8
Batman 7
Bayburt 18
Bilecik 5
Bingöl 8
Bitlis 22
Bolu 6
Burdur 2
Bursa 135
Çanakkale 24
Çankırı 13
Çorum 29
Denizli 81
Diyarbakır 26
Düzce 21
Edirne 89
Elazığ 9
Erzincan 17
Erzurum 86
Eskişehir 83
Gaziantep 37
Giresun 61
Gümüşhane 12
Hakkari 2
Hatay 22
Iğdır 25
Isparta 268
İzmir 853
İstanbul 8 bin 852
Kahramanmaraş 15
Karabük 10
Karaman 12
Kars 25
Kastamonu 13
Kayseri 109
Kırıkkale 22
Kırklareli 35
Kırşehir 4
Kilis 16
Kütahya 5
Konya 584
Kocaeli 410
Malatya 49
Manisa 65
Mardin 34
Mersin 9
Muğla 43
Muş 11
Nevşehir 18
Niğde 3
Ordu 73
Osmaniye 31
Rize 88
Sakarya 207
Samsun 112
Siirt 32
Sinop 31
Sivas 67
Şanlıurfa 11
Şırnak 3
Tekirdağ 101
Tokat 80
Trabzon 74
Tunceli 6
Uşak 38
Van 26
Yalova 46
Yozgat 13
Zonguldak 112

CORONA VİRÜSÜ HANGİ ŞEHİRDE KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Koronavirüsle ilgili il bazında ilk kez açıklamada bulunan Bakan Koca, virüs salgını nedeniyle hayatını kaybeden 277 vatandaşın hangi illerden olduğunu kamuoyuyla paylaştı:

İstanbul: 117
İzmir: 18
Kocaeli: 8
Ankara: 7
Konya: 7
Zonguldak: 5
Trabzon: 5
Balıkesir:5
Adana: 3
Sakarya: 3

SAĞLIK BAKANLIĞI CORONA VİRÜSÜ SAYFASI

Her akşam koronavirüs ile ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaşan Sağlık Bakanlığı'nın güncel verilerinin yer aldığı corona virüsü bilgi sayfasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

"BU HASTALIK YOKMUŞ GİBİ YAŞAYAMAYIZ"

1 Nisan 2020 Çarşamba günü açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son gelişmelerle ilgili şunları söyledi:

Çin'de başlayan olay bütün hayatı belirlemiş durumda. Hiçbirimiz bu hastalık yokmuş gibi yaşayamaz. 24 saat içinde bile yaşam tarzı radikal değişiklikler gösterebiliyor. Dünya, bütün ulusları birleşmiş olarak ortak bir düşmana karşı savaşıyor. Dünya corona virüse karşı ne başarı göstermişse bunu izolasyona borçludur. Biz hastalığın ülkemize girmesini bu yolla öteledik.

"TEHDİDE KARŞI DAVRANIŞ ORTAK OLMALIDIR"

Temas içinde olamayacağız. Araya mesafe koyacağız. Kendimizi izole edeceğiz. Bütün bilim adamları hastalık üzerinde çalışıyor. İzolasyon konusu her gün daha fazla önem kazanıyor. Eğer bu temel kural uygulanmazsa diğer tehditler bizi koruyamaz. Tehdide karşı davranış ortak olmalıdır. Yakınlarınızı çevrenizi uyarmak gibi bir sorumluluğunuz var. Özgürlüğümüzü kısıtlayan birbirimiz değiliz. Özgürlüğümüzü risk kısıtlıyor.

"HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 277'YE YÜKSELDİ"

Mücadelenin temelinde kişiler var. Lise öğrencisinden akademisyenine kadar bütün insanımız var. Bugünler tahammül ve dirayet günleridir. Bugünler şüphesiz geçicidir. Bir yönüyle bu bir savaştır. Halk sağlıüğı savaşdır. Mümkün olduğu kadar bu savaştan ölmeden çıkmak erkenden kontrole almaktır. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır. Bu savaşta bu gücü tanımayalım. Sizleri bu savaşta kahraman olmaya davet ediyorum. Eğer bunu başaramazsak kayıplarımız artacak. Yuvamız gücümüz olmalıdır. Şehirlerde hareketlilik ne kadar az olursa o kadar galip gelirsiniz. Son 24 saatte yapılan test sayısı 14 bin 396, vaka sayısı 2 bin 148. Hayatını kaybedenlerin sayısı 63. Toplam 333 hastamız iyileşti. Toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 277 oldu

"1 KİŞİ VİRÜSÜ 30 KİŞİYE BULAŞTIRIYOR"

Bizim filyasyon dediğimiz taradığımız hastaların durumu. Şu anda yaptığımız taramalarda hasta sayısı 10 bine vardı. Pozitif vakaları taradığımızda 46 kişi oldu. Aile hekimlerimize teşekkür etmek istiyorum bu tablonun ortaya çıkmasında çok yardımcı oldu. Bu taramada sadece 1 hastanın filyasyon çalışmasını örnek olarak gösteriyorum. Bulaştırdığı kişi sayısı 30. Kimlerde pozitif gördüğümüz, kimlerin yoğun bakımda olduğunu kimlerin hayatını gösterdiği bir örnek. Herkesin şu dönemde kendisini şüpheli görüp izole etmesini istiyoruz. Bulaştıran kişi ise hayatta ve hastaneye bile yatmadı. 3 kişinin hayatını kaybetmesine ve 12 kişinin de onun yüzünden pozitif olduğunu görüyoruz.

"TÜM DÜNYAYA 3 AYDA YAYILDI"

Virüs çok kolay bulaşıyor ve diğer hastalıklarda görmediğimiz şekilde yayılıyor. İzolasyonun ve hareketsizliğin önemli olduğunun tekrar altını çizmek istiyorum. Bu virüs tüm dünyaya yayılımı 3 ayda oldu. Ne kadar kolay bulaştığını belirtmek istiyorum. Japon heyetiyle geçen görüştüm orada yapılan test sayısı 34 bin. Biz şuana kadar yaptığımız test sayısı 100 bini geçti. Kit sorunundan öte bunu çalışabilecek ortamın olması önemli. Biz merkez sayımızı artırıyoruz ve bunu yapabilecek merkezlere izin veriyoruz. Testi daha çok Bilim Kurulu'nda hastaık bulugusu olan ve şüpheli olanlara bu testin yapılabilmesi. Hastalık bulgusu olanlara bu test yapılmalı ve bu dönemde herkes kendini izole ederek geçirmesini istiyoruz.

İL İL VAKA SAYISINI AÇIKLADI

İşte Vaka sayımızı gösteren tablo. Sayılarımız artıyor ama vakalarımız içindeki ölüm oranı 1.58. Bu anlamda birçok ülkeden aşağıda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Hedefimiz burada hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısını azaltmak. Bugüne kadar illerimizdeki dağılımı göstermemiştik. İtalya'da bir bölgeden bütün İtalya'ya virüsün yayılmasına sebep oldu. Biz de o hatayı işlemek istemedik. Artık bütün illerimizde bu vakanın olduğunu biliyoruz. Daha çok vaka İstanbul'da. İstanbul'daki vaka sayısı 8 bin 852. Yüzde 60'lara yakın. 853 vaka İzmir, 752 vaka Ankara, 410 vaka ise Kocaeli, Konya 584 vaka.

Toplam 39 ilimizde can kaybı var. 42 ilimizde vefat eden arkadaşımızın olmadığını gösteren tablo. Kayıplarımızın ağırlığı İstanbul ve İzmir'de.

"65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIMIZ ASLA EVDEN ÇIKMAMALI"

60 yaşın üstünde yüzde 75'i yoğun bakımda. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 69'u tansiyon hastası. Yoğum bakımdaki hastalarımızın yüzde 63.3 yine tansiyon hastası. Bizim şu dönemde kronik ve alt hastaılğı olan ve 65 yaş üstü vatandaşımızın daha yüksek riskli olduğunu görüyoruz. O nedenle bu gruptaki vatandaşlarımızın asla ve asla evlerinden çıkmamaları, kendilerinini izole etmeleri için bu tabloyu gösteriyorum. Sağlık çalışanlarımıza ve Bilim Kurulumuza güvenelim. Can kayıplarını önleme yolu tedbirdir. Dışarı çıkmayalım virüse fırsat vermeyelim.

UMREDEN GELEN VATANDAŞLAR...

Umre'deki vatandaşlarımızla ilgili bilim kurulu bir karar almıştı bundan önceki toplantıda. Eğer pozitifse bu kişinin hastanede takibi, eğer takibi varsa hastanedeki takip edilmesi, eğer bunların hiçbiri yoksa bir onan formu imzalatarak ve aile hekimlerinin de bu kişileri takip etme kararıyla 14 günlük süre sonunda evlerine gitmeleri kararı alındı. Merkez üssü olarak Çin'den sonra Avrupa'nın görüldüğü şimdi ise Kuzey Amerika'nın merkez üssü oluştuğu kanaatine varıldı. Bu süreçte bize teşekkür ettiler. Virüsün bize geç geldiği ve süreci başarılı olduğumuzu ifade ettiler.

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN 14 KURAL

TÜRKİYE'DE CORONA VİRÜSÜNE KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?

İlk koronavirüs vakasının 10 Mart 2020'de, ilk ölüm hadisesinin ise 17 Mart 2020'de görüldüğü ülkemizde devletin bütün kurumları ve sivil toplum kuruluşları, virüs salgınına karşı mücadele ediyor. Salgın tehlikesi nedeniyle evlerinde 'gönüllü karantina' uygulayan milyonlarca vatandaş, ekonomik ve sosyal olarak sıkıntılı günler geçiriyor.

Yaşanan küresel krizi en hafif şekilde atlatmak için devlet kurumlarının bugüne kadar hayat geçirdiği önlemler şunlar:

* İstanbul, Ankara ve İzmir'de ticari taksilerin trafiğe çıkışları sınırlandırıldı.

* 39 yerleşim yerinde karantina uygulanmaya başlandı.

* 569 bin 549 hanenin ihtiyaç bildirimi yerine getirildi.

* Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet'ten yapılmaya başlandı.

* Faaliyetlerini yavaşlatan/durduran tüm işletmelerin kısa çalışma ödeneğine başvurabileceği bildirildi.

* Cezaevlerinde görev yapan personeller belirlenen süreler sonunda evlerine gönderilmeyecek, izole edilen yerlerde kalacak.

* Mağduriyeti, şikayeti olan vatandaşlar için hukuki işlemler tamamen kapatılmayacak.

* Kamu bankaları, hane halkı geliri aylık 5 bin lira ve altındaki bireysel müşteriler için yeni bir kredi uygulaması başlattı.

* Bireysel kredi kartları için asgari ödeme oranı yüzde 20'ye indirildi.

* İstanbul'da yolcu taşımacılığı yapılan deniz otobüsü, feribot vs. seferleri durduruldu.

* Milli Dayanışma Kampanyası başladı.

MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI NEDİR? BAĞIŞ YAPILACAK BANKA HESAP NUMARALARI İÇİN TIKLAYIN

* Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya ilişkin süreler 13 Mart ile 30 Nisan tarihleri arasında durduruldu.

* Eczanelerin hafta içi ve cumartesi günleri 10.00-18.00 saatleri arasında açık olması kararlaştırıldı.

* TBMM'ye ziyaretçi yasağı 30 Nisan'a kadar uzatıldı.

* 2020 yılı kamuda açıktan veya nakil yöntemiyle atanacak ilave personel sayıları belirlendi, 62 kamu kurum ve kuruluşlarına 6 bin 219 atama yetkisi verildi.

* Ankara'daki taksi ve servis araçları için ücretsiz dezenfeksiyon istasyonu kuruldu.

* Umre dönüşü karantinaya alınan vatandaşların tahliyesine başlandı.

* Yerli solunum cihazının ilk deneme prototipinin çalışır haldeki ilk görüntüleri kamuoyuna sunuldu.

* Suriye'nin kuzeyinde görev yapan harekat bölgelerindeki birlikler için harekat alanlarına giriş-çıkışlar ile ilgili ilave tedbirler alındı.

* TC Merkez Bankası, koronavirüsün ekonomik ve finansal etkilerine karşı parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine, mal ve hizmet ihracatçısı firmaların desteklenmesine yönelik ilave tedbirler aldı.

CORONA VİRÜSÜ DÜNYADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

1 NİSAN 2020 / DÜNYA GENELİ

* Toplam ölü sayısı: 44 bin 264
* Toplam vaka sayısı: 887 bin 67
* Toplam iyileşen hasta sayısı: 185 bin 541

1 Nisan 2020 Çarşamba günü saat 19.45 itibariyle dünya genelinde 887 bin 67 kişide koronavirüs tespit edildi. Bunların içerisinde 185 bin 541 kişi tedavi olarak koronavirüsü yenmeyi başardı.

En çok ölüm Avrupa'da yaşandı. Dünya genelinde şu ana kadar 44 bin 264 kişi hayatını kaybederken, bu ölümlerin 12 bin 428'i İtalya'da gerçekleşti. Çizme'yi bir başka Güney Avrupa ülkesi İspanya 9 bin 53 ölü sayısı ile takip etti. ABD'de bugüne kadar 4 bin 102 kişi, Fransa'da ise 3 bin 523 kişi hayatını kaybetti. Ölümcül virüsün ortaya çıktığı Çin'de de 3 bin 312 kişi yaşamını yitirdi.

Dünya genelinde koronavirüs nedeniyle en çok ölüm yaşanan ilk 10 ülke şöyle sıralandı: (1 Nisan 2020 Çarşamba günü saat 19.45 itibariyle)

İtalya: 12 bin 428
İspanya: 9 bin 53
ABD: 4 bin 102
Fransa: 3 bin 523
Çin: 3 bin 312
İran: 3 bin 36
İngiltere-Galler-İskoçya-K.İrlanda: 2 bin 352
Hollanda: 1173
Belçika: 828
Almanya: 821

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 'MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI' BAŞLATTI

Corona virüsü (koronavirüs) salgınıyla mücadele kapsamında yeni bir yardım kampanya başlattıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amacımız, yevmiye ile geçimini sürdüren kesimler başta olmak üzere, alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamaktır. Yardım kampanyasına 7 aylık maaşımı bağışlıyorum" dedi. Milli Dayanışma Kampanyası'nın detayları buraya tıklayın.

CORONA VİRÜSÜ SON DURUM DÜNYADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Koronavirüs nedeniyle 31 Mart 2020 saat 19.45 itibariyle dünya genelinde 39 bin 545 kişi hayatını kaybetti.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ONLINE CORONA VİRÜSÜ TESTİ

Sağlık Bakanlığı'nın online koronavirüs kontrol testi hizmete girdi. Buraya tıklayarak, birkaç dakikada koronavirüs kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

CORONA VİRÜSÜNÜ TAKİP EDEBİLECEĞİNİZ 6 HARİTA

Koronavirüs salgınını güncel olarak takip edebileceğiniz online haritalara gözatmak için buraya tıklayın.

CORONA VİRÜSÜ 9 YIL ÖNCE BEYAZ PERDEDE

Dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını binlerce insanın ölümüne neden olurken 2011 yapımı Salgın filminin yaşananlara benzerlik göstermesi soru işaretlerine neden oldu. Hollywood'un ünlü isimlerinin rol aldığı 2011 yapımı Salgın (Contagion) filminin detayları için buraya tıklayın.

EVDE İZLENECEK EN İYİ YABANCI FİLM ÖNERİLERİ

Günlerdir evlerinde çıkmayan vatandaşlar, izlemek için fırsat kolladığı dizi ve filmleri birer birer tüketti. Şimdi vatandaşlar, evde izlenecek en güzel filmler, en iyi film önerileri, kaliteli film önerileri arıyor. KARAR.com'un okurları için derlediği yabancı filmler için buraya tıklayın.

EVDEN TAKİP EDEBİLECEĞİNİZ ÜCRETSİZ KURSLAR

Yetişkinlere ve öğrencilere yönelik eğitim teknolojisi, kitlesel online ders platformu olan Udemy, corona virüsü (koronavirüs) salgını nedeniyle evlerinde vakit geçirmek zorunda kalan vatandaşlar için bazı ders içeriklerini ücretsiz hale getirdiklerini duyurdu. Udemy'nin ücretsiz kurslarına göz atmak için buraya tıklayın.

EVDE VERİMLİ VAKİT GEÇİREBİLECEĞİNİZ 10 ONLINE AKTİVİTE

Zamanımızın çoğunu evde geçirdiğimiz şu günlerde internetten gerek ziyaret edebileceğiniz, gerekse faydalı eğitimler alabileceğiniz online aktvitelerden bazılarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ONLINE TOPLANTI UYGULAMALARI SAYESİNDE İŞLER AKSAMIYOR

Ölümcül koronvirüs salgını nedeniyle ülkemizde eğitime ara verildi. Bazı şirketler de ofislerini kapatarak evden mesai çalışma sistemine geçti. Dışarı çıkmanın tehlikeli olacağı şu günlerde on binlerce öğrenci evlerinde internette eğitim almaya devam ederken, çalışanlar ise online olarak toplantı ve iş faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Hem uzaktan eğitim için, hem de online toplantılar için kullanılan mobil uygulamalara gözatmak için buraya tıklayın.

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİCİ ÇAY TARİFİ

Çin'den yayılarak tüm dünyayı saran koronavirüs, ülkemizde de etkisini artırıyor. Bu süreçte güçlü bir bağışıklık sistemi ile hem çevrenizi hem de kendinizi korumanız çok önemli... Uzman diyetisyeniniz Zeynep Taşbaşı Deviren, koronavirüsten korunmanız için bağışıklık sisteminizi güçlendirecek çay tarifini Karar TV'de anlatıyor... İzlemek için buraya tıklayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN