Coronavirüsten nasıl korunulur? Kimler risk altında? Sağlık Bakanlığı'ndan videolu öneriler

Coronavirüsten nasıl korunulur? Kimler risk altında? Sağlık Bakanlığı'ndan videolu öneriler

Çin’in Vuhan kentinden dünyaya yayılan, coronavirüs, korku salmaya devam ediyor. Türkiye'de etkin bir mücadele yürüten Sağlık Bakanlığı, Coronavirüs için 8 video yayınladı. Videolarda Coronavirüs'ten korunma yöntemleri, risk grupları, hastalığın belirtileri, Covid-19 virüsünün özellikleri gibi bir çok soruya cevap veriliyor.

Binlerce insanın ölümüne neden olan, son yıllarda çıkan virüsler arasında dünyada en hızlı şekilde yayılan Coronavirüs (Covid-19) şimdiden yüzyılın salgını olmaya aday. Antartika hariç tüm kıtalarda görülen Covid-19 salgını, İran başta olmak üzere bir çok ülkede hızla yayılıyor. Türkiye salgının görülmediği ülkeler arasında. En son "virüsü taşıyanlar aramızda olabilir" açıklaması yapan Sağlık Bakanlığı, ‘Coronavirüsten nasıl korunulur?’ 'Hastalığın belirtileri nelerdir?' 'Virüsün özellikleri nelerdir?' 'Kimler risk grubunda?' gibi sorulara cevap niteliğinde videolar hazırladı.

İşte Sağlık Bakanlığı'nın önerileri:

CORONAVİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?

Gribe yakalanmamak için ne yapıyorsanız corona virüs için de aynı yöntemler öneriliyor. Bu virüsten korunmak için el hijyeni çok önemlidir. Corona virüs korunma yolları bulunan bir hastalık çeşididir. Yalnızca corona virüsü değil birçok hastalıktan muhafaza olunmada el hijyeni birinci sırada yer alıyor. Eller mutlaka temiz tutulup, yıkanmalıdır. Kalabalık ortamlarda bir yere dokunuyorsanız, ellerinizi temizlemeden sakın ağzınıza burnunuza dokunmayın. Ellerinizi mutlaka sabunla yıkayın, alkol bazlı el temizleyici ürünler kullanın. Öksürürken ya da hapşırırken, ağzınızı kapatın ve kâğıt mendil kullanın.

1-Sık sık olmak kaydıyla ve 20 saniye boyunca su ve sabunla ellerinizi yıkayın.

2-Küçük çocuklara hijyen kurallarını devamlı anımsatın, ellerini yıkamalarını sağlayın.

3-Sabun ve su bulunamıyorsa, alkol bazlı bir el dezenfektanı temin edin.

4-Öksürürken ya da hapşırırken, burnunuzu ve ağzınızı kâğıt mendille muhafaza edin, arkasından mendili çöpe atın.

5-Kirli ellerle burnunuza, ağzınıza ve gözlerinize asla ve asla dokunmayın.

6-Hastalarla aynı tabaktan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak ya da yakın temasta olmayın.

7-Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sürekli kullanılan yüzeyleri güzelce dezenfekte edin.

8-Riskli yerlere seyahat edilmesi gerekiyorsa hayvanlarla temas öncesi ve sonrası ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin.

9-Hasta hayvanlarla temas etmeyin.

10-Çiğ veya güzel pişmemiş hayvan ürünlerini yemeyin.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Genellikler yaşlılarda, kanser veya bağışıklığı baskılayan hastalıkları bulunanlarda, akciğer hastalıkları olanlar, daha çok bu hastalığa yakalanıyor. Corona virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin tamamında altta farklı hastalıkların varlığı söz konusudur.

BULAŞICI MIDIR?

Corona virüs soğuk algınlığına neden olan virüslerden biridir. MERS-CoV ve SARS olarak adlandırılan virüs ailesinin üyesi olan corona virüsün bu kadar çok gündeme gelmesinin ve korkulmasının nedeni ise yayılma gücünün diğerlerine göre çok yüksek olmasıdır. 2002-2003 yılları arasında salgın yapan SARS da tıpkı şu an olduğu gibi çok korkutan bir virüs olarak karşımıza çıkmıştı.

YEMEKTEN YA DA İÇECEKLERDEN BULAŞIR MI?

Corona virüsünün herhangi bir yemekten ya da içeceklerden bulaştığına dair net bir bilgi bulunmuyor.

SEYAHAT EDENLER VİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?

Öksürük, ateş, eklem ağrıları, kas, baş ağrıları, solunum problemleri bulunan herkesin seyahatini ertelemesi gerekiyor. Öte yandan seyahat edecekler bağışıklığı güçlü tutmak adına salgın dönemlerinde uykusuz kalmamaya özen göstermeli. Kanser hastaları, şeker hastaları, romatizmal hastalığı bulunanlar, daha evvel kemoterapi görenler, kalp, akciğer hastalıkları bulunanlar, KOAH, astım gibi solunum hastalıkları bulunanlar seyahatlerini mümkünse ertelesin ve çok kalabalık ortamlara girmesin. Bunlar yalnızca coronavirüs için değil influenza gibi diğer virüsler için de geçerlidir.

HERHANGİ BİR DİYETİ VAR MIDIR?

Corona virüsten ve diğer enfeksiyon hastalıklarından kendinizi muhafaza etmek istiyorsanız, sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. C vitaminleri de bu alanda çokça zengindir. C vitamini alımıyorsanız da takviyelerinden mutlaka alın, bol sıvı tüketin, taze meyve suyu, ayran, bitki çayları tercih edin ve günlük en az 2 litre su tüketin.

ŞÜPHE DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Corona virüsten şüphe duyan biri, en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunmalıdır. Bu sağlık kuruluşuna ulaşma yolunda da hasta olan mutlaka ama mutlaka ağız ve burnunu bir maskeyle kapatsın.

ÖLÜMCÜL MÜ?

Solunum problemine sebep olan Corona virüs akciğerlerde viral pnömaniye neden oluyor. Normal bir soğuk algınlığı biçiminde belirti gösteren hastalık ağır izlediği an akciğerde tutuluma sebep olur. Bunun ardından solunum problemi hatta solunum yetmezliği yaşanıyor. Ardından hasta yaşamını yitirebiliyor. SARS enfeksiyonunda hastaların yüzde 10’u yaşamını yitirmişti. Bunun kaynağının da Misk kedisi olduğu söylenmişti. 2012 yılında ortaya çıkan MERS enfeksiyonunda da hastaların yüzde 34’ü ölmüştü. Bu virüsün de develerden kaynaklandığı bilgisi paylaşılmıştı. Yeni çıkan Corona virüsünde de son bilgilere göre; 3 binden fazla hasta hayatını kaybetti.

TEDAVİSİ VAR MI?

Corona virüs tedavisi olmayan bir hastalıktır. Fakat korunma yolları da mevcuttur. Solunum problemi yaşayan hastalara solunum desteği veriliyor. Ateşi bulunanlara ateş düşürücü verilirken, antibiyotikler virüste etkili değildir. Corona virüsle ilgili şu ana dek testleri başarıyla geçmiş bir ilaç bulunmuyor. Hastalık durumunda diğer soğuk algınlığı virüslerinde olduğu gibi tedavi yöntemi uygulanır. Virüs bayılma veya benzeri semptomlara sebep olmaz.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Corona virüsün farklı bir belirtisi bulunmuyor. Diğer grip virüslerinde olduğu gibi corona virüsün semptomları da halsizlik, ateş, nefes darlığı, öksürük gibi gribe benzemektedir.

TÜRKİYE'DE VAR MI?

Koronavirüs ile alakalı pek çok haber ortaya çıksa da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ana dek bine yakın şüphelide corona virüs vakasının rastlanmadığını açıkladı. Koca, aynı zamanda son zamanlarda yurt dışına çıkmış olan vatandaşların en az 2 hafta kalabalık içerisine çıkmaması gerektiğini söyledi. Koca "İran, Irak, Güney Kore, Çin gibi ülkelerde geçirmiş olanların raporlu sayılabileceklerini ve bu dönemi evlerinde geçirmelerini özellikle ifade etmek istiyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN