Cuma namazı camide kılınacak mı? Camiler ne zaman açılacak? İşte cuma namazı kılınacak camilerin listesi

Cuma namazı camide kılınacak mı? Camiler ne zaman açılacak? İşte cuma namazı kılınacak camilerin listesi

Cuma namazı kılınacak camiler açıklandı mı? Diyanet camiler ne zaman açılacak? sorularının yanıtları sosyal medyada araştırılıyor. Koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığı dolayısıyla 16 Mart 2020 günü ibadete kapatılan camiler, kademeli olarak açılıyor. İçişleri Bakanlığı, 'Cami ve Mescitlerde Cemaatle İbadet Edilmesi' hakkında genelge yayımlandı. Buna göre 29 Mayıs 2020 günü cuma namazı kılınacak camiler de belli oldu. İşte detaylar...

'Camiler ne zaman açılacak?', 'Cuma namazı camide kılınacak mı?', 'Hangi camilerde cuma namazı kılınacak?' sorularının yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. Corona virüs (koronavirüs) salgın hastalığı tedbirleri kapsamında cami ve mescitlerde 2 ayı aşkın ir süredir cemaatle namaz kılınamıyordu. Salgın tehlikesinin azalmasıyla birlikte cuma namazının camide kılınacağı tarih belli oldu. Gerekli şartlara uyan camilerde kademeli olarak cemaatle namaz kılınması planlıyor. İşte 'cuma namazı kılınacak camiler'i öğrenmenin yolu...

CAMİLER NE ZAMAN AÇILACAK?

İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, 29 Mayıs 2020 günü belirli camilerin avlularında yeniden cuma namazının kılınmaya başlanacağını söyledi. Cuma namazı için camilere gelecek vatandaşlara uyarılarda bulunan Prof. Dr. Maşalı, "Vatandaşlarımızdan istirhamımız cuma namazına gelirken şahsi seccadelerini getirsinler. Abdestlerini alıp gelsinler çünkü şadırvanlar kapalı olacak. Camilerde abdest alma imkanı bulamayacaklar" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, 'Cami ve Mescitlerde Cemaatle İbadet Edilmesi' hakkında 81 il valiliğine genelge gönderdi.

Gelinen aşamada, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısında, cami ve mescitlerin cemaatle ibadete açılmasına yönelik alınacak tedbirlerin değerlendirildiği belirtilen genelgede, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda, 29 Mayıs 2020 Cuma günü belirlenecek kurallar çerçevesinde öğle, ikindi ve cuma namazlarının camilerde cemaatle kılınabileceği kararı alındığı ifade edildi.

Genelge kapsamında, cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacak. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için cami ve mescitler açık tutulacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında olan vatandaşlar ile hastalık belirtileri taşıyanlara evlerinde kalmaları konusunda gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapılacak.

Öncelik cami bahçesi/avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik/mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek. Cuma namazları ise cami içerisinde kılınamayacak.

DİĞER DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

CUMA NAMAZI KILINACAK CAMİLER BELLİ OLDU MU?

Cuma namazı kılınacak camiler il ve ilçelerin valilik ve kaymakamlık sosyal medya hesaplarından duyuruluyor. Bulunduğunuz yerdeki kaymakamlığın veya müftülüğün iletişim kanallarıyla hangi camide cuma namazı kılınıp kılınmayacağını öğrenebilirsiniz.

Cuma namazı, valilik ve kaymakamlıklarca belirlenecek (il/ilçe müftülüklerinin tespitleri kapsamında) yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde kılınabilecek.

Cami bahçesi/avlularının yeterli olmadığı yerleşim yerlerinde il/ilçe müftülerinin teklifi ilçelerde kaymakamlar, illerde valilerin onayı ile uygun görülen açık alanlarda, alınacak tedbirler çerçevesinde cuma namazı kılınabilecek.

İstanbul'un Çekmeköy ilçesinde cuma namazı kılınacak camilerin şistesi şöyle:

CUMA NAMAZI CAMİDE NASIL KILINACAK?

Cami ve mescitlerde sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde cemaatle namaz kılınabilmesi için vali/kaymakamların koordinesinde namaz kılacaklar arasında sosyal mesafenin sağlanmasını teminen camilerin kapalı alanlarında/avlusunda/bahçesinde ve namaz kılmak için belirlenecek diğer alanlarda, bir kişinin en az 60x110 santimetrelik bir alanı (seccadenin kaplayacağı alan) kullanacağı göz önünde bulundurularak, her namaz kılınacak alanın en uç noktalarından her yönden birer metre mesafe olacak şekilde zeminde işaretleme yapılacak.

Cami içi, bahçesi/avlusu ile namaz kılınacak açık alanların azami kapasiteleri, herkes tarafından görülebilecek bir şekilde anılan alanların girişine asılacak. İçerideki kişi sayısı yeterli noktaya ulaştığında ise bu durum giriş için bekleyen cemaate uygun şekilde duyurulacak.

TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN