Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı: Anayasanın 138. maddesi nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı: Anayasanın 138. maddesi nedir?

Yargı mensuplarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Muhalefet partisi lideri size talimat veremez, neden gereğini yapmıyorsunuz?’ diyerek, Anayasanın 138. maddesini hatırlatması, siyasette yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasanın 138. maddesinin gereğinin yerine getirilmesi gerektiği yönündeki açıklamasını eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu ise ABD’li rahip Brunson’ı hatırlatarak, ‘Sanki papazı ben çıkardım’ dedi. Bu tartışmalar, Anayasanın 138. maddesini gündeme getirdi.

ANAYASANIN 138. MADDESİ NEDİR?

MADDE 138. – Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar;

Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.

Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ANAYASA’NIN 138. MADDESİ AÇIKLAMASI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Kurulu'nda konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kuvvetler ayrılığına saygı duyulmaması durumunda hiçbir yere varılamayacağına dikkati çekerek, bu konuda söylenecek bir şey olması durumunda söylenebileceğini, ancak baskı unsuru olma gayreti içerisine girenlere 138. maddenin sadece siyasetçiler için değil, A’dan Z’ye herkes için çalışacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Yargı yarın eğer sizi de bir yerlere davet ederse şaşmayın.’’ ifadelerini kullanarak, kimsenin mahkemelere emir veremeyeceğini söyledi.

Yargı mensuplarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa'nın 138. maddesinin herkesi muhatap aldığını anımsatarak, 138. maddeyi eze eze kullananlara karşı gereğinin yapılması gerektiğini belirtmişti. Yargıçlara, gereken adımların neden atılmadığı sorusunu yönelten Erdoğan, kendisinin yargı mensuplarına talimat verme hakkının olmadığını ve başkasının da böyle bir hakkı bulunmadığını kaydetti.

Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile ilgili bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarla gündem olan Bülent Arınç’a tepki gösteren Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu'ndan istifa eden Arınç'a isim vermeden yüklenmişti. Teröristlerden birinin kitabını herkesin okumasının tavsiye edilmesinin kendisini rencide ettiğini beyan eden Erdoğan, kitabını herkes okusun dediği kişinin elinde binlerce kişinin kanı olan, bir terör örgütünün savunucusu olduğunu kaydederek, Anayasa’nın 138. maddesini hatırlatmıştı.

cumhurbaskani-erdogan-aciklamisti-anayasanin-138-maddesi-nedir.jpg

KILIÇDAROĞLU’NDAN ERDOĞAN’A ‘BRUNSON’LI YANIT

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa'nın 138'inci maddesi ile ilgili sözleri ile ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, talimatı verenin belli olduğunu, o talimatı mahkemeye verenin de çıkaranın da belli olduğunu vurgulayarak, akıl, mantık olmadığını öne sürdü.

Erdoğan’ın ilginç bir açıklama yaptığını aktaran Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanının, ‘’Muhalefet partisi lideri size talimat veremez’’ dediğini anımsatarak, ‘Sanki Amerikalı papazı -Rahip Brunson- ben çıkar dedim.’ açıklamasında bulundu.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN