Cumhuriyetin 100'üncü yılına 2 bin yıllık Ahmet Buğday'ı tohumu

Cumhuriyetin 100'üncü yılına 2 bin yıllık Ahmet Buğday'ı tohumu

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Aydın, Duru Bulgur ile tohum ıslahı ve verimliliğin artırılması için 4 yıldır yürüttükleri çalışmaları anlattı. 2 bin yıllık tarihiyle Ahmet Buğdayı, Duru Bulgur ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü projeyle yeniden Türk çiftçisine sunuluyor. Yaygın ekimin ardından kıraç arazilerde buğday verimliliğini artıracak ve Türkiye ekonomisine 165 milyon TL katkı sağlanacak.

Kovid 19 pandemisi ile mücadele için sağlık ve ekonomi alanlarında alınan tedbirlerin yanı sıra pek çok ülke tarımın önemini ve öz kaynaklarla beslenmenin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha fark etti.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile Duru Bulgur’un 4 yıldır yürüttüğü tohum ıslahı çalışmasının geldiği nokta ile ilgili bilgi veren Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aydın "Türkiye'nin 2 bin yıllık yerli buğdayı olan Ahmet Buğdayı'nı yeniden tarıma kazandırmak için artık günleri sayıyoruz" dedi.

"BUĞDAY DAHA VERİMLİ VE KALİTELİ HALE GELECEK"

Doğru tarım uygulamalarına dikkat çeken Aydın "Üniversitemizle Duru Bulgur'un ortaklaşa yürüttüğü proje doğru tarım uygulamasına önemli bir örnektir. Türkiye'de kıraç arazilerin ekilerek ekonomiye kazandırılması çok önemli. Islah ettiğimiz bu tohumla kıraç arazide yetişen buğday daha verimli ve kaliteli hale gelecek" diye konuştu.

Anadolunun çok önemli bir tahıl merkezi olduğunu ancak bilinçsiz ve yanlış tarım uygulamaları sonucu ekimin, verimin ve kalitenin düştüğünü belirten Duru Bulgur Onursal Başkanı İhsan Duru "Biz 3 kuşaktır tarım tabanlı sanayi işletmecisiyiz. Bölgemizde yanlış tarım uygulamalarının buğdayın verim ve kalitesini gün gün nasıl düşürdüğüne şahitlik ettik. İhtiyaç duyduğumuz kaliteli buğday arayışı bizi 4 sene önce Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile buluşturdu. Ve bu konuda çok güzel çalışmalar yaptık. 2 bin yıllık bir mirası ıslah ettik" ifadelerini kullandı.

"BUĞDAY STRATEJİK BİR ÜRÜNDÜR"

Türkiye’de temel besin maddesi olan başta ekmek, makarna, hamur işi besinler ve bulgur için buğday üretiminin çok stratejik olduğuna dikkat çeken Duru "Buğday üretiminde kendimize yetmemiz hayati öneme sahip. Atalarımızdan miras ve bölgemizin iklimine uygun tohumları ıslah ederek kullanmamız ülke olarak bizi rahatlatır. Şu anda Türkiye’de 1 milyon ton civarında bulgur üretimi var. Dışarıya da açılmasını istediğimiz bir ürün ve dış pazarlarda çok rağbet görmeye başladı. Üniversitemiz ile ıslah ettiğimiz Ahmet Buğdayı da bulgura çok yatkın bir buğday. Bölge iklimine uygunluğu, rekolte, renk, kalite ve besleyici özü ile Türkiye'de üretilecek bulgura çok katkısı olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

"EKONOMİYE KATKISI 165 MİLYON TL OLACAK"

Duru, devletin ekilebilir her alanın tarıma kazandırma noktasında aldığı kararın çok yerinde olduğunu belirtti. Türkiye'de şu anda yaklaşık 1 milyon 240 milyon metrekare alanda buğday üretimi yapıldığını ekilebilir yeni alan kullanımıyla bunun artacağını düşündüğünü söyledi. Duru "Bu alanların yaklaşık yüzde 60 civarı kıraçtır. Ahmet Buğdayı ile bizim amacımız kıraç alanda şu anda alınan 250 kilo civarındaki buğday üretimini 280 kilo civarına çıkartmaktır. Bunun da 2019 fiyatlarıyla Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 165 milyon TL gibi bir rakam olacaktır." ifadelerini kullandı.

"2 BİN YILLIK BUĞDAY ÇİFTÇİLERE DAĞITILACAK"

Islah çalışmasının 4 yıldır başarılı ilerlediğini ve sonuçlanmasıyla ilk tohumların en geç 2023 yılında Türk Çiftçisiyle buluşacağını söyleyen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aydın "Dünyada prestijli bilimsel dergilerde yayınlanan hızlı ıslah yöntemininin TÜBİTAK’a önerilmesinin ardından üniversite-sanayi işbirliği ile çalışmalara başlandık.

Üniversite olarak özel sektörle yapılan projemiz nihayetine ulaştı ve geliştirmiş olduğumuz tohumları 2019 Ekim ayında toprakla buluşturduk. İnşallah Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 2 bin yıllık Ahmet Buğdayı’nı tüm çiftçilerimize doğru tarım uygulamaları için vereceğiz " dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN