Davutoğlu'ndan hükümete çağrı: Sokağa çıkma yasağında tereddüt edilmemeli

Davutoğlu'ndan hükümete çağrı: Sokağa çıkma yasağında tereddüt edilmemeli

Koronavirüs ile ilgili kritik açıklamalarda bulunan Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, hükümete sokağa çıkma yasağı ile ilgili de çağrı yaptı: Başta vakaların bulunduğu iller olmak üzere süreli ve sınırlı sokağa çıkma yasağında tereddüt edilmemesi gerekir.

Koronavirüs salgını ile ilgili kamera karşısına geçen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu "Bugün her şeyden önce evine ekmek götürmek konusunda sıkıntı yaşayan insanlarla empati yapmak durumundadır yöneticiler, hepimiz yapmak durumundayız" açıklaması yaptı.

Davutoğlu, sosyal medya hesaplarından, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) başta olmak üzere, partisinin gündeme ilişkin değerlendirme ve önerilerini paylaştı.

"KİMSENİN BAŞARISIZLIĞI BİZİ MEMNUN ETMEZ"

Her hafta benzer yayınlarla yapıcı eleştirilerini ve yapılması gerekenler konusunda kanaatlerini paylaşacaklarını belirten Davutoğlu, eleştirilerden ve uyarılardan kimsenin rahatsız olmaması gerektiğini söyledi. Davutoğlu "Çünkü aynı geminin içindeyiz, kimsenin başarısızlığı bizi memnun etmez ama başarısızlığın bedelini hepimiz ödeyeceksek hesap sormak, hesap sorulabilir olmak demokrasinin olmazsa olmaz şartlarındandır." değerlendirmesini yaptı.

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"*Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın başlattığı kampanya başarılı bir kampanyaysa hepimiz desteklemeliyiz. İHH'nın açıklamış olduğu kampanyaya desteğimiz de bundandı. Sanatçımız Haluk Levent'in kampanyasına desteğimiz de. Pozitif çalışmalar desteklenmeli.

*Toplumla dertleri, problemleri, krizleri anında paylaşmak lazım. Hangi şehirde, hangi hastanede, kaç vaka var bunlar açıklanmalı. Açıklanmazsa fısıltı gazetesi devreye girer, bu tehlikelidir.

"EKONOMİYE CAN SUYU VERİLMELİ"

*Bugün ekonomiye can suyu verilmesi önemli. Para arzından çekinmemek lazım. Ama bir rakam zikredip bunu nasıl ve kimlere kullandığınızı açıklamazsanız spekülasyonlar oluşur.

*Yurt dışından gelen, ateşi olmayıp taşıyıcı olan hastaların kontrolleri iyi yapılmalıydı. Yurt dışından gelen dostlarımız hayretle 'Birçok ülkede uygulanan kontroller Türkiye'de uygulanmadı' dedi.

*Başta vakaların bulunduğu iller olmak üzere süreli ve sınırlı sokağa çıkma yasağında tereddüt edilmemesi gerekir.

"GEREKİRSE OTELLERİMİZİ ONLARA SEFERBER EDELİM"

*Maalesef halen sağlık çalışanlarımızın kişisel koruma kitleri sağlanmış değil, sağlık çalışanlarımızın aileleri büyük bir tedirginlik içinde. Gerekirse otellerimizi onlara seferber edelim. Onları yürekten alkışlayalım, ama yürekten destek de olalım.

*Test ve tedavilerde vatandaşlar arasında ayrımcılık olduğu, belli statüye sahip insanlara özel testler uygulandığı kanaati yaygınlaştığı zaman toplumda güven duygusunu koruyabilmek mümkün olmaz.

*Bir spor kulübü, tek başına biz test yaptıracağız demeye başladığı zaman, ya da bir toplum kesimi, ya da bazı siyasilerin yakınlarıyla ilgili böyle söylentiler yayıldığı zaman toplumda ortak bir problemle karşı karşıya olunduğu hissi yok olur."

Davutoğlu, “Türkiye’de işler yanlış gidiyor. Kimsenin başarısızlığı bizi memnun etmez, o bedeli hepimiz ödeyeceksek hesap sormak demokrasinin olmazsa olmaz şartlarındadır.” diyerek 14 maddelik kriz yönetim önerilerini sıraladı:

1- EMPATİ YAPIN

Gelecek Partisi Genel Başkanı kriz yönetimi yürütenlerin, duygudaşlık üzerinden geniş halk kesimleri ile psikolojik bir güven hissi oluşturmak zorunda olduklarını vurguladı. Davutoğlu, toplum sıkıntı yaşarken rahat tavırlarla yapılan konuşmalar ve toplantıların paniği azaltmak yerine yöneticilerin krizin çapından habersiz olduğunu görüntüsünü oluşturacağını söyledi. Ahmet Davutoğlu “Gün eleştiri yapanı göz altına alma günü değil, herkesi anlama günü” diyerek sosyal medyada “Evde kal diyorsunuz ama eve götürecek ekmeğim yok” dediği için bir tır şoförünün göz altına alınmasını eleştirdi. Davutoğlu, iktidara Şeyh Edebali’nin öğütlerini hatırlattı; “Öfke bize sabır yöneticilere”.

2- İLETİŞİME AÇIK OLUN
Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan 18 Mart’a kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyu önüne çıkmamasının yanlış bir iletişim stratejisi olduğunu vurgulayan Davutoğlu “Kriz derinleştiği anda, halkın güven duymak istediği anda liderin çıkıp o güveni vermesi gerekir” dedi. Gelecek Partisi Genel Başkanı tek yönlü propaganda yerine etkileşime açık bir iletişim stratejisi uygulanması gerekir diyerek, şeffaflık çağrısı yaptı.

3- İLGİLİ TARAFLARI SÜRECE KATIN

“İlgili bütün tarafları sürece katın ve sorumluğu paylaşın” diyen Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kriz toplantısına muhalefet liderlerini ve meslek kuruluşlarını çağırmamasının yanlış olduğunu vurguladı. İyi yapılan işlere parti ve siyaset ayrımı yapılmadan destek verilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 6 Milyon Tek Yürek kampanyasını ve İHH’nın yardım kampanyalarını örnek verdi. Gelecek Partisi olarak iki kampanyaya da destek verdiklerini hatırlattı. Haluk Levent’in çalışmalarını da öven Gelecek Partisi Lideri sürece katkı veren herkes kucaklanmalı dedi.

4- SİSTEM MANTIĞI İLE YAKLAŞILMALI

“Mesele sadece Sağlık Bakanı’nın açıklamalarına bağlı bir süreç olmaktan çoktan çıkmıştır” diyen Ahmet Davutoğlu, bütün bakanlıkları kuşatan bir süreç yönetiminin gerekliliğini vurguladı. Davutoğlu, illerde Pandemi Kurulları’nın oluşturulmasının doğru bir adım olduğunu ancak kurullara katkıda bulunabilecek kesimlerin katılımının da sağlanması gerektiğini söyledi.

5- DOĞRU ZAMANLAMA

Kriz tedbirleri konusunda geç kalındığını belirten Davutoğlu, “İran ve İtalya’daki tırmanış başladığı anda çoktan harekete geçilmiş olması gerekirdi” dedi. Davutoğlu tanı kitlerinin ABD Kolombiya gibi ülkelere satılmasını eleştirerek, “Bu kitler Türkiye’de kullanılmalı değerlendirilmeliydi, havaalanlarında sadece ateşi yüksek hastalar değil, yurtdışından gelen herkese karantina işlemi yapılmalıydı” dedi.

6- ÖNCELİKLENDİRME YAPIN

Karantina ve izolasyon konularında adımların gecikmeli atıldığını söyleyen Gelecek Partisi Genel Başkanı “öncelikle yayılan illerden başlamak üzere süreli ve sınırlı sokağa çıkma yasağı uygulanmalıdır” dedi. Sağlık çalışanlarını ihtiyaçlarının öncelikle karşılanması gerektiğini belirten Davutoğlu, gerekiyorsa otellerin sağlık çalışanlarına tahsis edilmesini tavsiye etti. Ekonomik destek tedbirlerine en dezavantajlı kesimlerden, düzensiz geliri olanlardan başlanmasının önemini vurgulayan Ahmet Davutoğlu, gıda tedariki konusunda da gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

7- AYRICALIKLI TUTUMLARDAN KAÇININ

“Test ve tedavilerde ayrımcılık olduğu inancı yayılırsa, toplumda güven duygusunu koruyamazsınız” diyen Gelecek Partisi Genel Başkanı Millet Camii’nde belli kişilerle kılınan Cuma Namazını da eleştirdi. Davutoğlu, “Cuma namazı farzı ayındır, bir grup kıldığında diğerlerinin üzerinden sorumluluğu kaldırmaz. Sorumluluk kalkmışsa herkes için kalkmıştır. Özel statü intiba veren hiçbir uygulama yapılmamalıdır”.

8- TELAFİ EDİCİ TEDBİRLER ALINMALI

Uygulanan tedbirlerin sonuçlarıyla ilgili olarak telafi edici tedbirlerin alınması gerektiğine dikkati çeken Ahmet Davutoğlu, “Özellikle dar gelirli vatandaşlara devletin gıda tedariki sağlaması, doğalgaz, su, elektrik faturalarını ertelemesi zorunluluk değil vazifedir.

9- ŞEFFAF OLUN

100 milyarlık kaynağın nerelerde kullanıldığının duyurulması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, “Belli test kitleri ve koruma malzemeleri ile ilgili çıkan söylentilerinin arkasında da şeffaflık eksikliği vardır” dedi. Ahmet Davutoğlu, Kanal İstanbul ihalesini de “Millet rızık derdindeyken, Kanal İstanbul ihalesinin yapılmış olmasını toplum vicdanı kabul etmez” sözleriyle eleştirdi. Kayyum atamaları da dahil olmak üzere bu dönemin özel şartlarından istifade eden adımlardan kaçınılmasını gerektiğini belirten Davutoğlu, Koronavirüsle mücadele gündemine yoğunlaşılması gerektiğini söyledi.

10- EŞİTLİKÇİ TAVIR SERGİLEYİN

“Sadece belli kesimlere yönelik infaz yasası çıkarma intiba toplumsal rahatsızlık doğurur” diyen Davutoğlu, yeni envanterler oluşturularak sosyal yardımların adil bir şekilde dağıtılmasını istedi.

11- GEÇMİŞTE YAPTIKLARINIZI DEĞİL, GELECEKTE YAPACAKLARINIZI ANLATIN

Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu, “Cumhurbaşkanının gecikmeli olarak yaptığı konuşma geçmişte yaptıklarını anlatan bir konuşmaydı, topluma güven hissi vermedi aksine krizin gidişatından yeterince farkında olunmadığı algısı oluştu toplumda” diyerek geleceğe odaklanılmasını istedi.

12- REAKTİF DEĞİL, PROAKTİF OLUN

Krizin bir sonraki muhtemel aşamaları öngörülerek ve ona göre bir eylem planı çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Ahmet Davutoğlu, “Salgın yayıldıktan sonra o akıntıya sürüklenerek alınacak tedbirler zamanla etkisini kaybeder.” dedi. Davutoğlu, krizin aşamaları öngörülerek şimdiden ona göre hazırlık yapılması gerektiğini belirtti.

13- EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE HAZIRLIK YAPIN

Krizin daha başında olduğumuzu söyleyen Gelecek Partisi Lideri “Yöneticilerin görevi toplumu en iyi senaryo gelecek gibi beklentiye sokmak değil, en kötü senaryoya hazır olmaktır.” dedi. “En olumsuz senaryo üzerinde çalışılsaydı Türkiye tanı kitlerini yurtdışına ihraç etmezdi” diyen Davutoğlu, sorumluların hesap vermesini istedi.

14- ALINACAK TEDBİRLER ANAYASAL DÜZENE VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI OLMAMALI

Her türlü krizin çözümü insan onuruna saygıyla sağlanır diyen Ahmet Davutoğlu iktidarı uyardı; “Kurtlar puslu havayı sever, bazı otokratik eğilimlere sahip kesimlerde böyle dönemlerde halkın dertlerine deva olmak yerine, acaba bir sonraki süreçte kendi gücümüzü nasıl tahkim ederiz diye yanlış düşünceler içine girebilirler”. Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu, “Anayasal düzeni askıya alalım diye plan yapan mutlaka kaybeder” dedi.

ABD, İngiltere ve İtalya’nın kriz yönetim tecrübelerine değinen Davutoğlu, “Popülizm çözüm değildir, hele hele otoriter popülizm en büyük virüstür.” diyerek, Türkiye’nin her zamankinden daha çok özgürlüğe demokrasiye ihtiyacı olduğunu söyledi. Ahmet Davutoğlu, sözlerini demokrasi vurgusuyla bitirdi: “Toplumların geleceğini tek bir şahsa ya da gruba bağlayan otoriter rejimlerde değil, toplumun bütünü kuşatan, kapsayan içselleştirici demokraside olduğunu göreceklerdir. Türkiye için de çözümün adresi demokrasidir, hak ve özgürlüklerdir, insan onurudur. Gelecek Partisi de hangi şartta olursa olsun, insan onurunu, hak ve özgürlükleri ve demokrasiyi savunmaya devam edecektir”.

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 131'e, vaka sayısının ise 9 bin 217'ye yükseldiğini duyurmuştu.

Bakan Koca, dün Türkiye'deki koronavirüs vaka ve ölüm sayısına ilişkin son bilgileri paylaşmıştı. Son 24 saatte 9 bin 982 test yapıldığını ve bin 815 yeni tanı konduğunu belirten Koca, toplam 23 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etmişti.

En çok merak edilen konulardan birisi de Türkiye'de yapılan koronavirüs test sayısı olmuştu.

Türkiye'de koronavirüs hastalarına bugüne kadar yapılan test sayısının toplam 65 bin 446 olduğu açıklanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN