Dışişleri Bakanlığı: Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşma Türkiye için yok hükmünde

Dışişleri Bakanlığı: Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşma Türkiye için yok hükmünde

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin, 'İmzalanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir' açıklamasını yaptı. Bakan Çavuşoğlu ise ‘Bunun yok hükmünde olduğunu sahada ve masada göstereceğiz’ dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasında, deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasının imzalanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"TÜRKİYE İÇİN YOK HÜKMÜNDE"

Açıklamada, "Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır. Sözde sınırlandırılan alan, Birleşmiş Milletler'e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır. 2003 yılında GKRY ile imzaladığı anlaşma ile 11.500 kilometre kareden vazgeçen Mısır, Yunanistan'la bugün imzaladığı bu sözde anlaşma ile de, yine deniz yetki alanı kaybına uğramaktadır. Bu anlaşmayla Libya'nın hakları da gaspedilmeye çalışılmaktadır. Türkiye'nin, sözkonusu alanda herhangi bir faaliyete izin vermeyeceği ve Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve Kıbrıs Türkleri'nin meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceği kuşkusuzdur" denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan deniz yetki anlaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Libya'nın kıta sahanlığını ihlal ediliyor. Bu anlaşma yok hükmündedir" ifadelerini kullandı.

Libya'ya diplomatik ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan-Mısır anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Verilen koordinatlara baktıklarını ancak anlaşma metni ve haritayı görmediklerini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Ama koordinatlardan kolayca görüyoruz ki bu anlaşma Türkiye ve Libya'nın kıta sahanlığını ihlal ediyor. Dolayısıyla bizim daha önce Birleşmiş Milletler'e ilettiğimiz kıta sahanlığını ihlal eden anlaşma yok hükmündedir" ifadelerini kullandı.

"ANLAŞMANIN YOK HÜKMÜNDE OLDUĞU SAHADA VE MASADA GÖSTERECEĞİZ"

Çavuşoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Biz de hem kendimizin hem de Kıbrıs Türk halkının hakkını korumak için bugüne kadar net, somut adımlar attık. Bu anlaşma yok hükmündedir. Bunun yok hükmünde olduğunu sahada da masada da göstermeye devam edeceğiz. Hem bunlara hem de tüm dünyaya. Ve Türkiye Cumhuriyeti kendi kıta sahanlığı içinde kendi haklarını ve Kıbrıs etrafında da Kıbrıs Türklerinin hakkını kararlı bir şekilde sahada ve masada korumaya devam edecektir. Bu tür anlaşmalar bizi yolumuzdan alıkoyamaz.

NE YAŞANDI?

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükrü, Yunanistan ile Doğu Akdeniz’de ekonomik münhasır alan anlaşmasına imza attıklarını duyurdu. Şükrü başkent Kaire’de Yunan meslektaşı Nikos Dendias ile bir araya geldiği toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Şükrü anlaşmayla ilgili şunları söyledi:

Bu anlaşma, her iki ülkenin de münhasır ekonomik bölgede mevcut olan kaynakların, özellikle petrol ve doğalgaz rezervlerinin kullanımını en üst düzeye çıkarmaya olanak tanıyacak.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN