Dünya Ekonomik Forumu'ndan çarpıcı rapor: Eşitsizlik kemikleşti, daha da kötüye gidecek

Dünya Ekonomik Forumu'ndan çarpıcı rapor: Eşitsizlik kemikleşti, daha da kötüye gidecek

Dünya Ekonomik Forumu tarafından bu yıl ilk kez 'Küresel Sosyal Hareketlilik Endeksi' başlıklı rapor yayımlandı. Rapora göre fırsat eşitliğinde Kuzey Avrupa ülkeleri başı çekerken, ABD ve Çin sınıfta kaldı. Raporda "Eşitsizlik kemikleşti, daha da kötüye gidecek" ifadesi de kullanıldı.

Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Dünya Ekonomik Forumu tarafından bu yıl ilk kez 'Küresel Sosyal Hareketlilik Endeksi' başlıklı rapor yayımlandı.

Kişinin, ailesiyle karşılaştırıldığında hayatında 'yukarı' veya 'aşağı' yönlü değişimi tanımlayan, daha çok bireyin ailesinden daha iyi bir hayat kurabilmesi fırsatına işaret eden "sosyal hareketliliğin" ele alındığı raporda değerlendirilen 82 ülkenin hükümetine, sadece hak olduğu için değil ekonomilerine de fayda getirdiğinden fırsat eşitliğini sağlamaları tavsiye edildi.

"AVRUPA ÜLKELERİNDEN DERS ALIN"

Ülkelerin, kişilerin ekonomik statülerini yükseltmelerine yardımcı olma konusunda kuzey Avrupa ülkeleri ile Avrupa'daki diğer ülkelerden ders çıkarılabileceğine işaret edilen raporda, Çin ve ABD gibi ülkelerin de sosyal hareketliliği artırarak milyarlar kazanabileceği belirtildi.

Rapord  "Eşitsizlik kemikleşti, muhtemelen teknolojik değişimin ve yeşil dönüşüm girişimlerinin var olduğu bir çağda daha da kötüye gidecek." ifadesi kullanıldı.

ABD VE ÇİN SINIFTA KALDI

Dünya Ekonomik Forumu'nun raporunda 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede fırsat eşitliğinde 80 puandan fazla alan Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç ve İzlanda ilk beşte yer alırken, ABD 27'nci, Rusya 39'uncu ve Çin 45'inci sıraya yerleşti.

Forumdan yapılan açıklamada, sosyal hareketlilikte 10 puanlık artış sağlanması durumunda bir ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının 2030 yılına kadar yüzde 4,4 artacağına, bunun da ülkeye yatırım gibi sosyal faydalar getireceğine işaret edildi.

"ENDEKS BİR UYARI İŞARETİ"

Dünya Ekonomik Forumu yetkilisi Saadia Zahidi, raporda, hükümetlerin, maaşları, çalışma kalitesini ve hayat boyu öğrenme sistemini destekleme yoluyla sosyal hareketliliği artırarak en büyük ilerlemeyi kaydedebileceği sonucuna ulaşıldığını söyledi.

Zahidi, endeksi bir uyarı işareti veya kemikleşmiş fırsat eşitsizliğine yönelik eğilimlere çözüm olarak gördüğünü dile getirdi.

DAVOS/AA

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN