Doğa dostu çip üretildi

Doğa dostu çip üretildi

Doğada çözünebilir teknolojik aletlere bir yenisi daha eklendi: çipler.

University of Wisconsin ve ABD Tarım Bakanlığı birlikte yürüttükleri bir çalışma sonunda tamamen organik yeni bir yarıiletken çip üretmeyi başardılar. Araştırmacılar, günümüzde piyasadaki çiplerin çoğunluğunda bulunan ve doğada çözünemeyen materyallerden üretilen ‘support’ katmanını ‘Selüloz nanofibril’ (CNF) isimli bir materyal ile değiştirdi. Esnek, odun-tabanlı ve doğada çözünebilen bu madde sayesinde üretilen çip tamamen çevre dostu olabildi.

15-05/27/green-chip.jpg

‘‘Doğada bir gübre kadar güvenli’’

Proje takımının lideri Profesör Zheng Ma, yaptığı açıklamada ‘‘O kadar güvenli ki doğaya koyar koymaz küflenmeye başlıyor. Bir gübre kadar güvenli hale geliyorlar’’ diye konuştu.

Araştırmacılar çipi geliştiririrken özellikle nemlenme konusunda problemlerle karşılaştıklarını belirtiyorlar. Bu sorunu çözmek için ise CNF maddesini suya dayanıklılık katan bir kaplama ile kullanmışlar. Kaplama ayrıca CNF’den üretilen katmanın daha pürüzsüz olmasına yardımcı olmuş.

Sonuçta tamamen yeşil çip üretmeyi başaran bilim adamları, özellikle cep telefonları, bilgisayarlar gibi teknolojik atıkların çöpleri doldurmaya başladığı günümüzde projenin önemli bir adım olduğunu savunuyor. Günümüzdeki çiplerde Gallium Arsenide gibi toprağa sızdığında zehirli etki yapabilecek tehlikeli kimyasallar bulunuyor. Bu yeni teknoloji sayesinde tamamen tahtadan çalışabilen telefonların yapılabileceği öngörülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN