Dolar ne kadar oldu? Gece yarısı dolarda tarihî rekor

Dolar ne kadar oldu? Gece yarısı dolarda tarihî rekor

Piyasalar yeni haftaya hareketli bir başlangıç yaparken, dolar kuru gece yarısı işlemlerinde 7,82 Türk lirasını geçerek rekor kırdı. Kur daha ardından 7,70 TL altına indi. İşte 28 Eylül Pazartesi dolar ve euro fiyatları…

Dolar, yeni haftaya 7,82 TL’yi aşarak rekorla başladı. Geçtiğimiz hafta kısa bir süreliğine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 200 baz puan faiz artışının arkasından değelenen TL, dolar karşısında değer kaybı yaşamayı sürdürüyor.

28 EYLÜL DÖVİZ FİYATLARI

Dolar kuru önceki kapanışını 7,6683 Türk lirasından yapmıştı. 28 Eylül Pazartesi günü dolarda yüzde 0.21 hareketlilik yaşandı. Dolar, 7,6740 Türk lirasından işlemlerine başladı. Dolar kurunda alış fiyatı 7,6627 Türk lirası oldu.

Euro önceki kapanışını 8,9302 Türk lirasından kapatmıştı. Euro ise bugün yüzde 0.51 hareketlilik yaşanırken, satış fiyatı 8,9527 Türk liradan başladı. Alış fiyatı ise 8,9079 Türk lirası belirlendi.

İngiliz sterlini önceki kapanışını 9,8004 Türk lirasından kapatmıştı. Yüzde 0.48 hareketlilik yaşanan sterlinin satış fiyatı 9,8209 Türk lirası, alış fiyatı da 9,7800 Türk lirası…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçtiğimiz haftaki sürpriz faiz artırımının arkasından dolar, 7.51 Türk lirasına kadar düşmüş, arkasından Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun (BDDK) swap hamlesi de iyimserliğe destek olmuştu.

Türk lirası geçtiğimiz haftanın son iki iş günü benzer ülke para birimlerinden pozitif ayrışsa da dolardaki değer kazancı ve küresel piyasalardaki satış baskısı iyimserliği düşürmüştü.

Reuters’a açıklamalarda bulunan bir bankanın Hazine işlemcisi, “Türk lirasında Asya piyasasında ani bir hareket izliyoruz. Ne olduğuna dair anlaşılan bir bilgi yok fakat illikit piyasada 7.8 seviyesini görmesinin ardından 7.7 ile Merkez Bankası faiz artışı öncesi seviyelerin hemen altına geldik. Türk lirasına karşılaştırmalı olarak bakıldığında Merkez Bankası ve BDDK kararları ile değer kaybına karşın ciddi bir pozitif ayrışma gördüğümüzü ifade edebiliriz” dedi ve şunları söyledi:

‘Aslına baktığınızda biraz şansız bir hâl çok güçlü 2 hamle yapıldı. Bunlar lokal/yabancı yatırımcı bakış açısını değiştirebilecek hamleler. Fakat dış piyasaların kötü olduğu bir zamana denk geldiğinden ötürü nominal etkisi sınırlı kaldı. Ermenistan-Azerbayran gerginliği de Türkiye’yi ilgilendirdiğinden dolayı satışta etkili olabilir. Şöyle ifade edebiliriz; şayet bu iki hamle olmasaydı bizce dolar şu an 8 TL’nin üzerine çoktan çıkmıştı. Piyasada bu hafta olası Orta Vadeli Program (OVP) açıklaması izleniyor. Merkez Bankası likidite hamleleri de önemli. Bunun hâricinde Merkez ve BDDK hamlelerini izleyecek kararlar piyasayı şaşırtmaz.’

AKTİF RASYOSUNA YENİ DÜZENLEME

Bankaları daha çok kredi vermeye ya da devlet tahvili satın almaya teşvik eden Aktif Rasyosu seviyesinde bir gevşeme daha görüldü. Normalleşme hamleleri kapsamında çerçevesinde Aktif Rasyosu seviyesi mevduat bankalarında yüzde 90'a katılım bankalarında da yüzde 70'e çekildi.

dolar-ne-kadar-oldu-gece-yarisi-dolarda-tarihi-rekorr.jpg

LİKİDİTE ADIMLARI TAKİP EDİLİYOR

Merkez Bankası’nın politika faizini artırmasının arkasından likidite hamlelerini cuma günü ardından tekrardan şekillendirmeye başladı.

Merkez Bankası hemen hemen 2 ay aranın arkasından yeniden piyasaya politika faizi ile fonlama sağlamaya başlarken, bankacılar PPK öncesi yüze 10.69 civarındaki ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kısa zaman içerisinde yüze 11’e, arkasından yüzde 11.50-11.75 bandına yaklaşmasını bekliyor.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti cuma gününden itibaren yüzde 10.88 oldu.

Enflasyonun altında kalan para politikası sıkılığının başta lokaller olmak üzere dövize yeni bir yönelim getirip getirmeyeceği takip ediliyordu. Sıkılaşırma hamlelerinin arkasından 218 milyar dolar ile zirveye yakın olan lokallerin altın dâhil döviz mevduatlarının seyri piyasada yakından takip edilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN